Efectul Notre-Dame în România. Câţi bani s-au strâns în ultimele zile pentru un proiect de restaurare a clădirii-simbol din Băile Herculane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băile Neptun din staţiunea Băile Herculane FOTO Herculane Project
Băile Neptun din staţiunea Băile Herculane FOTO Herculane Project

Campania de strângere de fonduri pentru restuararea staţiunii Băile Herculane a luat amploare. În mai puţin de o săptămână de când voluntarii de la Herculane Project au anunţat că încep să strângă bani pentru punerea în siguranţă şi conservarea clădirii Băile Neptun, s-au adunat cateva mii de euro.

Un antreprenor care doreşte să nu-i fie făcută publică identitatea a anunţat că va dubla suma care se strange până la 1 mai pentru Băile Herculane.

“Venim cu o VESTE BUNĂ: un antreprenor român ne-a anunţat că va dubla suma pe care vom reuşi să o strângem până la data de 1 mai. Acest pas nu ar fi fost posibil fără donaţiile şi sprijinul dumneavoastră! Vă mulţumim mult! Până astăzi am reuşit să strângem 7.000 euro. Reuşim oare să strângem până în 1 mai 10.000 de euro?! 15.000 de euro?! Se pare că începerea intervenţiei de urgenţă se apropie cu paşi rapizi!” este anunţul făcut de către tinerii arhitecţi de la Herculane Project.

Herculane Project este un demers al Asociaţiei Locus din Timişoara şi are ca obiectiv salvarea patrimoniului de la Herculane. În urmă cu o săptămână, Oana Chirilă, lidera proiectului a cerut sprijinul românilor pentru a aduna suma de 100.000 de euro, necesară pentru lucrările de punere în siguranţă a celei mai importante clădiri din staţiune: Băile Imperiale Neptun. La începutul anului, o parte din acoperiş şi un perete al clădirii s-au dărâmat.

Cum situaţia imobilului este neclară, cei de la Herculane Project au dorit să precizeze că în actuala fază, legal se poate interveni doar pentru lucrările de punere în siguranţă şi conservare.

“Deoarece au fost foarte multe întrebări despre ce presupune intervenţia de urgenţă şi regimul de proprietate, dorim să facem câteva clarificări.

Intervenţia de urgenţă asupra clădirii înseamnă îndepărtarea pericolului public pe care îl prezintă în acest moment clădirea şi prevenirea unui colaps definitiv al sectoarelor de clădire afectate. Intervenţia de urgenţă se va face în etape, pe masură ce vom reuşi să strângem banii necesari. Intervenţia va fi făcută în baza unui proiect tehnic elaborat de echipa noastră împreună cu o serie de specialişti, iar toate lucrările propuse sunt reversibile. Clădirea a fost declarată pericol public în baza unei expertize tehnice în 2017, iar procedurile de protejare a comunităţii şi a monumentului trebuiau începute de îndată.

Proprietarul clădirii este Primăria Băile Herculane, iar terenul este deţinut de doi privaţi. Proprietarii terenului nu şi-au dat acordul pentru ca intervenţia să poată fi posibilă, dar având în vedere ultimele prăbuşiri şi degradări structurale, clădirea este un pericol foarte mare pentru trecători. Astfel, administraţia locală a decis să emită autorizaţia de construire în regim de urgenţă în baza proiectului tehnic avizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin şi predat de către echipa noastră în 26 aprilie 2018 către administraţie. În baza eliberării acestei AC, suntem obligaţi să luăm toate măsurile de protejare şi conservare a monumentului de cea mai înaltă clasă - A, interes naţional.

Această intervenţie este singurul pas care poate fi implementat până la rezolvarea tuturor problemelor juridice şi de proprietate, şi reprezintă stoparea prăbuşirilor preconizate în următoarea perioadă şi pierderea unor elemente originale şi de foarte mare valoare pentru patrimoniul cultural din România, prin lucrări reversibile! Nu se va face nici o lucrare permanentă asupra Băilor, ci se va proteja şi conserva până la momentul oportun unei restaurări corecte şi fezabile”, precizează cei de la Herculane Project.

Imaginile clădirilor în paragină din Băile Herculane au fost distribuite masiv pe Facebook în România ulterior incendiului care a afectat Biserica Notre-Dame din Paris cu reproşul că românii se grăbesc să doneze pentru restaurarea unei clădiri-simbol a turismului mondial, fără să se îngrijească de propriul patrimoniu cultural aflat în paragină.

 Cei care doriţi să vă alăturaţi efortului făcut de tinerii arhitecţi, puteţi dona aici:

https://www.paypal.me/asociatialocus
Cont Asociatia LOCUS: RO17BTRLRONCRT0421032701, CUI 38615380.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite