O judecătorie din România nu mai are niciun magistrat. „Niciodată nu ne-am confruntat cu o astfel de problemă"

0
Publicat:

Situația alarmantă se înregistrează în județul Caraș Severin, unde mai multe instanțe funcționează în regim de avarie. Mii de dosare civile și penale așteaptă să fie soluționate.

Judecătoria Moldova Nouă FOTO Arhivă Adevărul
Judecătoria Moldova Nouă FOTO Arhivă Adevărul

Semnalul de alarmă este tras chiar de președintele Tribunalului Caraș Severin. Judecătorul Petre Juca a declarat că Judecătoria Moldova Nouă a rămas fără niciun magistrat din data de 27 noiembrie 2023 când ultimul judecător a ieșit la pensie.

Conducerea Tribunalului Caraș Severin încearcă acum să găsească soluții pentru ca activitatea judiciară să nu fie complet blocată.

„Singura soluție identificată a fost aceea de a delega magistrați la judecătoria Moldova Nouă. De exemplu, eu merg la Moldova Nouă când nu am ședințe la Tribunal. Am mai găsit un coleg de la Tribunalul Caraș Severin care a acceptat să meargă la Moldova Nouă pe perioade temporare de timp. Niciodată nu ne-am confruntat cu o astfel de problemă", a declarat judecătorul Petre Juca, președintele Tribunalului Caraș Severin.

Grav este că Judecătoria din Moldova Nouă nu este singura din Caraș Severin unde se înregistrează deficit de personal.

La Tribunalul Caraș Severin ar trebui să fie 24 de judecători, dar sunt ocupate doar nouă posturi. La Judecătoria Reșița, din 11 posturi sunt ocupate șapte, la Caransebeș din opt sunt ocupate cinci, iar la Oravița, din patru este ocupat doar unul.

Președintele Tribunalului Caraș Severin, judecătorul Petre Juca, consideră că nu ar fi oportună desființarea Judecătoriei Moldova Nouă.

„Nu ar fi oportună desființarea acestei judecătorii. Sunt peste peste 2400 de cauze pe rol. Conform legii, cea mai apropiată judecătorie care ar putea prelua cauzele ar fi judecătoria din Oravița care la rândul ei are doar un judecător în loc de patru cât prevede schema. În plus, dacă s-ar desființa această judecătorie locuitorii din zonă ar trebui să parcurgă distanțe considerabile ca să poată să ajungă la altă instanță", a mai declarat judecătorul Petre Juca.

Judecătoria Moldova Nouă are scos la concurs un post de magistrat, iar din lina aprilie se speră ca instanța de pe Clisura Dunării să aibă măcar un angajat. Instanța a fost la un pas să fie desființată în anul 2014, tot din cauza lipsei acute de magistrați.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite