Traficanţi de ţigări, în libertate. Au fost condamnaţi să muncească la primării din Suceava, Dolj, Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contrabandă cu ţigări - operaţiune derulată în trei judeţe: Vâlcea, Dolj şi Suceava - în imagine o maşină surprinsă în trafic cu peste 100.000 de ţigarete Foto DMS
Contrabandă cu ţigări - operaţiune derulată în trei judeţe: Vâlcea, Dolj şi Suceava - în imagine o maşină surprinsă în trafic cu peste 100.000 de ţigarete Foto DMS

În vara lui 2021, în trei judeţe din ţară se desfăşurau concomitent 38 de percheziţii domiciliare, în urma cărora aveau să fie reţinute 11 persoane. Acestea tocmai au primit sentinţa de condamnare.

În urmă cu mai bine de o jumătate de an, 38 de persoane suspectate ca făcând parte dintr-o reţea de trafic de ţigarete ce pornea din nordul ţării şi ajungea până în sudul extrem, erau duse la audieri. În urma acestora, doar 11 suspecţi din trei judeţe ale ţării: Suceava, Vâlcea şi Dolj, aveau să fie reţinuţi. 

Ancheta s-a finalizat în luna august 2021, iar dosarul a ajuns pe masa instanţei de judecată, prima înfăţişare fiind în luna noiembrie. 

Sentinţa în acest caz a fost dată marţi, 1 februarie 2022, de către Judecătoria Bălceşti - Vâlcea şi pentru că nu este definitivă va putea fi atacată în termen de 10 zile.  

Potrivit minutei publicată pe portalul instanţelor de judecată, pentru că toate cele 11 persoane, acuzate de infracţiuni la regimul vamal - mai exact de contrabandă cu ţigări în formă continuată -, au primit condamnări la închisoare de până în trei ani, pedepsele le-au fost suspendate. Prin urmare, cu toţii sunt acum în libertate. 

Contrabandă cu ţigări în trei judeţe Vâlcea Suceava şi Dolj - imagini de la percheziţii Foto DMS

Contrabandă cu ţigări - Vâlcea operaţiune în trei judeţe Foto Adevărul

Vor fi nevoiţi doar să treacă din când în când pe la Serviciul de Probaţiune, libertatea de mişcare fiindu-le condiţionată, să primească vizita supraveghetorilor, să facă muncă în folosul comunităţii maximum patru luni şi să restituie contravaloarea despăgubirilor civile şi a obligaţiilor fiscale. 

În rest, în mare parte, s-a ridicat sechestrul pus pe imobile, mulţi reintrând în posesia bunurilor care le-au fost confiscate la începutul anchetei penale. 

Peste 100.000 de lei, despăgubiri civile

Totul a început în luna iulie a anului trecut când a fost organizată o amplă acţiune de destructurare a unei reţele de traficanţi de ţigarete. Zeci de persoane erau duse la audieri, iar în Craiova s-a organizat şi un flagrant delict, fiind capturată în trafic o maşină plină cu ţigări. 

Cu acea ocazie au fost confiscate ţigări, bani şi telefoane: peste 100.000 de ţigarete, 100.000 de lei, mai bine de 5.000 de euro şi 11 telefoane mobile. 

Cele 11 persoane reţinute în final au primit control judiciar până în luna octombrie, fiind judecate în libertate.  

Din sentinţa Judecătoriei Bălceşti reiese că cei mai mulţi dintre condamnaţi sunt din Dolj - în număr de şase, trei din Vâlcea şi doi din Suceava. Judecând după numele de familie, există cel puţin patru persoane care acţionau în cuplu: soţ - soţie. 

Pedeapsa primită de membrii reţelei este cuprinsă între 1,4 luni şi 2,8 luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, în funcţie de condamnare, inculpaţii au de executat muncă în folosul comunităţii între două şi patru luni. 

Contrabandiştii din Suceava pot alege să lucreze fie în cadrul Primăriei Ipoteşti sau Primăriei Suceava, fie la Primăria Grăniceşti sau Rădăuţi. 

Traficanţii din Dolj vor fi nevoiţi să lucreze în primăriile Podari / Craiova, Filiaşi / Brădeşti şi Cârcea / Craiova. 

Vâlcenii condamnaţi au de ales între Primăriile Ghioroiu şi Bălceşti. 

Contrabandă cu ţigări în trei judeţe Vâlcea Suceava şi Dolj - imagini de la percheziţii Foto DMS

Contrabandă cu ţigări - Vâlcea operaţiune în trei judeţe Foto Adevărul

Cu toţii vor fi obligaţi să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciile de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunităţiile de care aparţin. În cazul în care nu-şi respectă obligaţiile şi sunt prinşi, îşi vor continua pedeapsa după gratii.

De asemenea, instanţa de judecată a admis în parte acţiunea civilă formulată de Statul Român, prin ANAF ca reprezentat al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea. Inculpaţii au fost obligaţi la despăgubiri civile de peste 100.000 de lei, cea mai mare sumă plătită individual fiind de 43.992 de lei. De aceea, în câteva cazuri, sechestrul asigurator a fost ridicat doar parţial. 

Printre bunurile restituite se află şi un autoturism Audi A4, cu număr de înmatriculare de Suceava, confiscat în urma organizării flagrantului delict.

Vă mai recomandăm şi:

Ce urmări a avut dialogul halucinant dintre un medic şi fiica unui pacient: „Ce vrei tu, nesimţită ordinară?“ VIDEO

Scenă de coşmar pe Valea Oltului, surprinsă cu o cameră de bord. „Era să omori doi adulţi şi doi copii“ VIDEO

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite