Primarul Reşiţei refuză să închidă pieţele. În Timiş, prefectul cere primarilor să găsească soluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Reşiţei spune că nu pune zăvorul pe pieţe FOTO primăriaresita.ro
Primarul Reşiţei spune că nu pune zăvorul pe pieţe FOTO primăriaresita.ro

Primarul Reşiţei, Ioan Popa (PNL), refuză să închidă pieţele din oraş. Popa spune că s-au găsit soluţii ca agricultorii să-şi vândă în continuare produsele, în deplină siguranţă.

"Reşiţa nu pune zăvorul pe pieţele din oraş! Asta pentru că am găsit soluţii pentru protecţia reşiţenilor care doresc să îşi facă aprovizionarea cu produse româneşti în deplină siguranţă. 

Nu mai vorbim despre producătorul autohton, care ar rămâne cu marfa nevândută, fără un spaţiu de desfacere. 

De aceea, noi luăm temperatura la intrarea în pieţe, limităm accesul cumpărătorilor, ne asigurăm că se poartă mască de protecţie şi mănuşi, punem dezinfectanţi la dispoziţia tuturor. 

Mai mult, voi propune accesul la spaţiile de vânzare doar pentru cei care vând produse româneşti, pentru a putea respecta distanţarea fizică. 

Pieţele noastre sunt semideschise şi respectă aceleaşi reguli stricte ca orice hipermarket, aşa că nu văd niciun motiv pentru care nu s-ar putea aplica acest model de bună practică la nivel naţional", spune primarul Ioan Popa de la Reşiţa.

În Timiş, Liliana Oneţ, prefectul judeţului, a transmis un ordin primarilor, să găsească soluţii ca pieţele închise să funcţioneze în continuare.

"Instituţia Prefectului a identificat un număr de 11 pieţe în spaţii închise sau semi-închise, pe raza judeţului Timiş, dintre care 8 în municipiului Timişoara (Iosefin, Piaţa de Gros –Ovidiu Balea, Badea Cârţan, 700 Timişoara, Dacia, Girocului, Lipovei, Doina), şi în Lugoj, Buziaş, Făget. Pentru aceste pieţe se vor lua măsurile necesare asigurării, în continuare, a accesului producătorilor agricoli în vederea comercializării produselor”, se arată în comunicatul Prefecturii Timiş.

Noul primar al Timişoarei, Dominic Fritz, spune că s-au găsit deja soluţii ca agricultorii şi comercianţi să aibă unde să comercializeze produsele.

"Mi-aş fi dorit să lucrăm mai degrabă la reguli şi proceduri mai sigure pentru pieţele agroalimentare în spaţii închise şi la respectarea acestor reguli. Dar acum că există o hotărâre de guvern care închide pieţele din spaţii închise de mâine, n-avem încotro şi trebuie să ne adaptăm. 

Împreună cu colegii din Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Timişoara, cu directorul SC Pieţe SA şi cu Poliţia Locală am lucrat ieri şi azi la o soluţie pentru Piaţa Iosefin (care funcţionează integral într-un spaţiu închis) şi pentru halele de carne şi lactate din pieţele Badea Cârţan, Doina, Lipovei, 700, Giroc şi Dacia. 

În Piaţa Iosefin vom muta producătorii în parcarea din faţa pieţei şi vom improviza o piaţă volantă. Circulaţia între Bulevardul Regele Carol I şi Splaiul Tudor Vladimirescu va fi închisă. Pentru comercianţii de carne şi lactate din toate pieţele menţionate mai sus, am început să montăm căsuţele folosite la târgurile de Crăciun şi Paşti în Piaţa Badea Cârţan şi Piaţa 700. Aşa toţi producătorii/comercianţii din pieţele agroalimentare din Timişoara vor putea vinde produsele lor în continuare", arată Fritz.

La Lugoj, reprezentanţii primăriei spun că piaţa nu poate rămâne deschisă pentru că este un spaţiu închis şi nu sunt soluţii pentru ca acesta să se deschidă. Cu toate aceste, s-au găsit soluţii ca agricultorii să-şi vândă produsele lângă piaţă, în aer liber.

"Nu putem să desfăşurăm activităţi în piaţă şi bazar pentru că sunt spaţii închise, nu sunt nici măcar spaţii semideschise şi nici nu se pot face. Şi atunci, singura soluţie este ca ambele activităţi să se desfăşoare în aer liber. Cea de la piaţa agroalimentară se va desfăşura între bazar şi autogară şi cei de la bazar, în parcarea din faţa bazarului”, a declarat primarul Claudiu Buciu de la Lugoj.

VĂ RECOMANDĂM ŞI:

Pieţele agroalimentare din Vaslui şi Bârlad nu se vor închide. Soluţia propusă de autorităţi

VIDEO Revoltă în cea mai mare piaţă din Suceava: „De ce e piaţa mai periculoasă decât supermarket-ul?”

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite