Legenda Uriaşilor şi gemul de rubarbă din Saschiz, magnet pentru străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un weekend reuşit în Mureş pot petrece toţi cei care vor să evadeze departe de stresul urban în comuna Saschiz şi împrejurimile sale. Nu este doar pentru cei care preferă liniştea, dar şi pentru cei care vor să petreacă un  sfârşit de săptămână înconjuraţi de istorie şi localnici primitori. Astăzi, în campania „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, vă prezentăm legendele şi poveştile Saschizului.

Pentru cei tentaţi, comuna se află în sud-estul Podişului Transilvaniei, înconjurată de păduri şi mister. Străbătută de drumul european E 60  localitatea săsească, renumită prin Cetatea Uriaşilor, este punte de legătură între Târgu-Mureş şi Sighişoara, de care o despart doar 20 de kilometri şi alţi 80 de kilometri de Braşov.

Aflată la o aruncătură de băţ de legendele lui Dracula care atrag mii de turişti anual în Sighişoara, Saschizul a intrat in patrimoniul UNESCO prin monumentele arhitecturale considerate adevărate bijuterii ale Europei. Chiar dacă o parte din obiectivele turistice au fost lăsate în paragină, vizitatorii por respira aerul satului medival. Biserica Evanghelică Fortificată şi Turnul cu ceas, care s-a dorit o replică a celui de la Sighişoara, dar şi Cetatea Ţărănească rămân în continuare puncte de atracţie pentru iubitorii epocii medievale.

Legenda Uriaşilor şi a Fântânii Secrete aduc turiştii la Saschiz

Iubitorii legendelor au parte de mister şi la Saschiz. Cetatea Ţărănească cu renumita fântână adâncă de 60 de metri şi care, după cum spun localnicii, duce la un tunel secret cu poduri de lemn. Locul, aflat în paragină aduce anual turişti veniţi din toată Europa, în special din Anglia şi Germania. Străinii sunt atraşi în egală măsură de poveştile care circulă despre Cetatea Uriaşilor, construită în anii 2.500 î.Hr – 1.800 î. Hr. Aflată în partea de nord a satului, în zona numită de localnici Vosloc, Cetatea are dimensiuni impresionante, la fel ca şi cei care ar fi trăit aici acum câteva secole.  

Cercetările arheologice au scos la iveală fragmente de ceramică despre care se spune că ar fi folosite în civilizaţia acelor ani şi care a mai fost întâlnită şi la cetăţi preistorice de pe teritoriul Transilvaniei.
Localnicii deapănă oricui are răbdare să asculte Legenda Uriaşilor. Se povesteşte cum în trecut uriaşii au ocupat cetatea şi cereau celor care treceau pe acolo să păstreze liniştea. Sătenii care nu au respectat dorinţa uriaşilor au fost luaţi pe sus şi au fost sechestraşi de uriaşii, care mai apoi i-au eliberat doar pentru a le duce vestea mai departe.

Vizitatorii sunt răsfăţaţi cu bunătăţi care au desenat Saschizul pe harta Europei

Legendele locului şi aerul medieval alăturate bunătăţilor oferite de gospodari au scos Saschizul din anonimat şi l-au plasat pe harta turistică a locurilor care trebuie „simţite”.  De la vestitul gem de rubarbă şi până la dulceaţa de lapte, gemul de căpşuni cu mentă şi murăturile picante, toate pot fi gustate într-un sfârşit de săptămînă petrecut în comuna Saschiz, vizitată an de an de prinţul Charles. Apa de izvor şi pâinea bătută sunt cel puţin un motiv pentru care orice turist se poate întoarce cel puţin o dată pe an în Saschiz .

În schimbul a 80 de lei pe noapte, vizitatorii pot retrăi clipe cu adevărat medievale.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook,125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Parcul Natural Comana, smaraldul din apropierea Capitalei: trasee de făcut la pas prin pădure, plimbări cu barca şi zbor cu motoparapanta

Secretele Drumului Romanilor din Munţii Bârgăului. Ce frumuseţi dezvăluie vechiul drum pietruit

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul



 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite