VIDEO Dispută din cauza unei vulpi de la Zoo, în vârstă de 20 de ani: „Săraca, abia se ţine pe picioare”. Cum se apără conducerea instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de imagini surprinse de un vizitator al Grădinii Zoologice din Râmnicu Vâlcea care arată starea precară în care se află unul dintre animalele ţinute în captivitate, postate ulterior pe Facebook, au stârnit reacţii în rândul iubitorilor de animale. Ulterior, conducerea Zoo a fost reclamată la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea (DSVSA).

GALERIE FOTO

La finele săptămânii trecute, nişte vizitatori ai Grădinii Zoo din Vâlcea au surprins imagini cu o vulpe aflată într-o stare precară. Ulterior, imaginile au ajuns pe Facebook, postate de preşedintele unui asociaţii de protecţia animalelor, stârnind vii reacţii. 

„Uitaţi-vă în ce hal arată! E normal? Săraca, abia se poate ţine pe picioare! Uită-te la ea! Biata...”, comentează persoana care a filmat primele imagini. 

Ulterior, la faţa locului s-a deplasat şi Iulian Puican, preşedintele Asociaţiei „A doua şansă”, care a făcut mai multe filmări şi foto, care au stârnit dezbateri aprinse în mediul online, după care a reclamat conducerea Zoo la DSVSA Vâlcea, pe motiv că animalele nu sunt îngrijite corespunzător.

„Condiţiile în care este ţinută în captivitate sunt precare: spaţiul este mic, nu are loc unde să se retragă, este expusă în permanenţă atenţiei vizitatorilor. Cam în toată Grădina Zoologică condiţiile sunt aceleaşi”, a precizat Iulian Puican reporterilor unei televiziuni locale, „TV Vâlcea 1”, recunoscând că nu este medic veterinar, dar starea animalului era vizibil precară. 

„Imaginile vorbesc de la sine”, a accentuat acesta, menţionând că mai multe animale sunt în aceeaşi stare, iar postările sunt pentru informarea vizitatorilor. 

„Vulpea este foarte bătrână”. Are 20 de ani, deşi în captivitate, vulpile ajung doar până la 14 ani

Potrivit aceleiaşi surse, directorul Grădinii Zoo din Râmnicu Vâlcea, Mihai Gheorghe susţine că demersul de pe reţeaua de socializare este de fapt un gest de rea - intenţie, că animalele nu sunt bolnave, iar imaginile surprinse nu redau realitatea, menţionând că este vorba de fapt despre nişte animale foarte bătrâne afectate de caniculă. 

„Este în custodia noastră de 12 ani. A fost adusă când avea cam 8 ani”, a precizat directorul menţionând şi că în sălbăticie o vulpe trăieşte în general până la 5 ani, iar în captivitate până la 11 ani (14 ani - potrivit www.zoo.ro). În plus, fiind extrem de bătrână, nu mai există soluţii pentru ea, decât să fie lăsată să moară din cauze naturale. „Nu avem nici posibilitatea legală, nici morală să o eutanasiem”, a mai spus Mihai Gheorghe.

Mai mult, acesta s-a declarat ferm convins că reacţia preşedintelui asociaţiei de protecţie a animalelor reprezintă doar o modalitate de a se răzbuna, întrucât de curând i-a fost refuzată o ofertă de a steriliza contra - cost câini la „Adăpostul din Feţeni” - Râmnicu Vâlcea. „Nu avem posibilitatea să plătim pe cineva din exterior, ca să sterilizeze. Noi avem contract cu un medic veterinar care se ocupă cu aşa ceva. În urma acestui refuz a apărut această sesizare.”

Inspectorii DSVSA Vâlcea au fost în control zilele trecute, dar până acum nu au dat publicităţii rezultatele acestei verificări.

Ultima investiţie la Grădina Zoo de la Râmnicu Vâlcea a fost făcută anul trecut când s-a amenajat o zonă de manej - un mic centru de echitaţie - pe o suprafaţă de 1200 mp, pentru care s-au investit 174.000 de lei. Cea mai amplă modernizare a fost făcută în 2011, când au fost investiţi 1,6 milioane de euro. În urmă cu doi ani, a fost efectuată o lucrare de reamenajare şi reabilitare a spaţiilor de cazare ale animalelor sălbatice în stilul arhitectural al lui Gaudi. Astfel, a devenit prima Grădină Zoo „Gaudistă” din România, prin reproducerea unor habitate naturale pentru animalele sălbatice.

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite