Cea mai simplă reţetă de gătit pulpa de miel la tavă, în baiţ cu rozmarin şi dafin

0
0
FOTO Uica Mihai
FOTO Uica Mihai

Carnea de miel este de sezon în această perioadă, iar reţetele sunt cu sutele, de la cele mai simple pană la cele mai sofisticate.

Bucătarul bănăţean Uica Mihai ne oferă o reţetă simplă şi rapidă pentru gătirea unei pulpe de miel la cuptor. Uica spune că oricine respectă indicaţiile de mai jos poate pune pe masă o friptură gustoasă, după care musafirii se vor linge pe degete.

„Să iei pulpa mielului, grasă şi frumoasă ca fraga şi cu migală şi grijă să îi scoţi oasele, că de ele nu ai nevoie. Apoi fă un baiţ scurt în mojar bătut cu pisălogul din: o crenguţă de rozmarin, o foaie de dafin, o linguriţă de boabe de piper, una de ardei iute uscat şi o lingură vârfuită de sare. Adaugă ulei şi un strop de zeamă de lămâie şi omogenizează bine, să îţi iasă un baiţ de consistenţa mierii.

Iar cu el freacă bine carnea şi o masezi bine de tot. Ai grijă să ajungi prin crestăturile prin care ai scos oasele şi frământă fără milă ca să se pătrundă carnea bine. Las-o un ceas în frigider, apoi pune o tavă încăpătoare pe flacăra aragazului, toarnă în ea ulei cam de jumătate de deget şi la foc iute frige pulpa mielului ţinută în cleşte şi furculiţa de grătar, ca să se rumenească pe toată părţile, prinzând o crustă impermeabilă. Pentru asta focul trebuie să fie foarte iute, uleiul aproape să fumege, iar voi să nu vă ardeţi degetele.

Şi când ai rumenit carnea, o pui fără să o scurgi într-o tavă de copt şi o bagi în cuptor la 180 de grade, cu puţin lichid drept adaos. Poate să fie apă chioară subţire şi nu prea multă, numai cât să facă damf cărnii. Observaţi că nu adăugăm usturoi sau alte mirodenii, numai chioara aia de apă şi la 170 de grade Celsius, coacem pulpa timp de un ceas, răsucind-o din zece în zece minute de pe o parte pe alta. Acum facem proba fripturii, împungem carnea în partea ei cea mai groasă cu o frigăruie de lemn uscată şi dacă frigăruia iese afară curată, gata! Scoatem tava din cuptor, o acoperim cu ştergare curate şi o lăsăm la odihnit un sfert de ceas.”

Reşiţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri