UPDATE Grevă generală în Sănătate. În spitale au fost asigurate doar urgenţele. Ministerul Sănătăţii verifică legalitatea grevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar o treime din activitatea medicală va fi asigurată FOTO Adevărul
Doar o treime din activitatea medicală va fi asigurată FOTO Adevărul

Luni au fost asigurate doar urgenţele, după ce Federaţia Sanitas a declanşat greva generală în sistemul sanitar. Concret, 80.000 de medici şi asistenţi medicali au protestat, pacienţii care nu au boli grave fiind trimişi acasă. Ministerul Sănătăţii, în schimb, se va adresa instanţei pentru a verifica legalitatea acestei greve.

UPDATE 23.30 Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor a decis să aprobe majorări salariale în sănătate şi învăţământ

UPDATE 19.00 Ministerul Sănătăţii se va adresa instanţei pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei declanşate luni de cadrele medicale afiliate federaţiei Sanitas, anunţă Guvernul, care precizează că este încă în derulare un contract colectiv de muncă până la 31 decembrie 2016, iar potrivit legii pe durata existenţei acestuia nu poate fi declanşat un conflict colectiv de muncă.

„Menţionăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanşa în următoarele trei situaţii clare, Federaţia SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea:

- Angajatorul sau organizaţia patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat;

- Angajatorul/organizaţia patronală nu acceptă revendicările salariaţilor (în procesul negocierii contractului colectiv);

- Părţile nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui  contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

Prin urmare, nicio revendicare a Federaţiei SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 şi a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanşării unui conflict colectiv de muncă”, arată un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

UPDATE 13.00 Leonard Bărăscu, preşedintele federaţiei Sanitas, a anunţat, luni, că, în urma negocierilor de la Ministerul Sănătăţii, s-a luat decizia ca greva generală din sistemul sanitar să continue pentru că nu au fost rezolvate problemele pentru care cadrele medicale şi personalul TESA au întrerupt activitatea.

„Greva continuă, pentru că oricum nu aveau nimic pentru Ordonanţa 20, care ne-ar fi rezolvat, cred, problemele. În schimb, la ora 16:00 mergem la Comisiile de buget, finanţe şi de muncă din Parlament. Dacă dau ok-ul şi rapoartele, mâine se pot vota în plen şi amendamentele noastre, fiind deja preluate, putem rezolva ordonanţa. Am mai vorbit despre câteva probleme din sistem, referitoare la sporuri, la contractul colectiv de muncă. Până atunci, rămâne în picioare greva generală”, a declarat preşedintele federaţiei sindicale Sanitas, Leonard Bărăscu, citat de news.ro.

Protest spontan la Institutul Ana Aslan

Zeci de cadre medicale dar şi pacienţi au protestat la Institutul Naţional Ana Aslan din Capitală faţă de managerul insituţiei, doctoriţa Silvi Ifrim, recent numită în funcţie. Deşi angajaţii institutului se tem că unitatea sanitară va fi închisă, oficialii din Ministerul Sănătăţii susţin, de cealaltă parte, că nu există niciun fel de pericol ca bolnavii, vârstnici şi cu venituri mici, să nu mai fie trataţi.

„Demisia”, „Demisia”, au strigat, luni, pe holurile Institutului Ana Aslan, cele peste 100 de persoane care s-au adunat să protesteze. Acestea au contestat controalele făcute în institut în ultima perioadă dar şi faptul că ultimul document, dat publicităţii de Ministerul Sănătăţii, a ajuns în atenţia Judecătoriei Sectorului 2, după ce Corpul de Control al ministrului Vlad Voiculescu a depistat o serie de nereguli.

„Au existat mai multe nereguli constatate acolo. Vorbim în primul rând despre procedurile de achiziţie pentru reactivi de laborator, există suspiciuni că anumite caiete de sarcini au fost aranjate şi aşa mai departe”, a declarat Valentin Popescu, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii, precizând că cea care a solicitat controlul a fost chiar Silvi Ifrim, după ce „a constatat că sunt lucruri care nu funcţionează acolo şi a vrut să vadă ceea ce se întâmplă”.

Angajaţii, în schimb, afirmă că doctoriţa Ifrim vrea să desfiinţeze mai multe secţii din institut şi se tem că îşi vor pierde locurile de muncă. „Vor să facă din noi ce au făcut din Institutul Cantacuzino. Nu are pic de respect pentru pacientul vârstnic, zice că suntem un azil şi că geriatria e o porcărie”, a explicat Petre Marcela, asistentă şefa la Institutul Ana Aslan.

Recent, un raport al Ministerului Sănătăţii a scos la iveală o serie de nereguli din unitatea medicală: contracte cu dedicaţie, analize făcute pe bandă rulantă pentru persoane neasigurate, închiriere necorespunzătoare de spaţii comerciale, etc.

UPDATE 11.29 Şefii Federaţiei Sanitas au ieşit de la negocierile care au avut loc la Ministerul Sănătăţii, fără a avea un răspuns clar. Potrivit acestora, greva continuă, pentru că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, nu are pârghiile necesare de a rezolva cerinţele sindicaliştilor. 

UPDATE 10.37 Managerii de spitale afirmă că respectă decizia angajaţilor care sunt în grevă dar susţin că nu pot trimite acasă pacienţii fără un consult medical, având în vedere că unii dintre ei vin de la distanţe foarte mari. „Nu poţi să asumi să refuzi un pacient pe motiv că este grevă. Angajaţii nu pot sta în curte dacă sunt de serviciu la Unitatea de Primiri Urgenţe şi vine ambulanţa”, a explicat Gheorghe Popescu, directorul Spitalului Pantelimon, citat de news.ro.


În ceea ce priveşte intervenţiile chirurgicale de la Spitalul Elias, acelea care au fost programate vor avea loc, susţine şi profesorul Doina Dimulescu, şefa unităţii medicale. „Chiar dacă nu au fost internaţi azi, pacienţii care au fost programaţi pentru o intervenţie chirurgicală trebuie duşi în sală. Ei au fost internaţi, ca urgenţă, sunt cazuri grave, după toate analizele şi investigaţiile fost stabilită clar indicaţie operatorie. Nu ne putem juca cu viaţa bolnavilor”, a precizat Dimulescu.

În Spitalul Universitar medicii nu fac grevă, spune Nicolae Ştefan, vicepreşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară. „Nu susţinem greva aceasta, pentru că nu au fost respectaţi paşii legali. Contractul colectiv de muncă expiră în 29 noiembrie, iar noi suntem în negocieri. Nu putem declanşa grevă dacă suntem în negocieri”, a explicat acesta. În schimb, la Spitalul de Chirurgie Plastică sunt asigurate doar urgenţele.

De asemenea, un protest al angajaţilor are loc şi la Institutul Ana Aslan, dublat de nemulţumirile angajaţilor faţă de managerul Silvi Ifrim, în contextul raportului recent făcut de Ministerul Sănătăţii, care a şi sesizat Parchetul cu privire la neregulile depistate în unitatea medicală.

UPDATE 09.30 Şefii federaţiei Sanitas au fost chemaţi la discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. În acest timp, la Spitalul Floreasca au fost deja pacienţi refuzaţi de medici, care le-au spus că nu îi pot trata, pe motiv că sunt în grevă generală. Greva ar putea continua şi marţi, dacă nu se soluţionează revendicările sindicaliştilor.

UPDATE „Lucrururile se derulează aşa cum trebuie pentru pacienţi, nu sunt probleme pentru pacienţi, treimea este prezentă pe secţii, pacienţii sunt într-adevăr derutaţi, dar sperăm să discutăm azi şi să ajungem la o concluzie”, a explicat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.

La rândul său, Marius Sepi, prim vice-preşedinte Sanitas a explicat că dacă nu vor exista discuţii greva va fi continuată. „Pacienţii vor veni în continuare la spital, urgenţele vor fi asigurate, azi afecţiunile care nu sunt de urgenţă vor sta acasă. Azi noapte, însă, serverul Uniunii Sindicale Bucureşti a fost spart. De luni de zile ni se tot spune că se fac calcule. Noi nu mai credem în minciunile guvernanţilor, din partea guvernamentală nicio şansă”, a spus Sepi.

Asta după ce în urma discuţiilor purtate cu autorităţile nu s-a ajuns la o înţelegere privind revendicările legate de legea salarizării, a spus Marius Sepi, prim vice-preşedintele Sanitas.

Ministerul Sănătăţii e deschis la dialog

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că au existat discuţii cu reprezentanţii sindicatelor şi că se caută soluţii pentru ca veniturile din sistem să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător.

„Ministrul Sănătăţii s-a declarat deschis la dialog şi la identificarea de soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, conform importanţei si complexităţii activităţii personalului care lucrează în sectorul sanitar. Deja s-au făcut paşi pentru corectarea unor situaţii punctuale. Pe viitor vor fi avute în vedere salariile acelor categorii din sistem care nu au beneficiat de ordonanţele 20/2016 şi 43/2016 privind salarizarea bugetarilor”, arată Ministerul Sănătăţii.

Ce solicită sindicaliştii

Federaţia Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.

„De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a spus Sepi.

Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

Pichete în faţa Ministerelor Muncii, Finţelor şi Sănătăţii

„Dar cea mai stringentă solicitare vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept. Cerem adoptarea de urgenţă a revendicărilor noastre, altfel în 31 octombrie va fi grevă generală în sănătate. În plus, susţinem orice acţiune a pacienţilor care atenţionează cu privire la lipsa medicamentelor", a spus prim-vicepreşedintele Sanitas.

Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole pe braţe în timpul serviciului, în toate spitalele, iar în 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite