Zeci de mistreţi descoperiţi cu pestă porcină africană în Caraş-Severin. Focarele se extind rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie gravă în Caraş-Severin, unde se extind rapid focarele de pestă porcină africană. Autorităţile sunt în alertă şi au luat mai multe măsuri pentru limitarea focarelor.

Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) la probele prelevate de la  62 mistreţi, proveniţi de pe Fondurile Cinegetice Bocşa,  Prigor, Jitin, Măgura, Ferendia, Micoş, Dognecea, Brebu, Zorlenţu Mare, Soceni Lupac, Poiana, Armeniş, Teregova, Sacu, Turnu Ruieni, Mâtnic Prisaca, Vermeş. Serviciile veterinare au intervenit de urgenţă, iar fondurile respective au fost plasate sub supraveghere oficială.

Fiecare fond a realizat ecarisarea cadavrelor şi s-a efectuat dezinfecţia zonelor. Au fost aplicate măsuri de restricţie care trebuie respectate pentru a preveni răspândirea virusului PPA.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Caraş-Severin s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii. A fost stabilită zona afectată compusă din zona infectată cu o raza de 8 km şi zona tampon de 5 km. în exteriorul zonei infectate.

"Vor trebui să fie respectate următoarele măsuri: în zona afectată se recoltează integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire; se vor efectua inspecţii/patrulări zilnice pentru depistarea de mistreţi morţi/bolnavi; se vor recolta probe de la mistreţi găsiţi morţi pentru examen PPA si se vor trimite la DSVSA Caras-Severin; schimbarea hainelor si încălţămintei cu care s-a efectuat deplasări în fondul de vânătoare; păstrarea carcaselor identificate corespunzător de la mistreţii recoltaţi prin împuşcare in condiţii optime, respectiv camera frig, lăzi frigorifice pana la obţinerea rezultatelor analizelor de laborator; în zonele neafectate se realizează reducerea efectivului de mistreţi, prin vânarea unei cote suplimentare de intervenţie aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor, în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/Km2; în zonele de frontiera cu Republica Serbia, se va proceda la vânarea tuturor mistreţilor si prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizaţi, personal silvic, cu sprijinul personalului MAI, pana la fâşia de protecţie a frontierei de stat. Toţi mistreţii vor fi supuşi unor teste de laborator (PPA, PPC şi Trichineloza), iar pe baza rezultatelor se va decide destinaţia acestora", arată reprezentanţii DSVSA Caraş-Severin.

Instituţia solicită sprijinul Gărzii Forestiere, AJVPS, Direcţiei Silvice Caraş Severin, Fondurilor de vânătoare private pentru respectarea planului de măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de evoluţia bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

Vă recomadăm să mai citiţi:

Peste 20 de focare de pestă porcină africană, în judeţul Buzău. Au fost eutanasiate toate animalele dintr-o fermă

Despăgubiri pentru pestă porcină în valoare de 34,1 milioane lei, plătite în Bărăgan

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite