Petrecere pe pârtiile de la Transalpina, fără restricţii: „Atmosferă de Braşov pe o pârtie ca-n Elveţia” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozile de la Domeniul schiabil Vidra Transalpina Voineasa din judeţul Vâlcea Foto Adevărul - credit Filip Molnar
Cozile de la Domeniul schiabil Vidra Transalpina Voineasa din judeţul Vâlcea Foto Adevărul - credit Filip Molnar

După un start de sezon de iarnă cu poticneli, pârtiile de schi de la Vidra - Transalpina, din judeţul Vâlcea, s-au umplut cu turişti.

Inaugurarea sezonului de iarnă 2021 pe Domeniul schiabil Transalpina - Voineasa a fost marcată în prima zi de închiderea pârtiilor, după mai puţin de trei ore de funcţionare, din cauza vremii nefavorabile. 

Zilele următoare, însă au adus pe pârtiile din Munţii Lotrului, de lângă Lacul Vidra, mii de turişti dornici de aer curat, sporturi de iarnă, zăpadă din belşug şi privelişti de senzaţie. Mai ales că perioada a coincis şi cu vacanţa elevilor. 

Cozile care s-au format la urcare au arătat precum cele de la Poiana Braşov, în mare parte din zile. 

GALERIE FOTO PÂRTIILE DOMENIULUI SCHIABIL TRANSALPINA VOINEASA DIN VÂLCEA

Numărul iubitorilor sporturilor de iarnă s-a dublat la final de săptămână, când unii au uitat de restricţii pe vreme de pandemie, de măsuri de protecţie, de măşti, de distanţare socială, mai ales seara când seara atmosfera s-a încins cu o petrecere pe pârtie. 

Zeci de schiori au lăsat la o parte grijile, prudenţa şi obligativitatea de respectare a legislaţiei în vigoare, la finalul săptămânii trecute. Din imaginile postate ulterior pe reţelele de socializare, se vede că turiştii au uitat de pandemie, de COVID - 19, de amenzi.

      

„Decât să ne ducem pe Valea Prahovei...” 

Sătui de zonele aglomerate de pe alte pârtii din ţară sau chiar din apropiere, cum sunt cele din zona Parângului, mii de turişti şi-au îndreptat atenţia, la începutul lunii februarie, spre mirificul domeniu schiabil de la Vidra - Obârşia Lotrului: „Venim de la 250 - 300 km, din Bucureşti şi preferăm Transalpina, decât să ne ducem pe Valea Prahovei”, au recunoscut unii dintre schiori. Nu doar din Capitală au venit turişti, ci şi din Cluj, Mureş, Timişoara, Sibiu, Alba şi alte zone ţării.

Monitorii de schi au fost atât de ocupaţi, în prima săptămână de la inaugurare, că nici cu rezervările din timp nu au reuşit să facă faţă valului de cereri: „Aveam rezervare, dar a uitat să vină”, s-a plâns Oana, o tânără venită cu familia la munte.

„Atmosferă de Braşov, pe o pârtie ca-n Elveţia”

Tot la final de săptămână, zeci de turişti au dansat şi au cântat, la poalele pârtiilor: „A fost ceva organizat. Cu autocare de oameni veniţi special pentru petrecere, cu Dj, care a ţinut până după ora 20:00”, a povestit unul dintre turişti care a remarcat şi vânzoleala de la final: „Au ajuns să se ia la bătaie, când erau mult mai beţi”.

Imaginile postate pe pagina de Facebook a Domeniului Schiabil Transalpina-Voineasa sunt grăitoare în privinţa modului în care se ţine cont de pandemie. „Bravo. Atmosferă de Braşov, pe o pârtie ca-n Elveţia”, a comentat un internaut la una dintre postările ataşate. Alţii, s-au arătat nedumeriţi că prin preajmă nu pare să fie nici un om al legii.

Cel puţin nu unul care să ia măsurile care se impuneau: „Domeniul schiabil Transalpina - Voineasa locul în care poliţistul joacă în dublu rol. Pe de o parte este poliţist cu mască, pe de altă parte interlop care face legea în parcarea de la Transalpina, cu petreceri private, nerespectând nici o normă de protecţie, iar după ce consumă alcool devine, după cum se autointitulează, "miezul de la Transalpina"”, a postat pe reţelele de socializare un braşovean, însoţind postarea cu imagini. 

Pârtii închise din nou, la început de săptămână, din cauza vremii

După prima săptămână finalizată în forţă, luni, 8 februarie, administratorii s-au văzut nevoiţi să închidă din nou pârtiile, din cauza vremii nefavorabile. „Având în vedere viteza şi direcţia schimbătoare a vântului, balansul imprimat telegondolelor, ninsoarea intensă viscolită de la cote înalte şi ploaia de la bază, din considerente de siguranţă ne vedem nevoiţi să sistăm programul instalaţiilor de transport pe cablu”, au anunţat administratorii, la câteva ore după ce funcţionaseră o parte dintre instalaţii: telegondola pe tronson 1 şi teleschi 1, şi apucaseră să recomande ceruirea schiurilor şi abordarea cu precauţie a pârtiei, precum şi adaptarea vitezei de alunecare la condiţiile de vizibilitate şi zăpadă umedă „aderentă la talpa schiurilor şi plăcilor.”

În Vâlcea se anunţase însă cu o zi înainte Cod galben de vânt puternic, cu rafale de peste 80 - 100 km/h în zona montană, avertizarea fiind valabilă până marţi, 9 februarie, la ora 12:00.

„Monstrul s-a dezlănţuit. Am amuţit, doar viscolul urlă bezmetic afară”, aveau să comenteze turiştii dezamăgiţi că au mai pierdut o zi de distracţie pe pârtie. Imaginile cu urgia albă arată că nu se poate imputa nimic administraţiei domeniului, cum s-a întâmplat în trecut, în cazuri similare.

Administratorii însă au dat asigurări că în ziua următoare, dedicată în general reviziilor programate, totul va funcţiona în parametri: „Marţi 9 februarie vom avea deschis, deoarece  reviziile programate le-am efectuat astăzi (8 februarie - n.r.), dat fiind faptul ca instalaţiile nu s-au putut porni din prisma condiţiilor atmosferice nefavorabile, încercând astfel să venim în întâmpinarea dumneavoastră, fiind foarte multe solicitări în acest sens”, au anunţat gestionarii pârtiilor. 

Vă mai recomandăm şi:

Pârtiile celui mai modern domeniu schiabil din ţară, închise la scurt timp după inaugurare: „Nu avem pile la Cel de Sus“ VIDEO

Turism în România. Călimăneşti-Căciulata, o staţiune pentru toate anotimpurile FOTO 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite