Judeţul nordic unde se află o treime din rezervoarele de apă ale României. De unde poate veni salvarea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Izvor de apă din Bixad
Izvor de apă din Bixad

O treime din apele termale din întreaga ţară se regăsesc în judeţul Satu Mare. Zona de Nord-Vest a României adăposteşte reale comori, atunci când vine vorba de izvoarele de ape termale, minerale şi sulfurice, cunoscute ca fiind extrem de benefice pentru organismul uman.

Judeţul Satu Mare este aşezat pe un imens rezervor subteran cu ape sub formă de izvoare naturale sau obţinute prin foraje. Apa găsită aici are proprietăţi alcaline, sulfuroase sau bicarbonate, iar oamenii o consideră sănătate curată. 

Aproximativ 20 de localităţi au resurse semnficative de ape termale şi minerale. Pe acestea le regăsim în: Beltiug, Bixad, Carei, Satu Mare, Tăşnad, Vama, Acâş, Ady Endre, Certeze, Ghenci, Doba, Mădăras, Oraşu Nou, Tarna Mare, Valea Vinului, Valea Măriei, Foieni, Turţ şi Negreşti Oaş.

Cu toate acestea, izvoare cu apă funcţionale se găsesc din ce în ce mai puţine, din cauză că multe sunt colmatate. Puţinele care există însă, sunt luate cu asalt de localnici şi oamenii care sunt în trecere pe lângă ele. Oamenii spun că apa este sănătate curată, iar mulţi o folosesc pentru problemele gastro-intestinale, în timp ce alţii îşi liniştesc durerile de picioare cu ea. 

În ciuda proprietăţilor pe care apa le deţine, dar şi a bogăţiei care se găseşte în subteranul judeţului, autorităţile nu au investit suficient în exploatarea apelor. 

E nevoie de bugete foarte mari, spun acestea, iar momentan, în zona Ţării Oaşului spre exemplu, doar patru investitori privaţi au pariat pe potenţialul apei. ”Reabilitarea lor şi punerea lor în exploatare sub o formă sau cealaltă necesită bugete foarte mari. De aceea singura sursă a noastră de finanţare ar trebui să fie fondurile europene. În exerciţiul bugetar viitor se doreşte ca să se facă programe dedicate spre exploatarea apelor termale, minerale şi sulfuroase, inclusiv din zona noastră şi în sensul acesta deja ne-am pregătit autorităţile locale în asociaţie cu agenţii economici care într-un fel sau altul exploatează astfel de izvoare”, a declarat Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti Oaş, pentru „Adevărul“. 

Până în acest moment autorităţile au realizat un cluster pe regiunea de Nord-Vest în care sunt incluşi atât agenţii privaţi, cât şi autorităţile locale, iar preşedintele clusterului este autoritatea locală de la primăria din Oradea. ”S-a făcut un cluster pe regiunea de Nord-Vest în care facem parte şi noi ca autoritate locală şi agenţii privaţi din zonă care exploatează apele termale şi minerale. Preşedintele clusterului e autoritatea locală de la Primăria Oradea din judeţul Bihor. 100% în jurul acestui cluster se vor dezvolta şi iniţia proiecte. Astăzi se lucrează şi se finanţează un studiu de impact şi o strategie de dezvoltare pe zona de Nord-Vest a acestor izvoare de apă”, a explicat edilul.

În judeţul Satu Mare există doar câteva ştranduri cu apă termală, cea mai mare bază de tratament aflându-se în oraşul Tăşnad. Alte baze de tratament care au început să se dezvolte se găsesc la Acâş, Mihăieni, Băile Puturoasa (Negreşti Oaş), Lacul lui Pintea (Livada). 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Secretele celui mai vechi izvor de apă sărată din Europa. De câte mii de ani este exploatat în Ţinutul Zimbrului

Izvorul tinereţii de la Piatra Şoimului. Apa cu proprietăţi miraculoase care împiedică îmbătrânirea tenului

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite