Primăria Herculane ar putea pierde clădirea Băilor Neptun. Asociaţia care a strâns zeci de mii de euro din donaţii pentru salvarea ei ameninţă cu procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Herculane pregăteşte un proiect de hotărâre pentru şedinţa din 28 august, prin care să revoce mai multe hotârâri luate în 2011, care vizau mai multe schimburi de clădiri şi terenuri  între administraţia locală şi omul de afaceri Valeriu Verbiţchi.

În urma schimburilor respective, Primăria Herculane a devenit proprietară inclusiv pe clădirea Băilor Imperiale Neptun. Aceasta ar urma să revină fostului proprietar dacă proiectul de hotărâre pregătit de primarul Cristian Miclău va fi aprobat.

Edilul din Herculane ne-a confirmat că intenţionează să promoveze acest proiect şi motivează că schimbul făcut în 2011 a fost ilegal deoarce Primăria Herculane a cedat imobile care nu îi aparţineau, ci făceau parte din domeniul privat al statului.

“La momentul respectiv, Consiliul Local a fost indus în eroare cu privire la posibilitatea acestui schimb, deoarece proprietar pe teren era statul şi era în administrarea S.C. Hercules S.A. Oraşul nu putea să dispună de aceste bunuri. Se repară această greşeală şi se revine la situaţia anterioară. Proiectul de hotărâre de atunci nu trebuia să fie supus aprobării Consiliului Local Herculane. Primăria a dat ceva ce nu era în proprietatea, nici măcar în administrarea ei. Dar ştiţi cum e, care se intabuleză primul… aici a fost problema”, a declarat Miclău, care spune că trebuie rezolvată această situaţie pentru a preîntâmpina viitoarele litigii.

Donaţii pentru o clădire care nu va mai aparţine administraţiei locale

Dacă aleşii locali vor aproba proiectul primarului, Băile Imperiale Neptun ajung la fostul proprietar, Valeriu Verbiţchi. Asta se va întâmpla în situaţia în care Primăria Herculane are deja un proiect comun - Herculane Project - cu Asociaţia Locus, privind conservarea şi punerea în siguranţă a clădirilor respective. Mai mult, de câteva săptămâni, Primăria Herculane încearcă să pună mâna pe banii strânşi de asociaţie, motivând că lucrările de conservare şi punere în siguranţă pot fi făcute doar de primărie.

Pentru acest proiect, tinerii de la Asociaţia Locus au strâns din donaţii circa 40.000 de euro, bani care urmau să fie folosiţi pentru lucrările de conservare. Voluntarii de la Asociaţia Locus sunt şocaţi de demersul primarului şi spun că dacă hoărârea va trece o vor ataca în instanţă.

“Eu nu cred că va trece acest proiect. În primul rând, vom ataca decizia în instanţă, dacă e posibil. Nu ţine de Consiliul Local să revoce astfel de hotârâri, care au intrat în circuitul civil. Pe de altă parte, nu înţeleg care este timingul (n.r. - sinconizarea) nefast aici. Adică ei continuă de mai bine de două luni să ne ceară să donăm către ei nişte bani, care sunt într-o sumă destul de mare, iar în acelaşi timp ei pregătesc o astfel de schemă, că nici nu ştiu cum să o numesc, că sunt profund dezamăgită. Noi avem un parteneriat, unde scrie că trebuie să fim transparenţi. Noi am aflat de pe Facebook că se pregăteşte această decizie. Trebuia să ne spună «Băi, fraierilor, noi vrem să scăpăm de clădirea asta, că şi aşa nu suntem în stare să o gestionăm»”, a declarat Oana Chirilă, reprezentanta Asociaţiei Locus.

Tânăra spune că orice s-ar întâmpla mai departe Asociaţia Locus nu va renunţa la proiectul de punere în siguranţă a Băilor Herculane Neptun. “Cred că acum fiecare trebuie să aibe discernământ şi scopul final este ca monumentul istoric de interes naţional să nu cadă şi să fie valorificat. Pe lângă asta, trebuie să fie valorificat printr-o viziune integrată. Nu poţi să salvezi doar acoperişul şi să mai aştepţi câţiva ani pentru a-l salva în totalitate”, a mai spus Oana Chirilă.

Primarul Cristian Miclău afirmă că, momentan, protocolul cu Asociaţia Locus este valabil. Edilul nu a spus ce se va întâmpla dacă proiectul său va fi aprobat de către consilieri şi primăria va pierde clădirea. “Asta e deja o altă poveste şi vom discuta la vremea respectivă”, a declarat Miclău.

 

Reşiţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri