Cum se fac cârnaţii albi, primele mezeluri care se mănâncă din porcul crescut acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătarul Uica Mihai are o reţetă specială de cârnaţi albi, despre care spune că sunt delicioşi chiar dacă nu sunt la fel de celebri ca cei de culoare roşie.

Bucătarul reşiţean spune că, făcuţi în maţe groase, cârnaţii albi sunt prospătura care se mânăncă întâia dată din bunătăţile porcului. Ei nu se păstrează mult timp nu doar fiincă sunt perisabili, ci pentru că sunt aşa de gustoşi însoţiţi de hrean ras sau muştar iute şi stinşi cu un vin alb sec de la mama lui. Iată, mai jos, reţeta:

“Ingrediente: plămâni, ficat, inimă, rinichi de porc, slănină de la ceafă şi greabăn, jumătate din cantitatea organelor de porc, ceapă, jumătate din cantitatea slăninei, Maţe creţe după necesitate.
Mirodenii: Sare, piper, usturoi şi cimbru după gust.

Toate cărnurile se taie cubuleţe şi se prăjesc în frisoarea (tigaia) cea mai mare, mai întâi slănina, apoi organele. Se lasă la răcit apoi se dau de două ori prin maşina de tocat cu sită deasă. Se amestecă cu ceapa tăiat fin şi călită. Se adaugă mirodeniile. 

Maţele se umplu nu prea strâns şi se formează cârnaţi scurţi de 15-20 cm. Se fierb la cazan în apă fără clocot timp de 40 de minute. Se consumă fierbinţi cu adaos de zeamă din cazan frecată cu hrean şi oţet. Pot fi reîncălziţi şi a doua zi.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite