Peste 2.000 de contracte de muncă într-o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În doar şapte zile la Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare au fost înregistrate 2.394 de noi contracte de angajare. Potrivit conducerii ITM, înregistrarea unui număr mare de contracte este un efect al noului Cod al Muncii, care prevede sanţiuni mai mari pentru munca la negru.

Noul Cod al Muncii, intrat în vigoare în 1 mai, i-a speriat pe angajatorii sătmăreni, care au dat buzna la Inspectoratul Teritorial de Muncă să înregistreze în Registrul general de evidenţă a salariaţilor contractele de muncă ale angajaţilor. Numărul contractelor noi a ajuns în perioada 2-9 mai, imediat după intrarea în vigoare a noii legi, la 2.394. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul contractele înregistrate în perioada menţionată a crescut de trei ori. Potrivit datelor ITM; în interbalul 2-9 mai 2010 au fost înregistrate doar 724 de contracte.
Amenzi mai mari, contracte mai multe
Conducerea ITM crede că această creştere poate fi pusă, cel puţin în parte, pe seama amenzilor majorate pentru munca la negru, prevăzute în noul Cod al Muncii. „Principalul factor care a influenţat creşterea spectaculoasă a numărului de contracte individuale de muncă noi înregistrate îl reprezintă noile prevederi din Codul Muncii, respectiv înăsprirea sancţiunilor contravenţionale şi penale, precum şi obligaţia de a înregistra contractul individual de muncă în Registrul general de evidenţă a salariaţilor înaintea începerii activităţii”, spune inspectorul-şef al ITM Satu Mare, Cristian Sasu.
Potrivit noilor prevederi legislative, amenzile pentru munca la negru s-au triplat faţă de perioada de dinainte de 1 mai 2011. Astfel, inspectorii ITM aplică acum amenzi de la 10.000 la 20.000 pentru fiecare muncitor care lucrează fără forme legale.
Un alt motiv pentru creşterea numărului de contracte este, în opinia inspectorului-şef, începerea sezonului pentru lucrările din agricultură şi construcţii. „În fiecare an, la începutul lunii mai sunt reluate multe activităţi sezoniere, respectiv în construcţii, agricultură, silvicultură şi exploatarea lemnului, turism şi alimentaţie publică. Noi am constatat că în perioada 2006 – 2010 în luna mai a fiecărui an s-au înregistrat în medie cu circa 20 – 25% mai multe contracte de muncă decât în luna aprilie”, mai spune Cristian Sasu.
Potrivit Inspecţiei Muncii, peste 177.000 de noi contracte individuale de muncă au fost înregistrate, la nivel naţional, în perioada 2-15 mai. Cele mai multe angajări s-au făcut în domeniul construcţiilor, în hoteluri, restaurante, comerţ, dar şi servicii.
Amenzi de 70.000 de lei
Inspectorii ITM Satu Mare au efectuat în perioada 1-15 mai 96 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată. Ei aplicat şapte amenzi în valoare de 70.000 de lei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite