Proprietarii blocului a cărui mansardă a ars din Râmnicu Vâlcea, exasperați că le plouă în casă

0
Publicat:

Zeci de proprietari dintr-un bloc din Râmnicu Vâlcea a cărui mansardă a luat foc la sfârșitul lunii aprilie sunt disperați că de patru luni apartamentele lor sunt inundate la fiecare ploaie. Practic blocul a rămas neprotejat, iar precipitațiile se infiltrează în zeci de apartamente la fiecare ploaie.

Deși cazul a ajuns în instanță, nu s-a luat nici o măsură cu cei vinovați, iar autoritățile susțin că nu sunt lăsate să ia nici o măsură. 

„Apa ajunge până la parter, stăm cu ligheanele la fiecare ploaie”

„Stăm cu ligheanele... Și nu doar cei de la ultimul etaj. Apa a ajuns până la parter. Este baltă de apă în fiecare apartament. Nu suntem lăsați nici măcar să curățăm resturile mansardei și să încercăm să ne protejăm cum putem fiecare”, i-au spus locatarii exasperați primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, care a mers la fața locului pentru a le explica faptul că instanța de judecată nu-i dă voie să intervină în acest caz, neavând nici o calitate procesuală.

„Singura soluție este să-i dați în judecată pe proprietarii de la mansardă”

„Este un caz nemaiîntâlnit”, a recunoscut edilul. „Nu pot face o lucrare pe un teren ce nu-mi aparține. La mansardă există 11 proprietari. Dacă erau oameni de încredere, vă înțelegeau și erau de acord să demolăm. Mai mult nu pot să fac. Singura soluție a avocaților este ca dumneavoastră, ca asociație de proprietari, să-i dați în judecată pe cei 11 proprietari care vă creează un prejudiciu major. Când vor fi chemați în instanță și obligați să vă plătească despăgubirile sunt convins că se vor gândi de 10 ori”, a mai spus primarul Mircia Gutău.

Este vorba despre 80 de familii care se află în această situație.

Mansarda unui bloc din Râmnicu Vâlcea distrusă de un incendiu și de intemperii Foto captură video
Mansarda unui bloc din Râmnicu Vâlcea distrusă de un incendiu și de intemperii Foto captură video

Bloc distrus din cauza unei prize neizolate corespunzător

Reamintim că la finele lunii aprilie, mansarda unui bloc din Râmnicu Vâlcea a luat foc, din cauza unei prize neizolată corespunzător, dintr-unul din apartamente. Flăcările s-au extins cu repeziciune spre locuințele vecine, mansarda fiind realizată pe structură de lemn. Patru apartamente au fost distruse total de foc, iar alte șapte de apa folosită pentru stingerea incendiului.

A luat foc mansarda de pe două din cele șase scări ale unui bloc cu patru etaje din cel mai mare cartier al municipiului Râmnicu Vâlcea - Ostroveni. Au fost avariate de asemenea, la intervenție și mare parte din apartamentele de dedesubtul mansardei.

Veșnic inundați după incendiul care a distrus mansarda blocului Foto captură video
Veșnic inundați după incendiul care a distrus mansarda blocului Foto captură video

Focul a scos la iveală o serie de ilegalități

Incendiul a scos la iveală faptul că locatarii de la mansardă nu aveau actele de proprietate în regulă, mansarda fiind construită fără aviz din partea Primăriei, deși locuințele erau vândute de aproximativ 15 ani. Între timp, constructorul a intrat în faliment.

După incendiu, administrația publică locală și-a arătat intenția de a demola mansarda, pentru a construi în loc un acoperiș sau pur și simplu pentru a izola blocul împotriva intemperiilor. Dar instanța de judecată nu a permis intervenția asupra clădirii, întrucât Primăria Râmnicu Vâlcea nu are nici o calitate procesuală, iar o parte dintre locatari, ale căror apartamente nu au ars au refuzat să renunțe de bunăvoie la locuințe, dacă nu sunt despăgubiți. 

Veșnic inundați după incendiul care a distrus mansarda blocului Foto captură video
Veșnic inundați după incendiul care a distrus mansarda blocului Foto captură video

După incendiu, inundații

Mansarda a rămas între timp neprotejată, iar vijeliile din luna iulie au mai distrus o parte din acoperiș, motiv pentru care la fiecare precipitații, precum cele din ultimele zile, apa se infiltrează și ajunge în mai toate apartamentele din bloc, transformând viața locatarilor într-un adevărat calvar. 

Disperați că nu-și pot proteja proprietățile, oamenii sunt furioși deopotrivă pe constructor pentru că a executat o lucrare ilegală, pe proprietarii de la mansardă care nu vor să renunțe la locuințe, pe autorități pentru că au permis o astfel de lucrare și pe instanța de judecată că nu permite luarea de măsuri urgente. Susțin că asistă neputincioși la degradarea zilnică a apartamentelor lor. 

După ce Primăria Râmnicu Vâlcea a pierdut procesul în primă instanță a făcut recurs, dar șansele sunt minime ca vreo instanță să permită acesteia vreo intervenție asupra blocului.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite