Fantastica viaţă a unui inginer de origine română, unul dintre „taţii“ industriei de maşini din SUA: de la un automobil care-i poartă numele la traficul de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John DeLorean
John DeLorean

DeLorean s-a născut la Detroit, în America, însă părinţii săi au emigrat din Transilvania. Provine dintr-o familie româno-maghiară. Tatăl său, Zaharia, era român din judeţul Alba, iar mama, Kathryn, era unguroică. John Zachary DeLorean a fondat compania DeLorean Motor Company, unde s-a produs legendarul model de maşină sport DeLorean DMC-12.

John DeLorean s-a născut în 25 ianuarie 1925, în Detroit, considerat oraşul industriei auto americane. Părinţii săi erau Zaharia Delorean şi Kathryn Pribak, din Transilvania Austro-ungară, care au emigrat însă în America. Tatăl său avea 20 de ani când a părăsit satul Şugag (judeţul Alba) - aflat la o distanţă de 45 km de Alba Iulia, reşedinţa judeţului şi la 30 km de Sebeş - oraşul cel mai apropiat. 

După ce a ajuns în Lumea Nouă, ardeleanul Zaharia s-a stabilit în Montana. Când s-a mutat în Michigan, a găsit de lucru la Ford Motor Company, ca şi muncitor. Nu putea să râvnească la un post mai bun pentru că nu stăpânea bine limba engleză. 

După ce a plecat de la Ford, a început să lucreze ca şi dulgher. A avut patru copii, iar John a fost primul. Părinţii s-au despărţit în 1942, moment în care tatăl a căzut în patima alcoolului. 

John DeLorean a urmat liceul la Detroit, iar apoi Universitatea Tehnică Lawrence de la Southfield. S-a angajat la Chrysler, apoi a lucrat la producătorii de maşini de lux Packard. A ajuns să lucreze la General Motors, unde a devenit inginer şef la Pontiac, iar din 1969 a devenit managerul de la Chevrolet. 

alba delorean


 

Avea un salariu anual de 200.000 de dolari, la care se adăuga şi un bonus pentru rezultate excepţionale, de 400.000 de dolari. Şi-a construit o carieră strălucitoare. Este omul din spatele legendarei mărci Pontiac GTO. 

A pus pe picioare Delorean Motor Company


A fost nevoit să îşi dea demisia din postul de director de la Chevrolet, la cerinţa şefilor de la General Motors, în 1973, astfel că a putut să îşi urmeze propriul vis. În 1975 a pus pe picioare Delorean Motor Company. A dorit să concepă o maşină care să aibă o viaţă lungă şi care să folosească unui proprietar mult timp.
 

A scos pe piaţă în jur de 9.000 de maşini DeLorean DMC-12. Această maşină a rămas cunoscută ca urmare a filmului “Back to the future” (Înapoi în viitor), apărut în 1980, cu Michael J.Fox în rolul principal.

Însă în 1982 producţia a fost suspendată, în urma unui faliment răsunător. DeLorean nu a avut suficienţi bani pentru a finanţa compania. Mai târziu, viaţa lui a luat o traiectorie decadentă. A ajuns să fie acuzat pentru trafic de droguri, însă a reuşit să scape de condamnare. 

alba delorean


 

Au urmat însă numeroase alte procese cu creditorii, în 1999 a intervenit falimentul personal. A fost părăsit de cea de-a treia nevastă, iar vechii prieteni au uitat de el. În urma celor trei căsnicii, John a avut doi copii: Zachary Tavio DeLorean şi Karhyn Ann DeLorean.

A murit la 80 de ani

După o perioadă grea, John s-a apropiat de biserică, devenind un membru activ al unei organizaţii creştine. La sfârşitul vieţii, nu mai era considerat o persoană bogată, iar vechii parteneri de afaceri l-au ajutat să supravieţuiască.

delorean


 

A trăit la New Jersey, unde avea să se căsătorească pentru a patra oară, cu Sally Baldwin, care a fost alături de el până la moartea. În urma acestui mariaj s-a născut Sheila Baldwin DeLorean. John DeLorean a murit în 19 martie 2005 (la vârsta de 80 de ani), în oraşul Summit, în urma unui accident vascular cerebral. 

Pentru a aminti de spiritual său nonconformist, John DeLorean a fost înmormântat îmbrăcat în blugi şi geacă de piele de motociclist.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite