FOTO Sărbătoarea liliacului a revenit la Ciclova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărbătoarea Liliacului la Ciclova Montană FOTO CRISTIAN FRANŢ
Sărbătoarea Liliacului la Ciclova Montană FOTO CRISTIAN FRANŢ

Manifestare de tradiţie a Banatului, serbarea a revenit la locul său tradiţional din acest an aşa cum toată Valea Caraşului şi-a dorit

Sărbătoarea liliacului a fost găzduită la începutul lunii mai, conform tradiţiei, chiar la Ciclova Montană, în poiana tradiţională care a impus această zonă în sărătorirea liliacului, floare specifică Banatului. Celebrarea evenimentului s-a desfăşurat în afara localităţii, în apropierea Mânăstirii Călugăra.

Deşii vremea nu a fost prielnică, oamenii au venit la spectacol special pentru această manifestare. Sărbătoarea Liliacului este petrecerea primăverii , prin care natura renaşte şi oamenii sărbătoresc  în mod tradiţional prin concursuri folclorice, la care participă mai multe ansambluri.

„Peisajul este mirific în zonă, ansamblurile îşi fac datoria şi încântă publicul, tradiţia este păstrată, la fel ca şi portul şi jocurile folclorice.  În plus, nu lipsesc de la această sărbătoare, micii şi berea, specifice zilei de 1 Mai, ziua tuturor oamenilor care muncesc. Aceştia au nevoie de câteva zile care să le fie dedicate, pentru a se odihni şi a se relaxa“, a declarat Sorin Chişărău, directorul Casei de Cultură ‘Mihai Eminescu’ din Oraviţa.

Desi sărbătoarea are o tradiţie de peste 30 de ani, organizarea manifestării a avut, de-a lungul timpului, mai multe întreruperi. ’Am dorit ca această sărbătoare să fie permanentizată, pentru că este o ocazie de a ne promova costumele populare şi folclorul, dar şi de a ne păstra obiceiurile.  Valea Caraşului are ce arăta şi sperăm ca manifestarea să adune, de la an la an, tot mai mulţi participanţi’, a spus primarul oraşului Oraviţa, Dumitru Ursu. Organizatorii manifestării au fost Primăria şi Casa de Cultură ‘Mihai Eminescu’, din oraşul Oraviţa.

Citeşte şi:

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite