Povestea care a făcut înconjurul lumii. O româncă de 101 ani a supravieţuit ca prin minune lagărului de la Auschwitz. Naziştii au rămas fără gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotdianul Daily Mail oferă un spaţiu generos unei românce născute în Carei, judeţul Satu Mare, care a supravieţuit, în mod surprinzător, tuturor ororilor celui de-al Doilea Război Mondial. Românca de origine evreiească ce a scăpat de camerele de gazare de la Auschwitz împlineşte pe 1 ianuarie veritabila vârstă de 101 ani.

Românca Klara Marcus a fost închisă în cele mai teribile lagăre ale celui de-al Doilea Război Mondial, dar a reuşit să scape. Acum are 100 de ani. Se pregăteşte să-şi serbeze ziua de naştere, pe 1 ianuarie 2015, când va împlini veritabila vârstă de 101 ani.

„Dumnezeu m-a vegheat în acea zi. Am fost aleasă spre finalul zilei împreună cu un grup de alte femei şi am fost pregătite pentru a fi trimise la camera de gazare'', a povestit femeia, care s-a născut în municipiul Carei din judeţul Satu Mare şi care locuieşte acum în oraşul Sighetu Marmaţiei, din nordul României.

”Însă atunci când gardienii ne-au băgat în cameră şi au dat drumul robinetului de gaz, au văzut că nu mai era gaz. Unul dintre gardieni a glumit spunând că este ziua noastră norocoasă pentru că deja omorâseră atât de mulţi deţinuţi şi nu mai era gaz şi pentru noi", a continuat fosta deţinută de la Auschwitz, potrivit dailymail.co.uk

Pentru a-i celebra ziua de naştere, care va fi pe 1 ianuarie, prefectul judeţului Maramureş. Anton Rohian, i-a făcut o vizită acasă, spunându-i: “V-am adus un buchet de flori, o sticlă de şampanie şi o diplomă de excelenţă şi doresc să vă mulţumesc pentru că v-aţi întors în Maramures, după toate câte vi s-au întâmplat. Este important să nu uităm ce s-a întâmplat în trecut”.

Sărutând drapelul românesc, Klara Markus le-a spus jurnaliştilor britanici: “Am avut parte de experienţe teribile în viaţa mea, dar acesta este un moment minunat!”

Experienţa din lagărele de la Auschwitz

Născută în ultima zi a anului 1913, la Carei, Klara Schongut a fost deportată într-un ghetou de evrei din Budapesta, oraş în care avea să muncească pentru prima dată, la o fabrică de confecţionat umbrele. A avut noroc pentru că sora sa mai mare şi mama sa au fost deportate direct la Auschwitz şi nu le-a mai văzut niciodată.

După doi ani petrecuţi în capitala Ungariei viaţa ei lua o turnură dramatică. Fără explicaţii, Klara a fost trimisă în lagărul de la Dachau, însă Dumnezeu a scăpat-o de moarte ca prin minune. N-a rămas decât o săptămână după care a luat drumul unui alt loc al morţii: lagărul Ravensbruck. Un loc recunoscut pentru că acolo şi-au găsit sfârşitul mii de femei. 

Klara a continuat să fie ocrotită de divinatate, scriu jurnaliştii de la dailymail.uk, însă nu pentru multă vreme. A fost deportată la Auschwitz, acolo unde muriseră cele mai dragi persoane din viaţa ei. Norocul părea să se sfârşească pentru tânăra de atunci din Satu Mare. Urma să fie gazată. Numai că în ziua în care trebuia să se petreacă nenorocirea, naziştii au rămas fără rezerva de gaz.

După ce a păcălit moartea încă o dată, aliaţii au distrus Germania hitleristă, iar Klara a supravieţuit. 

Vă recomandăm şi

Documente inedite. Cum putea fi evitată Răscoala de la 1907, cu o semnătură: „La primăvară, ţăranii îşi vor lua pământul înapoi. Arendaşii sunt de vină”

Teatrul Evreiesc din Capitală urmează să fie consolidat. Primăria Capitalei plăteşte circa 2,5 milioane de euro

EXCLUSIV Scandalul „Valeriu Gafencu“, reaprins la Tribunalul Bacău. „Sfântul Închisorilor“ ar putea redeveni cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Ocna

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite