VIDEO FOTO Dezastrul de la Băbeni - Vâlcea văzut din dronă şi explicaţiile oficialităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inundaţiile de la Băbeni, iulie 2018, Foto: Ministerul Apelor şi Pădurilor
Inundaţiile de la Băbeni, iulie 2018, Foto: Ministerul Apelor şi Pădurilor

După cum a promis ieri, 10 iulie, când s-a aflat într-o scurtă vizită prin judeţul Vâlcea, ocazie cu care a poposit şi la Băbeni, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş s-a ţinut de cuvânt şi a imortalizat imaginea dezastrului cu ajutorul unei drone, pentru a se observa exact dimensiunea problemei şi cauzele ei.

GALERIE FOTO

„Filmare din dronă a zonei de confluenţă a râului Bistriţa cu pârâul Stăncălău, a acumulării Băbeni şi a canalului Râioasa, în oraşul Băbeni, Vâlcea, în jurul orei 12:00. În prezent debitele cursurilor de apă şi nivelul apei din zona inundată scad în mod constant”, se arată într-o postare pe pagina de socializare a ministerului amintit.

Imaginile surprinse de la înălţime vin să întregească tabloul apocaliptic al uneia dintre zonele din România năpăstuite în urma precipitaţiilor din ultimele zile. Râul care se vede în fundal, în depărtare, este Oltul. Stăncălău este un afluent al Bistriţei. Pe ambele pârâuri s-au creat breşe în dig care au dus la inundarea zonei joase de la periferia oraşului Băbeni.

   

În această după-amiază acelaşi minister a postat tot pe Facebook următorul mesaj: „Breşa de la Băbeni a fost închisă în această dimineaţă. Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a fost informat, miercuri dimineaţă, de către directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Victor Sandu, că în jurul orei 08.30, cea de-a doua breşă formată ieri la confluenţa pârâului Stăncălău cu râul Bistriţa a fost închisă în totalitate.”

Una din breşe, prima, s-a creat pe o lungime de aproximativ 25 metri. Pentru închiderea ei s-au folosit 14 stabilopozi de 4.5 t, 55 de basculante de 15 tone fiecare cu anrocament - beton, bolovani, piatră etc..

Iar oficialităţile au descoperit şi cauza care a dus la inundaţiile de la Băbeni, inundaţii care se produc ori de câte ori sunt precipitaţii abundente, de ani de zile. Numai anul acesta, aşa cum mărturisea şi unul dintre sinistraţi, au avut loc patru inundaţii, cea de marţi, 10 iulie, fiind cea mai mare dintre toate: „Acumularea ce aparţine Hidroelectrica nu a putut prelua debitul foarte crescut al râului Bistriţa, iar deversarea creată a alimentat canalul Râioasa, aceasta inundând mai multe gospodării. Totodată, în zona de confluenţă a pârâului Stăncălău cu Bistriţa, tot din cauza debitelor crescute, s-a creat un efect de remuu cu râul Bistriţa,  fenomen care a condus la producerea a două breşe într-un dig de apărare al comunei”, este concluzia la care s-a ajuns după inundaţiile de la Băbeni.

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite