Satul cu 14 locuitori din Alba care va fi transformat în staţiune termală. CJ preia terenul pentru un ştrand cu apă sărată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Alba a aprobat, joi, 17 septembrie 2020, un proiect de hotărâre privind trecerea unui teren de 26.367 mp aflat pe raza localităţii Ocnişoara, din administrarea locală în cea a judeţeană pentru ”realizarea obiectivului de interes judeţean Băile Sărate Ocnişoara”

În documentaţie se arată că, prin programul de creştere a atractivităţii turistice şi de agrement a teritoriilor urbane şi rurale, Consiliul Judeţean a stabilit iniţierea construirii unui ştrand cu o arhitectură tradiţională, cu sursă de inspiraţie etnografică locală, la Ocnişoara, în comuna Lopadea Nouă. 

Iniţiatorii arată că localitatea este cunoscută pentru apele sărate de care dispune, prospecţiile geologice indicând prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care, prin eroziune, a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului.

Un punct aparte în Ocnişoara este zona numită ”la murătoare”, unde a fost reamenajată fântâna veche de 200 de ani, din care localnicii iau apă sărată, folosită pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor, dar şi în scop medicinal, pentru tratarea unor boli, cum ar fi reumatismul”, precizau autorităţile judeţene, în vara anului trecut. Investiţia propusă este complementară celei prin care la Ocna Mureş, localitate aflată la mai puţin de 30 de km, unde se apropie de finalizare amenajarea unei baze de tratament şi agrement, cu centre de sănătate, recuperare şi bazine cu apă dulce şi sărată.

Astfel, Ocna Mureş şi Ocnişoara vor deveni puncte importante pe harta judeţeană şi naţională în ceea ce priveşte balneoturismul şi medicina recuperatorie, mai explică reprezentanţii CJ. Având în vedere potenţialul balnear al apelor care se află pe locul vechilor saline, valorificarea acestora prin construirea unor complexe saline, vor renaşte tradiţia vechilor „Băi Sărate”, consideră aceştia.

Imagine indisponibilă

Satul Ocnişoara

În paralel se reabilitează şi asfaltează drumul comunal care leagă Ocnişoara de satele Ciuguzel şi Odverem, prin care localitatea, locuită momentan doar de 14 familii, va fi scoasă din izolare, devenind accesibilă publicului interesat. 

Ocnişoara este amplasat în vestul judeţului Alba în zona Podişului Târnavelor. Faptul că pe teritoriul acestuia se află ape sărate rezultă şi din denumire. Prospecţiunile geologice au evidenţiat prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului. La ”murătoarea” din Ocnişoara a fost amenajată o fântână de unde apa sărată este luată de localnici în sticle.

Imagine indisponibilă

Murătoarea de la Ocnişoara

Înainte de reorganizarea administrativă din 1968, Ocnişoara era comună şi avea aproape 800 de locuitori. În afară de zona cu apă sărată, pe teritoriul satului se mai află un aşa zis tuf vulcanic, respectiv o rocă formată prin acumularea şi consolidarea cenuşii, nisipului şi a unor materiale secundare. De asemenea, zona este cunoscută pentru prezenţa viperelor.

Vă mai recomandăm:

 

FOTO Au început lucrările pe lotul 2 al Transalpinei de Apuseni. Utilajul uriaş adus de constructor pentru a freza drumul

 

Antrenor de tenis, judecat pentru că a violat cu degetul o minoră de 11 ani. Decizia dură pronunţată de prima instanţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite