Echipamentul, vinovat de dispariţia meteorologului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre factorii care a contribuit la dispariţia meteorologului din Munţii Ţarcu a fost lipsa echipamentului din dotare. Asta în contextul în care ei lucrează la o staţie meteorologică, aşa cum este cea din Ţarcu, amplasată la peste 2.000 de metri altitudine

Alpiniştii care i-au întâlnit ultima dată pe soţii Gruia povestesc că meteorologul, Ionuţ era nervos, din cauză că soţia sa a parcurs singură, pe jos, drumul de la telescaun spre Cabana Cuntu. De asemenea, oamenii spun că nici Ionuţ, nici Adriana, nu aveau un echipament adecvat pentru parcurgerea unui asemenea traseu. „Nu erau dotaţi corespunzător, pentru ceea ce urma să se întâmple”, spune Geanina, pe blogul său. Problema, însă este mult mai complicată, întrucât, în general, dotarea meteorologilor din vestul ţării lasă de dorit. Asta în contextul în care ei lucrează la o staţie meteorologică, aşa cum este cea din Ţarcu, amplasată la peste 2.000 de metri altitudine.

Nu le-a păsat cinci ani

„Meteorologii au primit ultimele echipamente acum cinci ani. Acesta este marea mea supărare. Am fost şeful Staţiei Meteo Ţarcu, pentru o perioadă lungă de timp, dar echipament adecvat pentru o astfel de altitudine nu am primit niciodată”, a declarat Raul Cristian Stepan, din Arad. „Toate evenimentele s-ar putea evita dacă Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie s-ar interesa ca oamenii angajaţi să aibă tot ceea ce le trebuie”, a adăugat fostul şef al staţiei meteo din vârful muntelui.

Promit dotări noi anul viitor

Faptul că dotarea este veche de cinci ani o confirmă şi conducerea Direcţiei Banat-Crişana. „Angajaţii au primit ultimele echipamente în anul 2004, dar încă nu sunt casate”, spune directorul direcţiei, Silvia Barbu. Aceasta a adăugat că noile echipamente sunt pe drum. „Trebuie să sosească cel târziu în luna ianuarie”, spune directorul.

Costul unui echipament pentru un singur angajat depăşeşte 2.000 de lei. „Cei din zonele montane primesc inclusiv costum de protecţie, cordelină şi bocanci”, susţine Silvia Barbu. De GPS sau alte echipamente moderne nu poate fi vorba. De noile echipamente, însă, nu se poate bucura şi Ionuţ, meteorologul rătăcit în inima munţilor, dotat deficitar.


CITEŞTE DRAMA SOŢILOR DISPĂRUŢI PE ŢARCU ŞI DETALII DESPRE CĂUTĂRI

Duminică, 20 decembrie 2009:
Un meteorolog şi soţia s-au rătăcit în Munţii Ţarcului
Meteorologi rătăciţi pe munte
Cei doi tineri daţi dispăruţi urmau să îşi petreacă sărbătorile la Centrul Meteo Ţarcu

Luni, 21 decembrie 2009:
Căutările celor doi tineri dispăruţi se fac în „Căldările Ţarcu“ (UPDATE)
Răpiţi de zăpadă

Miercuri, 22 decembrie 2009:
Cuplul dispărut pe Ţarcu este căutat cu detectorul de metale

Joi, 23 decembrie 2009:
EXCLUSIV: Ziua 6: prima urmă lăsată de rătăciţi, o căciulă

Vineri, 25 decembrie 2009:
Părinţii meteorologului dispărut se roagă mult de Crăciun, ca să îşi revadă fiul

Sâmbătă, 26 decembrie 2009:
Ziua 8: Criminaliştii au urcat pe Muntele Ţarcului, ca să caute cadavre

Duminică, 27 decembrie 2009:
Căutările tinerilor soţi dispăruţi pe Ţarcu au fost stopate

Luni, 28 decembrie 2009:
Erorile umane au redus şansa la viaţă a soţilor rătăciţi în munţi
Salvamontiştii, acuzaţi de lipsă de profesionalism în cazul tinerilor rătăciţi pe Ţarcu

Marţi, 29 decembrie 2009:
Soţii Gruia ar putea să fie căzuţi în Căldarea de pe Ţarcu

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite