Birocraţia şi lipsa infrastructurii sufocă mediul de afaceri sătmărean: "Anul 2016 va fi unul al provocărilor!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mediul de afaceri din Satu Mare se confruntă încă cu multe probleme provocate de birocraţia care sufocă de cele mai multe ori nu doar economia locală, cât şi cea naţională. Cu toate acestea, antreprenorii care au deja experienţă în afaceri, îi indeamnă pe tineri să nu se lase descurajaţi şi să caute oportunităţile prin care să obţină finanţări pentru ideiile lor.

Anul 2016 se anunţă a fi unul deosebit de provocator pentru persoanele angrenate în mediul economiei şi al afacerilor. Cel puţin la nivel regional, judeţul Satu Mare se deosebeşte de celelalte judeţe, doar că avantajele pe care le are, susţin antreprenorii nu sunt suficient promovate şi exploatate de autorităţie locale care par să nu aibă o idee clară despre nevoile reale ale antreprenorilor şi ale tinerilor care nu ştiu în ce domenii să investească. În judeţul Satu Mare funcţionează de peste un an Filiala Patronatului Naţional Român (PNR), condusă de economistul Ciprian Costea care susţine că şi în 2016 judetul Cluj, rămâne polul de dezvoltare al economiei regionale, însă acest lucuru ar putea până la urmă să aibă şi un impact pozitiv, dacă situaţia va fi gestionată corect.

" În primul rând în zona de nord-vest a României se remarcă o bună efervescenţă în domeniul afacerilor. Este o zonă atractivă ţinând cont şi de poziţionarea din punct de vedere geografic pe care judeţul o are faţă de rutele importante de transport şi faţă de Uniunea Europeană. Un avantaj care ar trebui mai mult valorificat este legat de posibilitatea de a avea o conexiune directă cu Ucraina. Mediul de afaceri din această zonă a ţării este puternic concentrat pe zona Cluj, este un aspect raţional, dar acest lucru trebuie privit cu optimism, cu oportunitate şi de către noi, cei din Satu Mare, mai ales că judeţul Cluj nu este atât de departe", spune Ciprian Costea.

Tânărul antreprenor mai subliniază şi necesitatea eliminării birocraţiei, lucru care i-ar încuraja pe tineri să deschidă o afacere, chiar şi dacă, la început nu le aduce foarte mare profit.Problema pe care încă judeţul nostru o are la capitolul afaceri este implicarea slabă din partea tinerilor care nu se încumentă să se aventureze pe piaţă, chiar dacă poate ar avea posibilităţile financiare să o facă. Educaţia în sensul antreprenoriatului ar trebui să înceapă încă din şcoală. Imălementarea unui sistem educativ cât mai complet şi modern, care să le stimuleze abilităţile native şi dobândite, imaginaţia, să le sprijine dezvoltarea personală, construirea unui sistem propriu de valori, dar să îi şi responsabilizeze faţa de societate, în general, şi faţă de comunitatea lor, în particular, ar putea fi, cel puţin asta susţin oamenii de afaceri soluţia pentru ca o dată predată ştafeta mediul de afaceri să atragă tineri pasionaţi şi cu iniţiativă.

" În foarte multe cazuri din România se poate constata că tineretul după terminarea studiilor doreşte să găsească un loc de muncă. Eu îi încurajez să aibă acel curaj de a intra pe piaţă, bineînţeles la început cu o afacere mai mică pe care ulterior să o dezvolte. Este greu pentru că este foarte mult de umblat, foarte multe de învăţat, birocraţia este mare, s-ar putea să dureze până când aşteptările lor se materializează, este nevoie de dedicare, dar nu este imposibil!", explică tânărul economist Cirpian Costea.

Satu Mare, mai mult sau mai puţin tentant pentru investitori

Un domeniu deosebit de important pentru susţinerea mediului de afaceri şi atragerea investitorilor este infrastructura rutieră. În acest sens în cursul anului trecut, Consiliul Judeţean a bifat câteva investiţii importante, însă mai există şi altele care sunt pe cale de a fi finalizate în anul 2016, dar şi aspecte care nu au beneficiat câtuşi de puţin de fondurile instituţiei publice.  Astfe, cu ajutorul finanţărilor europene în cursul anului trecut au fost modernizate mai multe drumuri judeţene şi naţionale dintre care DJ Tăşnad-Marghita care leagă judeţul Satu Mare de judeţul Bihor, iar prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013 a fost restabilită conexiunea rutieră dintre Sanislău şi Ömböly, însumând 9,8 km de drum modernizat pe partea română. O investiţie deosebit de importantă care ar influenţa pozitiv  şi mediul de afaceri ar fi construirea centurii municipiului Satu Mare şi al treilea pod peste Someş, obiective pe care Primăria municipiului Satu Mare le-a inclus în Strategia de dezvoltare a municipiului 2015-2025, dar care se mişcă foarte greu din pricina procedurilor greoaie şi a paşilor pe care administraţia locală trebuie să îi urmeze.

Judeţul Satu Mare are un potenţial agricol deosebit, aflându-se, de exemplu, pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte producţia de căpşuni şi nuci, şi de asemenea pe primele poziţii în ceea ce priveşte resursele geotermale existente la nivel local. Aceste oportunităţi oferite de cadrul natural sunt slab valorificate, judeţul fiind doar o sursă de materii prime şi contribuind în foarte mică măsură pe lanţul formării valorii. Această situaţie necesită o schimbare majoră care nu poate avea loc fără atragerea în oraş a personalului calificat şi fără o forţă propulsoare.

" De altfel, există şi sprijin financiar acordat pentru a se dezvolta mediul de afaceri şi una dintre căile pe care tineretul, dar şi autorităţile locale trebuie să le urmearească este o permanentă monitorizare a tuturor fondurilor naţionale şi europene care sunt disponibile pentru a cofinanţa anumite investiţii sau în cazul tinerilor ideile şi proiecte de afaceri la care s-au gândit. Spre exemplu, sectorul agricol la noi în judeţ are un mare potenţial, mai ales în zona Careiului, dar şi alte sectoare, precum este turismul", spune preşedintele Filialei Satu Mare a Patronatului Naţional Român (PNR), Ciprian Costea.

Vă mai recomandăm:

Afacerea pe care a pariat o asistentă medicală din Satu Mare: şi-a transformat grădina de legume în plantaţie de lavandă

Idei de afaceri cu 10.000 de euro

Termenul limită pentru depunerea formularelor de decizie de înregistrare în scopuri de TVA este 25 februarie

Satu Mare


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri