Jurnal de vacanţă. Pe urmele bandei lui Coroi şi a sarmalelor lui Sadoveanu în mijlocul pădurii nesfârşite de la Guranda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul dendrologic de la Poiana-Deleni se întinde pe aproape opt hectare în partea nordică a judeţului Iaşi. A fost iniţiativa localnicilor în urmă cu peste 50 de ani. În timp, s-a transformat într-un colţ de rai, ascuns de ochii lumii civilizate, cu un potenţial turistic greu de bănuit.

Pe inginerul Sorin Coteanu l-am întâlnit în primăvara lui 2011 la un târg de turism din Iaşi. Se îngrijea de un stand pe a cărui faţadă stătea scris "Complexul turistic Poiana-Deleni". Ne-a spus atunci cu convingere că la el acolo este "un loc unde poţi să auzi cum bate vântul prin crengile de brazi şi pini, unde seara parcă sunt mai multe stele pe cer decât în oricare altă parte a lumii".

L-am ascultat cu interes, dar i-am zis că nu credem până nu vedem. A trebuit mai mult de trei ani să ne convingem. La 80 de kilometri de Iaşi şi 50 de Botoşani, la marginea comunei Deleni, se găseşte satul Poiana.

O aşezare mică în mijlocul pustiului, unde aerul pare suspendat. Pentru că este extrem de curat. Un motiv ar putea fi şi faptul că este situată la 520 de metri altitudine, cea mai înaltă cotă locuită din întreg judeţul Iaşi. De altfel, pe timpul verii, când betoanele din oraş fac ca mercurul să urce spre 38-40 de grade Celsius, la Poiana temperatura nu trece de 30 de grade. De aceea, dacă ajungeţi acolo, e bine să vă luaţi haine ceva mai groase dacă plănuiţi o noapte albă în mijlocul naturii.

Este una dintre nenumăratele variante propuse de inginerul Coteanu, de petrecere a timpului liber la pensiunea lui. Insistă totuşi că este locul ideal din lume "cu lac, pădure, alei, verdeaţă, linişte, veveriţe şi o capacitate de relaxare nemaipomenită". Veveriţele stau în parcul dendrologic de 7,7 hectare pe care inginerul chimist l-a concesionat de la Primăria Deleni în 2007.

Bucătărie tradiţională românească 100%, stropită cu licori locale

Parcul este invenţia locuitorilor comunei, care s-au gândit, prin anii '60, să făcă ceva nemaipomenit în comunitatea lor.

Şi au sădit molid, brad, mesteacăn, stejar, fag şi alte esenţe tari pe malul unui lac. Au mai ridicat şi o construcţie cu iz de cabană de munte în mijloc şi au gândit-o drept o tabară de vară pentru elevi. Numai că de minunea de la Poiana au auzit "tovarăşii" cu funcţii de la judeţ, care au năpădit-o şi-au transformat-o în locul de vacanţă preferat. Se spune în sat că una dintre distracţiile protipendadei comuniste era să împuşte peştii din lac de la fereastra cabanei.

După 1989, proprietatea a fost lăsată în paragină, până a fost preluată de inginerul Coteanu. A investit mult să o refacă, iar afacerea nu merge nici acum pe roate. Asta pentru că proprietarul refuză să facă compromisuri, îndeosebi la partea gastronomică. "Totul este natural şi gătit de mine. Meniului i-am spus «reţetele lui tata». Este un secret al bucătăriei tradiţionale româneşti care trebuie respectat. Avem şi sărmăluţe după reţeta lui Mihail Sadoveanu, din piept de raţă şi fierte în zeamă de cocoş. La noi este numai mâncare tradiţională. Nu avem chipsuri, pizza sau paste", spune proprietarul.

Ca să vă faceţi o idee despre gustul nemaipomenit al mâncării, vă prezentăm meniul pensiunii mai jos:

"1. “Zacusca lui Gheorghiţă”cu bureţi .... borcan 300 g --12 lei
borcan 600 g – 24lei
2. Peşte în suc propriu………………….. borcan 300 g -- 11 lei
borcan 600 g – 20 lei
3. Peşte marinat cu ceapă………………. borcan 300 g --12 lei
borcan 600 g – 22 lei
4. Ruladă de brânză cu mere …………………………48 lei / Kg
5. Pate de gască ……………………………………… 52 lei / Kg
6. Pastramă de oaie …………………. ……………... 56 lei / Kg
7. Pastramă de gasca ………………………………... 120 lei / Kg
8. Pastramă piept curcan……………………................85 lei/Kg
9. Muschiulet de vita copt si afumat........................115 lei / Kg
10. Muschi de vita copt si afumat..............................74 lei / Kg
11. Muşchi file de porc ………………………………...........58 lei / Kg
12. ”Iepuraş” afumat(Muschi de porc-gen MONTANA)...62 lei / Kg
13. Ruladă de piept de pui – cu pui…………………….....68 lei / kg
14. Ruladă de piept de pui –cu ciuperci………………. ...68 lei / kg
15. Cârnaţi de casa-oaie,porc,vita ……………………. 44 lei / kg
16. Cârnaţi uscaţi……………………………………… 60 lei/Kg
17. Slanină afumată……………………………………. 25 lei/Kg
18. Piept de porc afumat ……………………………… 45 lei/ Kg
19. Sărmăluţe din carne de gâscă
( dupa reţeta lui Mihail Sadoveanu)............................ 48 lei/ Kg
20. Răcituri de cocoş....................................................... 41lei/ kg
21. Turte cu julfă………………………………………. 65 lei/Kg
cu nucă..............................................48 lei/Kg
22. Cozonaci
( cu nucă, cu mac, cu cacao, cu rahat, simplu)............. 21lei/Kg
23. Tort de mere cu frişcă.............................. 39 lei/Kg
24. Tort de portocale( portocale, ananas, kiwi)................ 60 lei/Kg
25. Ştrudel cu mere …………………………………….. 43 lei/ Kg
26. Trigoane cu nucă ……………………………………. 48 lei/ Kg
27. “Ţuica lu’ tata “-de prune, 50 de “focuri”..............57 lei/750 ml
28. “Afinata lu’ tata “- 45 de “focuri”……………………62 lei/750 ml
29. Vin, diverse sortimente, din zona Cotnari:Francusa , Cabernet, Chardoney, Tamaioasa, Grasa de Cotnari,Traminer...... 12 lei/l"

Sunt cinci căsuţe cu o capacitate totală de 12 locuri şi un apartament pentru şase persoane în pensiune. Locul la căsuţele clasificate la trei stele costă 120 de lei/noapte/persoană, iar apartamentul poate fi închiriat cu 240 de lei/noapte. În preţ este inclus şi micul dejun.

Pe urmele bandei lui Coroi, în grotele de pe munte

Proprietarul spune că totul este negociabil începând cu a doua noapte şi de numărul de persoane. Adică, la fiecare noapte în plus petrecută acolo tariful poate scădea.

Acum, n-ar fi o idee tocmai rea să staţi mai multe zile pentru că zona întreagă este de o frumuseţe rarisimă. La capătul parcului dendrologic începe pădurea Guranda, care se extinde înspre judeţele Botoşani şi Suceava şi pare fără de capăt. Potecile bătute sau mai puţin umblate, cu arbori impunători şi liniştiţi, o fac un loc ideal de plimbare, atât la pas cât şi cu bicicleta. Este fag, carpen, stejar, arin, mesteacăn, vulpe, cerb, căprioară, mistreţ, fazan, iepure.

O pădure legendară, cântată în balade, pentru că a fost locul în care la mijlocul anilor 1930 atunci a sălăşluit şi s-a ascuns banda lui Coroi, ultimul haiduc al României, iubit de popor tocmai că a fost imposibil de prins vreme de peste zece ani. Codrul de la Deleni-Hârlău geme de mărturii ale prezenţei tâlharului. În pădure se găseşte o masă a lui Coroi, unde banditul împărţea cu tovarăşii prada furată de la boieri sau altare ridicate de membrii bandei. Dar cel mai spectaculos artefact sunt hrubele lui Coroi, adăposturi săpate într-un munte de lut, pe un zid vertical, la 50 de metri deasupra pământului.

Mănăstirea lui Ştefan cel Mare din Hârlău

Ca să ajungeţi acolo, trebuie să treceţi mai întâi pe la schitul Balş, o minunăţie de aşezare monahală situată în mijlocul codrilor la 7 kilometri de Pensiunea Poiana, prin pădure, pe drum forestier. De la schit, călugării vă vor îndruma înspre grotele în care tâlharul se ascundea de potere. 

O altă aşezare monahală deosebită este Mănăstirea Lacuri, situată tot în mijlocul codrilor, la 5 kilometri de Poiana.

În localitatea Hârlău este ultima staţia de tren, la 8 kilometri de Poiana. De acolo puteţi lua autobuzul spre pensiune. 

Dar dacă ajungeţi în Hârlău, trebuie neapărat să treceţi pe la Muzeul Vinului, probabil cel mai exotic muzeu din România, în care este descris de-a fir a păr, pe linie istorică, meşteşugul producerii licorii la români şi momentele esenţiale legate de consumarea vinului. Tot la Hârlău se găseşte una dintre cele mai frumoase mănăstiri ctitorite de Ştefan cel Mare.

Şi dacă tot am ajuns la mănăstiri, v-o mai recomandăm şi pe cea din satul Feredeni, la 10 kilometri de Hârlău, ctitorie de la 1790, a cărei particularitate este că intrarea în clădire se face dinspre răsărit. Are picturi murale foarte frumoase, iar zidurile duble ascund tot felul de obiecte pe care localnicii le-au ascuns când s-au apărat de năvălitori.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook,125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Parcul Natural Comana, smaraldul din apropierea Capitalei: trasee de făcut la pas prin pădure, plimbări cu barca şi zbor cu motoparapanta

Secretele Drumului Romanilor din Munţii Bârgăului. Ce frumuseţi dezvăluie vechiul drum pietruit

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite