Cel mai sadic ucigaş din România pe care poliţiştii nu reuşesc să-l descopere de ani: a ucis, tranşat şi aruncat la groapa de gunoi un bărbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au căutat mai multe zile restul trupului cioparţit însă nu l-au găsit FOTO ARHIVĂ
Poliţiştii au căutat mai multe zile restul trupului cioparţit însă nu l-au găsit FOTO ARHIVĂ

La începutul anului 2011, o ştire din presa locală îngrozea locuitorii Lugojului, dar şi întreaga ţară. Bucăţi dintr-un cadavru au fost găsite la groapa de gunoi a oraşului. Povestea crimei din urmă cu cinci ani, pe care o prezentăm în cadrul campaniei „România infractorilor necunoscuţi” demarată de ziarul „Adevărul”, este cu atât mai teribilă cu cât, de atunci, oamenii legii nu reuşesc să identifice ucigaşul.

În 6 ianuarie 2011, paznicul gropii de gunoi din Lugoj a observat că o haită de câini trăgeau de un sac, în care părea că ar fi carcasa unui animal sacrificat. Când s-a apropiat, şi-a dat seama că nu e vorba despe un animal şi că, de fapt, era cadavrul tranşat al unui om. A alertat foţele de ordine şi, în scurt timp, groapa de gunoi a Lugojului a fost închisă, iar criminaliştii au izolat zona şi s-au apucat să facă cercetări. Trupul de om se afla într-un sac şi din el lipseau membrele, capul şi o parte din trunchi.

Au fost aduşi câni de miros, care să descopere dacă la groapa de gunoi mai sunt şi alte bucăţi ale corpului, însă operaţiunea nu a fost de succes. După mai bine de o săptămână, poliţiştii nu au  reuşit să găsească părţile care lipseau din corp. Singurele concluzii pe care le-au putut trage după primele cercetări au fost faptul că trupul tranşat îi aparţine unui bărbat, care ar fi fost ucis cu câteva zile în urmă.

Ucigaşul a folosit un fierăstrău

Câteva indicii i-au condus pe poliţişti spre cartierul de unde ar fi fost adus gunoiul.
În locul în care s-a găsit cadavrul, au fost descoperiţi mai mulţi saci în care se aflau materialele sanitare, fapt care a indicat că deşeurile ar fi fost aduse din zona spitalului lugojean, ceea ce a restrâns teritoriul din care să pornească cercetarea, mai exact cartierul Cotu Mic din Lugoj. Potrivit raportului medicilor legişti, bărbatul descoperit tranşat la groapa de gunoi din municipiul Lugoj avea între 30 şi 40 de ani.  Modul în care a fost ciopârţit trupul e de-a dreptul terifiant. În urma testelor efectuate de legişti, a reieşit că ucigaşul sau ucigaşii au folosit un fierăstrău şi un cuţit.

În aproximativ două luni, după ce au periat toate birturile din cartierul lugojean, poliţiştii au aflat că un bărbat care frecventa aceste localuri nu a mai fost văzut de foarte mult timp, fapt absolut neobişnuit, deoarece omul era nelipsit de la unul dintre birturile zonei. În acest fel şi după testele ADN, oamenii legii au ajuns la concluzia că trupul tranşat ar aparţine unui bărbat care se numea Titu Velici, un individ care s-a despărţit de soţie şi de copil şi a dat în patima băuturii, trăind pe stradă.

Cercul de suspecţi s-a închis fără niciun rezultat

În 24 februarie 2011, procurorul şef al Tribunalului Timiş a dezvăluit că s-a descoperit identitatea victimei şi că există un cerc de suspecţi. „S-a reuşit identificarea victimei şi se fac percheziţii şi audieri. Nu avem nicio certitudine că suspecţii sunt autorii infracţiunii”, declara Ion Braşoveanu. Şi aşa a şi fost. Poliţiştii au ridicat de acasă doi parteneri de pahar ai victimei, M.A.,un fost subofiţer MApN şi I.V., un fost miliţian din Lugoj. Amândoi au fost anchetaţi, dar oamenii legii nu au reuşit să adune suficiente dovezi pentru a-i incrimina pe cei vizaţi de anchetă, deşi câteva amănunte din timpul cercetărilor i-ar fi putut indica ca posibili făptuitori.

De exemplu, în casa fostului subofiţer MApN, pe pereţi, au fost descoperite pete de sânge, o cutie în care s-ar fi ţinut bucăţi de carne şi un geamantan plin de pete de sânge. În plus, ambii suspecţi locuiau în acelaşi cartier din care a fost ridicat gunoiul unde a fost plasat cadavrul tranşat. Pentru bucăţile de trup care nu se găseau, oamenii legii lansau ipoteză că unul dintre suspecţi avea acasă un câine de luptă, care ar fi putut fi hrănit cu o parte din cadavru. Însă, în cele din urmă, s-a dovedit că petele de sânge proveneau de la proprietarului locuinţei, care, cu câteva zile înainte, se întorsese beat acasă şi a căzut pe scări unde şi-a spart capul.

Un alt indiciu în care poliţiştii şi-au pus mari speranţe pentru a-i acuza pe cei doi, nu le-a fost de niciun ajutor anchetatorilor. Proba ADN prelevată de pe sfoara cu care a fost legat sacul nu s-a potrivit cu a niciunuia dintre cei doi suspecţi. Aşa că fostul militar şi fostul miliţian au scăpat de anchetă.

O bucată de trup, găsită în râul Timiş

În luna martie a anului 2011, pe râul Timiş, la barajul de la Hitiaş, nişte localnici au găsit o altă bucată din cadavrul tranşat la Lugoj. Era vorba despre coastele şi sternul victimei. După testul ADN, poliţiştii au confirmat că bucăţile făceau parte din acelaşi trup descoperit la gropa de gunoi de la Lugoj. Acestea au fost ultimele informaţii despre crima oribilă de la Lugoj. Oamenii legii nu au reuşit nici în prezent să găsească membrele şi capul victimei.

Anul trecut, în luna septembrie, anchetatorii au decis că pot înmormânta rămăşiţele lui Titu Velici. A fost anunţat fiul acestuia, Alex Velici,  iar Primăria din Lugoj a suportat toate cheltuielile de înmormântare. După aproape cinci ani, de când s-a produs crima, anchetatorii nu au reuşit însă să închidă dosarul Velici. „M-au chemat de mai multe ori să dau declaraţii. Atunci, în primul an, m-au chemat foarte des şi mă tot întrebau despre el, despre cum îşi petrecea timpul, ce făcea. Însă eu nu ştiam, deoarce s-a despărţit de noi de pe vremea când eu aveam doar nouă ani. În ultimii ani, nu m-au mai chemat, doar atunci când l-au înmormântat. Mi-au arătat dosarul, unul gros de tot, în care spuneau că au o grămadă de suspecţi, dar până acum nu au dovezi pentru niciunul. Mai multe nu mi-au spus, pentru că erau detalii din anchetă şi astea nu se spun”, povesteşte Alex Velici.

Tânărul spune că e sigur că, într-o zi, criminalii tătălui său vor fi prinşi: „Sunt convins că, până la urmă, o să fie găsită persoana care l-a omorât. Nu există crimă perfectă. I-au găsit ei în alte cazuri şi după mai mult timp, dar acum poate nu au destule dovezi, nu ştiu ce să spun. Probabil că îi vor găsi şi pe cei care l-au ucis pe el”, afirmă fiul victimei. După cinci ani de cercetări, anchetatorii nu au prea multe de spus despre acest caz. Poliţiştii nu fac declaraţii, iar procurorii spun că nu au noutăţi, doar câteva piste prin care mai încearcă să afle noi detalii. „S-au făcut încă două solicitări de analizare a unor teste ADN, altceva nu mai e nimic în plus”, a declarat, pentru „Adevărul”, Mihaela Pop, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite