FOTO VIDEO Unul dintre geniile secolului XXI, Virgil Enătescu, şi-a prezentat activitatea de cercetare la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele savant, Virgil Enătescu, pe care americanii l-au inclus în top 500 genii ale secolului XII, şi-a expus, în această după masă, la Satu Mare, cele opt invenţii care se leagă de numele său, brevetele de invenţii dar şi cărţile de ştiinţă scrise de-a lungul celor 40 de ani de activitate.

Savantul Virgil Enătescu şi-a prezentat mai précis munca de o viaţă în cadrul unei expoziţii desfăşurate la Muzeul Judeţean, în această după masă. Au participat zeci de sătmăreni. De la autorităţi locale şi iubitori de cultură până la cei mai simpli oameni.

Virgil Enătescu nu este doar o persoană, ci o particulă- scriitor, Felician Pop.

Pentru exemplificare, savantul sătmarean a expus un mare număr de brevete de invenţie, o impresionantă colecţie de lucrări ştiinţifice proprii sau în colaborare, precum şi, inedit, o parte din aparatura construită la Satu Mare, pe baza propriilor cercetări, aparatură folosită de domnia sa la diagnosticarea şi studierea comportamentului uman.

Cu toţii au avut şansa să privească invenţiile expuse în sală: primul calculator de poroces medical Med 80; primul calculator grafic românesc; traductor pentru analiza scrisului; punte de analiză a vibraţiilor de presiune în timpul mersului, numeroase brevete de invenţii, dar şi cărţile de ştiinţă scrise de-a lungul timpului.

Primul eveniment mondial la care a participat a fost congresul „Sistemele genetice şi cibernetice” , în cadrul căruia i-a lăsat pe olandezi cu gura căscată. Au rămas atât de uimiţi de lucrarea sa încât au publicat-o alături de alte lucrări ştiinţifice la prestitigoasa editură din New York, Springer Bernard. Şi asta nu e tot. Marele academician a fost invitat de asemenea, la marele congres de la Honolulu, din 1977, unde trebuia să conducă secţiunea de comunicări libere.

Un bătrân doctor chimist a rămas impresionat de abilitatea mea şi s-a oferit să mă înveţe să scriu brevete de invenţie. Apoi mi-a dat un sfat ce izvora din experienţa lui de o viaţă: “Părăseşte laboratorul. Nu ai nici o şansă în lupta pentru priorităţi ştiinţifice din cauza diferenţelor mari de dotare şi finanţare ”, a mărturisit dr. Virgil Enătescu.

Dr. Virgil Enătescu s-a născut la Braşov în 11 noiembrie 1940, dar s-a stabilit la Satu Mare. A  frecventat şi onorat cu lucrări şi comunicări Cercul de Bionică de la  Timişoara, Cercul de Filozofi a şi Metodologia Medicinii al Academiei Române. A susţinut primul doctorat în 1977  la Institutul de Medicină şi Farmacie Timişoara, definind un nou domeniu – analiza comunicării extraverbale în care include şi studiul desenului. Al doilea doctorat îl susţine la Academia Română în domeniul antropologiei culturale.

„Virgil Enătescu, personaj fabulos, academician, medic psihiatru, inventator, om politic, eseist şi scriitor, este omul rătăcit din perioada Renaşterii într-un secol mercantil şi tehnicist, cel ce ar trebui să facă nu doar cinste oricărei  comunităţi, dar ar trebui să i se creeze acel spaţiu şi confort psihic şi intelectual  de creaţie. Ca scriitor a debutat târziu, dar convingător, subliniind ironic prin chiar titlul cărţii (Debut întârziat) această stare de lucruri. Virgil Enătescu revine în forţă cu o serie de mici romane, alăturându-se ilustrei pleiade de scriitori medici, de la V. Voiculescu la Ion Vianu, ceea ce ne îndreptăţeşte să propunem publicului cititor o nouă colecţie “Literatura medicilor”- scriitor Ion Vădan  

Vă recomandăm şi

"Personalitate şi performanţă", la Muzeul Judeţean Satu Mare. Savantul Virgil Enătescu îşi expune brevetele de invenţie

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite