O supravieţuitoare a Holocaustului, născută în România,  urmează să împlinească 101 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai în etate supravieţuitoare a Holocaustului, Klara Marcus, născută în România, urmează să împlinească la 1 ianuarie venerabila vârstă de 101 ani, scrie publicaţia New York Post.

Pe când avea 30 de ani, Klara Marcus a devenit prizonierul armatei naziste în sudul Poloniei. Femeia a reuşit să supravieţuiască unui destin sumbru aproape datorită unui miracol: nu mai rămăsese suficient gaz în camera de gazare.

„Dumnezeu a fost cu mine şi m-a vegheat în acea zi. Împreună cu un alt grup de femei am fost aleasă şi pregătită să fiu trimisă în camera de gazare”, povesteşte Klara Marcus, născută în Sighetu Marmaţiei.

„Însă atunci când ne-au pus înauntru şi au pornit gazul, au observat că rămăseseră fără. Unul dintre paznici a glumit spunându-ne că este ziua noastră norocoasă, deoarece au omorât atât de multe persoane încât nu mai aveau gaz şi pentru noi”, mai spune Klara Marcus, conform New York Post.

Într-un final ea a reuşit să scape din lagărul nazist din Polonia, loc în care au fost ucişi nu mai puţin de un milion de oameni. 

„După ce am ajuns în libertate, am făcut tot ce am putut pentru a-mi regăsi familia”, mai povesteşte supravieţuitoarea în vârstă de 101 ani. 

Vizitată de un reprezentant guvernamental, Klara Marcus - supravietuitoarea holocaustului a mărturisit că se bucură foarte mult de atenţia pe care o primeşte. „V-am adus flori, o sticlă de şampanie şi o diplomă de excelenţă pentru a vă mulţumi că v-aţi întors în Maramureş, mai ales după experienţa prin care aţi trecut”, a spus Anton Rohian, reprezentant guvernamental.

Sărutând tricolorul românesc, Klara Marcus a mai spus: „Am trecut prin experienţe îngrozitoare în viaţa mea, dar acest moment este minunat”.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite