Cea mai importantă clădire de patrimoniu din Băile Herculane are şansa să revină la viaţă. Câţi bani au donat până acum românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
herculane

Voluntarii de la Herculane Project au reuşit să strângă din donaţii, până acum, peste 18.000 de euro, pentru punerea în siguranţă şi conservarea uneia dintre cele mai importante clădiri din Băile Herculane.

Este vorba despre clădirea care a adăpostit Băile Imperiale Neptun, al cărei acoperiş s-a prăbuşit în această iarnă. Suma strânsă până acum va fi dublată de către un om de afaceri, care momentan nu vrea să-i fie dezvăluită identitate.

Oana Chirilă, de la Herculane Project, explică ce lucrări vor fi executate cu prioritate din aceşti bani. “Din această sumă vom putea începe stabilizarea zonelor care s-au prăbuşit în luna februarie, pentru că acolo e cel mai grav şi dacă nu se intervine urgent s-ar putea ca şi alte zone să se prăbuşească în continuare. Suma va fi dublată de un antreprenor român, deci vom avea aproape 40.000 de euro. Donaţiile vor continua, noi nu ne vom opri aici, pentru că e nevoie de aproximativ 100.000 de euro pentru toate lucrările ce trebuie executate”, a declarat Oana Chirilă.

Pe lângă banii adunaţi din donaţii, Primăria Herculane, proprietara clădirii, va contribui cu o sumă de bani.

”Nu am ajuns zilele acestea la Herculane, dar am înţeles că s-a hotărât în Consiliul Local să aloce 40.000 de lei plus o parte din taxa pentru staţiune. O să luăm legătura cu ei să vedem despre ce sumă totală este vorba”, a mai spus Chirilă.

După conservarea clădirii urmează o nouă etapă, care este începută deja. Primăria se judecă cu proprietarii terenului pe care se află clădirea. Dacă va obţine dreptul de proprietate şi pe teren, cei de la Herculane Project, împreună cu administraţia locală, intenţionează să acceseze o finanţarea europeană pentru reabilitarea totală a imobilului.

Herculane Project este un demers al Asociaţiei Locus din Timişoara şi are ca obiectiv salvarea patrimoniului de la Herculane. Oana Chirilă, lidera proiectului a cerut sprijinul românilor pentru a aduna suma de 100.000 de euro, necesară pentru lucrările de punere în siguranţă a celei mai importante clădiri din staţiune: Băile Imperiale Neptun. La începutul anului, o parte din acoperiş şi un perete al clădirii s-au dărâmat.

Cei care doriţi să vă alăturaţi efortului făcut de tinerii arhitecţi puteţi dona aici:

https://www.paypal.me/asociatialocus
sau Cont Asociatia LOCUS: RO17BTRLRONCRT0421032701, CUI 38615380.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite