Polonezul îndrăgostit de Dacii: „Sunt singurul din Polonia care are o Dacia 1100. România este o parte din mine, este practic a doua mea casă“
0Mihail Şowa (44 de ani), un medic stomatolog din Cracovia, Polonia, este un admirator al maşinilor Dacia şi al României. Este proprietarul a trei Dacii vechi, iar pasiunea pentru autoturismele produse în ţara noastră s-a născut încă din copilărie, când îşi petrecea alături de părinţi vacanţele la Mamaia.
Mihail Şowa sau Mihai Bufniţă, aşa cum se prezintă medicul stomatolog prietenilor din România, nefiind o glumă ci doar o traducere a numelui său în limba română, a fost pentru prima dată la noi în ţară cu părinţii pe vremea când era copil.
„Am pornit din Polonia cu maşina personală şi cu o rulotă şi am plecat, toată familia, spre România şi de acolo spre Bulgaria, însă ţin minte că România mi-a rămas la suflet. Peisajele superbe pe care le-am văzut şi oraşele prin care am trecut mă duceau cu gândul la o altă lume, o lume pe care eu o îndrăgeam şi în care mă simţeam confortabil“, spune Mihail Şowa.
După ani buni, polonezul avea să revină în ţara noastră, de data aceasta împreună cu mai mulţi prieteni, la volanul unei Dacii. „Mi-a fost dor să revăd locurile prin care am trecut cu părinţii mei şi, în anul 2000, am refăcut traseul, de data aceasta la volanul unei Dacii 1310. Am cumpărat-o împreună cu doi prieteni care m-au însoţit în excursie, destinaţia noastră fiind Mamaia. Pe drum am văzut multe alte locuri frumoase din România: castele, muzee şi peisaje pe care nu le-am văzut în copilărie, aşa că am decis să vin regulat aici. Am început să organizez excursii în România şi am pus bazele unui grup de polonezi care şi-au luat şi ei o Dacie şi care vin împreună cu mine să viziteze ţara voastră“, povesteşte Mihail Şowa.
Singurul din Polonia cu Dacia 1110
În ciuda modelelor performante de automobile care există acum pe piaţă, medicul stomatolog din Polonia a rămas fidel vechii Dacia. În prezent are trei astfel de maşini pe care le îngrijeşte cu atenţie. „Dintre cele trei Dacii pe care le am, două sunt preferatele mele: una pe care am cumpărat-o acum nouă ani, un model 1310 şi o Dacia 1100. Prima am achiziţionat-o de la un om în vârstă şi avea în 2006, când am luat-o, 30 de mii de kilometri la bord. Era în stare foarte bună şi era foarte bine întreţinută. Acum, cu toate că e mai bătrână cu nouă ani şi are peste 100 de mii de kilometri la bord, reprezină în continuare ceva special pentru mine. Maşina model 1100 am văzut-o pentru prima dată pe o stradă din oraşul Marghita în timpul unei excursii în România. Cred că a fost dragoste la prima vedere şi după o perioadă de timp am reuşit să-l conving pe proprietar să mi-o vândă. A necesitat câteva reparaţii, dar trebuie să ţinem cont că maşina e mai bătrână ca mine, fiind fabricată în 1970“, explică Mihail Şowa.
De asemenea, polonezul a devenit cunoscut în ţara sa şi datorită faptului că deţine cel mai vechi automobil Dacia din Polonia.
„Sunt singurul din Polonia care are o Dacia 1100. La vremea la care au fost fabricate maşinile din acest model, ele nu se importau în Polonia. Este un alt motiv pentru care ţin foarte mult la această maşină şi am mare grijă de ea. Dacă se strică ceva, cumpăr piesele din România, având în vedere că vin regulat aici“, precizează Şowa.
"Drum Bun", clubul iubitorilor de Dacii
Acum trei ani, în Polonia a avut loc prima întâlnire a iubitorilor de Dacii, în cadrul căruia s-au pus bazele Clubului „Drum Bun“. Întâlnirea a fost filmată, iar filmuleţul a devenit în scurt timp foarte vizualizat pe Youtube. Printre cei care l-au văzut a fost şi sătmăreanul George Negrea, la rândul lui proprietar al unei Dacii şi pasionat de istoria automobilului. Acesta a postat un comentariu la filmuleţul postat de polonezi şi la scurt timp s-a întâlnit cu Mihail Şowa.
Au decis să extindă Clubul „Drum Bun“ şi în România, iar cele două filiale să organizeze întâlniri anuale şi expoziţii unde Daciile să poată fi văzute şi admirate de polonezi şi de români. „În 2013 i-am invitat pe George Negrea şi pe prietenii lui în Polonia, după care am fost noi în România. Anul trecut, la Satu Mare, am fost 30 de polonezi la întâlnirea iubitorilor de Dacii.
Întâlnirea iubitorilor de Dacii la Satu Mare. sursa. George Negrea
În prezent, clubul are 40 de membri polonezi care au 12 automobile Dacia şi este singura asociaţie din Polonia de acest gen “, spune Şowa. Dincolo de pasiunea pentru Dacii, polonezul apreciază în mod deosebit şi tradiţiile româneşti şi realizările pe care le-au avut înaintaşii noştri.
„România este o parte din mine, este practic a doua mea casă. Daca ar fi să emigrez undeva, aş alege România fără să stau pe gânduri. Pot spune că automobilul Dacia a conectat două popoare, însă românii şi polonezii mai au şi alte lucruri în comun. Eu cred că românii ar trebui să fie mândri de ţara pe care o au, pentru că au nenumărate motive “, concluzionează Mihail Şowa.
Şi-a deschis restaurant cu specific românesc
Din dorinţa de a aduce România mai aproape de Polonia, Mihail Şowa, împreună cu iubita lui, Monica, a deschis, la Cracovia, un local cu specific românesc, unde se serveşte bere românească, se ascultă muzică românească, iar membrii Clubului „Drum Bun“ şi cei peste 300 de români stabiliţi în oraş se întâlnesc la un pahar de vorbă.
foto. Mihail Şowa alături de sătmăreanul George Negrea, sursa: George Negrea
„Primul pas pe care l-am făcut pentru a aduce mai aproape România de Polonia a fost să deschid acest local cu specific românesc. Din România aduc berea, vinul şi alte băuturi specifice. Ce nu pot aduce, din păcate, este pălinca, pentru că aş avea nevoie de certificat pentru asta, însă, cine ştie, poate pe viitor o să rezolv şi această problemă. Pot spune că localul este un proiect de suflet, am vrut în primul rând să fac ceva pentru mine şi pentru polonezii care s-au îndrăgostit de România şi vreau să cred că am reuşit pentru că aprecierile celor care îmi trec pragul confirmă acest lucru“, spune polonezul Mihail Şowa.
Vă mai recomandăm:
Doi bărbaţi susţin că au găsit în Polonia un tren nazist care ar fi plin cu aur, bijuterii şi arme
Cum au început investitorii polonezi să cucerească România pe nesimţite