Jurnal de vacanţă pe bicicletă, în inima naturii. O zi de aventură în Satu Mare pe un traseu de dificultate medie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă eşti în căutare de idei pentru a-ţi petrece vacanţa, e necesar să iei în calcul una pe două roţi. O escapadă de acest gen îţi oferă un pachet complet: exerciţiu fizic, o aventură originală alături de prieteni şi ocazia de a descoperi pe îndelete locuri superbe. „Adevărul“ vă prezintă, în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, un traseu prin inima pădurii din Viile Satu Mare.

Traseul recomandat de comunitatea bikerilor sătmăreni este traseul Viile Satu Mare - Ardud Vii - Ardud - Gerăuşa - Medişa - Viile Satu Mare - Amaţi - Satu Mare. Este un traseu de dificultate medie.

Dacă aveţi de gând să parcurgeţi acest traseu trebuie să ştiţi că lungimea acestuia este de aproximativ 60 de kilometri. Începând din Viile Satu Mare, punctul de pornire al drumeţiei pe două roţi, veţi avea parte de mai multe drumuri de pământ si pietre atât în urcare, cât şi în coborâre, peisajele întâlnite fiind deosebite. 

Traseul este recomandat bikerilor care au puţină experienţă şi biciclete MTB bine echipate. Durata, în funcţie de ritmul fiecăruia este de 4- 5 ore, având nenumărate posibilităţi de pauze în locuri foarte frumoase- recomandă bikerii sătmăreni.

Traseul este unul destul de lung, însă nu este foarte dificil. Totuşi conţine câteva căţărări abrupte şi necesita puţină experienţă. Chiar dacă în mare parte traseul este pe asphalt, cei din comunitatea bikerilor sătmăreni vă recomandăm o bicicletă MTB pentru porţiunele accidentate.

image

Echipamentul necesar

Armura de protecţie a corpului, asemănătoare cu cea folosită la motociclete - genunchiere, cotiere, vestă de protecţie şi pantaloni scurţi captuşiţi sunt lucrurile necesare de luat cu voi, recomandate de specialişti. Echipamentul se foloseşte mai ales pe traseul de coborâre.

Pantalonii de ciclism cu bazon nu ar trebui sa lipsească din garderoba niciunui biciclist care se respectă, ei prelungind confortul. Pe lânga asta mai aveţi nevoie de nişte tricouri 100% sintetice care vor elimina transpiraţia de pe corp şi se vor usca mult mai repede decât bumbacul.

Nu subestimaţi muntele! Chiar dacă este vara, luaţi cu voi măcar o bluza de polar sau o geacă subţire pentru că vremea se schimbă des şi brusc la munte.

Legendele care te opresc din drum

Dacă în acelaşi timp doriţi să aveţi parte de adrenalină, dar şi de poveşti nemuritoare, este obligatoriu să vă opriţi pe la cetatea de la Ardud. De pivniţa întunecată, construită la o adâncime de 10 metri, se leagă legenda despre fiica lui Francisc Rakoczi al II-lea (1676 - 1735), principe al Transilvaniei. Tenebroasele încăperi din măruntaiele pământului aveau trei căi de acces şi au fost în aşa fel concepute şi construite, încât să servească la luarea prin surprindere a duşmanilor.

Pentru a afla acest secret, bătrânii de prin părţile locului povestesc că austriecii au trimis la cetate un ofiţer tânăr şi chipeş, care să o seducă pe prinţesa Vilma, fiica lui Francisc Rakoczi al II-lea. Ofiţerul a câştigat inima tinerei prinţese şi a aflat secretul pivniţei.

Fiica principelui, învinsă de remuşcări, i-a mărturisit în cele din urmă tatălui greşeala făcută, dar a fost prea târziu. Austriecii au atacat cetatea şi s-au folosit de secretul proaspăt descoperit. Potrivit historia.ro, Rakoczi al II-lea a reuşit totuşi să fugă, însă înainte de asta a aruncat un blestem crunt asupra fiicei sale: ferecată în adâncuri, aceasta îşi aşteaptă şi acum salvatorul, care, pentru a o dezlega de blestem, trebuie să sărute fantoma de trei ori şi să pătrundă în pivniţă fără a privi îndărăt. Dacă o face, se transformă pe loc într-o stană de piatră. Se spune că, de-a lungul secolelor, au fost tineri care s-au aventurat în galerii, însă nu au mai văzut niciodată lumina zilei.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Vă mai recomandăm:

FOTO Dobrogea în lung şi-n lat, pe bicicletă: cele mai frumoase trasee de parcurs pe două roţi

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

Aventură pe bicicletă prin codrii lui Eminescu de la Ipoteşti

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite