Dramele muntenilor terorizaţi de urşi: „Creştem animale pentru fiarele sălbatice” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitele din Ţara Loviştei - Vâlcea şi nu numai sunt atacate pe păşune sau chiar în adăposturi, de urşi Foto Andi Şofîlcă
Vitele din Ţara Loviştei - Vâlcea şi nu numai sunt atacate pe păşune sau chiar în adăposturi, de urşi Foto Andi Şofîlcă

În ultimii cinci ani, atacurile animalelor sălbatice, în special ale urşilor, în zona de nord a judeţului Vâlcea s-au înmulţit îngrijorător, se plâng localnicii din comunele Ţării Loviştei.

În zona montană din extremitatea de vest a Făgăraşului, ocupaţia de bază dintotdeauna a sătenilor o reprezintă creşterea animalelor, laptele şi brânza de Loviştea fiind un brand extrem de apreciat. 

Localnicii se plâng însă că în ultimii ani sunt terorizaţi de urşi, în mod principal, care le atacă animalele aflate la păşune, în grajduri, chiar şi în curţi: vite, oi şi porci. 

Ultimele incidente au fost raportate chiar în cursul acestei săptămâni, în două comune învecinate: Titeşti şi Perişani. Deşi sătenii povestesc despre prezenţa unui urs mare şi negru, autorităţile susţin că atacurile sunt date de mai multe exemplare, din moment ce se petrec concomitent în mai multe zone. 

GALERIE FOTO CU ATACURILE URŞILOR DIN ŢARA LOVIŞTEI ŞI LA POALELE PARCULUI NAŢIONAL COZIA

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Vâlcea atrag atenţia că situaţia a început să se înrăutăţească din 2016 încoace, de când ursul a devenit specie protejată, printr-o directivă europeană şi s-a înmulţit extrem de mult, iar relocarea sau recoltarea sa este o adevărată odisee. S-a renunţat la cota de vânătoare, iar acum nu se mai poate recolta decât cu ordin de ministru. Şi pentru că nu se cunoaşte efectivul concret, astfel de dispoziţii se dau cu foarte mare greutate. 

Anul acesta, în Vâlcea, s-a aprobat doar recoltarea / relocarea urşilor din Munţii Căpăţânii, zona Valea Cernei, care atacă arealul din Vaideeni şi Horezu.

Atacul urşilor, de-o parte şi de alta a Carpaţilor Meridionali, în Ţara Loviştei şi la poalele Parcului Naţional Cozia; Sursă imagini colaj IJJ Vâlcea

„Am ajuns să avem noi grijă de urşi, lupi şi mistreţi”

Marţi, 12 iulie, ursul a intrat într-un grajd aflat în mijlocul unei poieni de la marginea satului şi a omorât doi viţei, după ce cu o zi înainte, mai fusese omorât un taur, pe păşune. Ambele incidente s-au produs după ivirea zorilor. 

„Creştem animale pentru fiarele sălbatice. În loc să trăim de pe urma lor, le mănâncă ursul. Opt vite ne-au ucis în ultimii ani. Trei vaci au fost mâncate chiar lângă casă. Şi nu s-a luat nici o măsură. În schimb, avem noi grijă de urşi, lupi şi mistreţi. Ne atacă în permanenţă. Înainte, ţineam vitele şi noaptea în pădure şi nu erau deranjate de nici o fiară, acum însă le atacă chiar şi în săliştea casei. Să dea ordin să-i îndepărteze, ori să-i împuşte!”, a spus Gabi M., una dintre persoanele păgubite, cu lacrimi în ochi. 

Alţi localnici au povestit: „Am ajuns să dormim cu rândul, de grija oilor... De doi ani de zile poţi să suni la 112 de câte ori vrei, că tot nimic. La fel se întâmplă şi în Boişoara, şi în Titeşti şi în Perişani. Tuturor, urşii, lupii sau mistreţii le fac pagube, fără să fie prinşi, fără să li se facă ceva”, au mai menţionat sătenii.

Taur omorât de un urs în Ţara Loviştei. Proprietarii au alertat autorităţile abia câteva ore mai târziu VIDEO

Încă doi viţei omorâţi de urs în Ţara Loviştei. Fiara a rupt gardul electrificat şi a atacat în grajd VIDEO

Urşii atacă animalele în adăposturi

Autorităţile recunosc că problema se acutizează şi nu au pârghiile legislative necesare pentru a o putea rezolva: „Cu cât trece timpul, cu atât problema sălbăticiunilor în zona noastră creşte. Avem atacuri aproape zilnice. Înainte atacau în exterior, acum au început să intre în incinta grajdurilor. Rup tot ce le stă în cale. Au oamenii garduri electrice, câini, dar nu le mai stă nimic în cale. Nu mai au frică de nimic. În ultima lună am avut şase atacuri la bovine, în adăposturi”, a declarat pentru „Adevărul” primarul comunei Perişani, Sorin Leonte.

Despăgubiri, după jumătate de an

Acesta a recunoscut că aproape în fiecare dimineaţă localnicii găsesc grajdurile devastate. „O parte din animale sunt moarte, altele rănite. Oamenii apelează la serviciul de urgenţă, ne cer ajutorul... I-am ajutat pentru despăgubiri. În ultimii doi ani am avut peste 20 de cereri de despăgubire. Cerinţa principală este ca aceste animale să fie crotaliate. Despăgubirile vin abia după jumătate de an”, a mărturisit şeful administraţiei publice locale. 

Primarul din Perişani susţine că de ani de zile face sesizări peste sesizări la toate instituţiile statului şi a aflat că s-a cerut recoltarea unui singur exemplar, în contextul în care atacuri concomitente au fost raportate şi în Titeşti, Sălătrucel, Boişoara, Racoviţa, Câineni, Berislăveşti.

„Oamenii pot fi atacaţi oricând”

Pericolul este extrem de mare, mai atrage atenţia Sorin Leonte: „Oamenii pot fi atacaţi oricând. Într-o dimineaţă când se duc să dea drumul animalelor, să le mulgă, se pot trezi cu ursul în grajd. Încă nu au coborât în incinta satelor. Anul trecut, însă a fost luat un porc dintr-un coteţ aflat în spatele unei case. I-am găsit rămăşiţe la 500 de metri depărtare”. 

„Exemplarul poate fi împuşcat doar dacă atacă în intravilan”

„Niciodată, până acum nu s-a întâmplat să fie scoasă vita din adăpost. Oamenii de teamă nu mai lasă animalele afară, le aduc în sat... Pe timpuri, stăteau non-stop afară, în ţarcuri”, a recunoscut primarul Sorin Leonte.

În asemenea condiţii, singura soluţie pentru localnici este de a face presiune pentru schimbarea legislaţiei, ca exemplarele periculoase să poată să fie vânate ca pe vremuri. „Au dat un OUG 81, anul trecut, prin care dacă atacul se întâmplă în intravilan, primarul poate să dea dispoziţie să-l împuşte. Dar dacă nu-l găsesc în intravilan, pentru că cele mai multe atacuri sunt în extravilan, nu am nici o putere. Cetăţeanul are de suferit. Am cerut să ni se dea voie să acţionăm şi în extravilan, punctual. Am organizat şi campanii de speriere şi alungare a animalelor sălbatice, fără rezultate. S-au învăţat şi atacă noaptea sau dimineaţa devreme”, a mai spus primarul din Perişani.

Localitate din Vâlcea, terorizată de urşi: patru atacuri şi tot atâtea vite ucise, iar alte două animale, rănite

FOTO Motivul pentru care zeci de vâlceni nu au primit despăgubiri, deşi animalele sălbatice le-au distrus culturile şi fermele

Atacuri de o parte şi de alta a Carpaţilor Meridionali, în zona Parcului Naţional Cozia

Urşii au atacat în mai multe rânduri la poalele Masivului Cozia, în extremitatea sud - estică a Parcului Naţional Cozia, la jumătatea lunii iunie. În mai puţin de o săptămână au ucis patru bovine şi au rănit două, în patru localităţi de pe raza comunei Sălătrucel - Vâlcea.

În minivacanţa de Rusalii şi imediat după, au fost emise mai multe avertizări Ro-Alert, la fel cum s-a procedat şi acum în Ţara Loviştei. Şi imediat în zonă s-au deplasat patrule de jandarmi şi paznicii fondurilor de vânătoare, primari şi alte autorităţi, pentru a se asigura că zona este sigură pentru localnici. Leşurile animalelor au fost îngropate. Dar în cazurile în care cadavrele sunt luate de fiarele sălbatice şi duse în locuri greu accesibile, păgubiţii sunt cei care le îngroapă cu lopata, motiv pentru care deseori sălbăticiunile reuşesc să le dezgroape şi să le devoreze în zilele următoare atacului.

Ursul, „specie care s-a înmulţit extrem de mult”

Directorul Direcţiei Silvice Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu, a explicat pentru „Adevărul” cum s-a ajuns în această situaţie: „Eu estimez, plecând de la ce avem noi, că acum sunt undeva la 10 – 12.000 de urşi în România. Potrivit legislaţiei, ursul este o specie pe cale de dispariţie - ceea ce nu este adevărat. Dintotdeauna, ursul s-a înmulţit foarte bine. Pe timpuri nu cred că se depăşeau 4.000 – 5.000 de exemplare, dar se făcea o recoltare autorizată, controlată, trofeele de vânătoare se estimau, se evaluau, se luau bani pe ele şi se făcea un management durabil adică populaţia era dezvoltată, nu diminuată Ce să mai controlezi acum?”.

Ideea a fost întărită şi de responsabilul de vânătoare al direcţiei, inginerul Constantin Beleţescu care a amintit că problema a început să apară de când s-a interzis vânătoarea, menţionând că ursul este în vârful lanţului trofic, nu are duşmani naturali şi este o specie oportunistă, se adaptează condiţiilor de mediu şi unde găseşte o sursă uşoară de hrană profită de ea şi de aici şi conflictele cu omul. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Paradox de România: uliţe moderne care se opresc în drumul principal, asfaltat cu „porţia“, la jumătate VIDEO 

FOTO După ce s-a decis împuşcarea mistreţilor „la ras“, vânătorii din Vâlcea au luat şi urşii în vizor

FOTO VIDEO Probleme cu sălbăticiunile. Urşii au ucis zeci de animale, iar beneficiarii de ajutoare sociale sunt puşi să păzească recoltele agricole de mistreţi

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite