FOTO. Tribunalul Vâlcea, 113 ani de justiţie şi cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul de Justiţie din Râmnicu Vâlcea, la începutul secolului trecut. Foto : Titi Mihail Gherghina
Palatul de Justiţie din Râmnicu Vâlcea, la începutul secolului trecut. Foto : Titi Mihail Gherghina

Tribunalul Vâlcea este una dintre bijuteriile arhitectonice ale sfârşitului de secol XIX. Autorităţile locale au început construcţia Palatului de Justiţie din Râmnicu Vâlcea în 1898. Edificiul a fost inaugurat doi ani mai târziu, în toamna anului 1 900.

Proiectul iniţial a avut la baza imaginea unor clădiri celebre din Europa. În timpul construcţiei însă, s-au făcut mai multe modificări, iar un număr mare de lucrări indicate în proiect au fost realizate diferit pentru că nu s-a făcut o evaluare corectă a preţului.  Pe de altă parte, s-au făcut şi lucrări care au condus la cheltuieli suplimentare.
„Părţile zidurilor expuse deteriorării trebuiau îmbrăcate în lambriuri de lemn dar, în final, au fost vopsite astfel încât să imite lambriul în stejar tânăr. Palatul de justiţie era iluminat cu lămpi cu gaz, iar o primă problemă a fost necesitatea suplimentării bugetului pentru acest articol, în acord cu noile cantităţi consumate pentru iluminatul unei astfel de clădiri” povesteşte Bogdan Aleca, arhivist în cadrul Direcţiei Judeţene Vâlcea a Arhivelor Naţionale..

Pentru a ridica Palatul de Justiţie,  autorităţile vâlcene au făcut eforturi financiare considerabile. „Autorităţile judeţene contractau, în anul 1898, un împrumut de 150.000 lei pentru lucrările de construire a Palatului de Justiţie. La 1 martie 1900,  Ministerul de Interne autoriza Prefectura Judeţului Vâlcea să mai împrumute 82.000 lei pe termen de 15 ani, pentru terminarea construcţiei”, completează arhivistul vâlcean.  

Pe o atică a clădirii a fost aşezată o statuie reprezentând „Justiţia”, cu o înălţime de 4,25 m. şi o greutate de peste 3000 kilograme. În acest moment, statuia nu se mai regăseşte pe clădire.

A fost Bibliotecă, Casă de Cultură şi Casa Armatei

Până în 1955, în clădire a funcţionati Tribunalul Vâlcea. Ulterior, edificiul a primit alte destinaţii. A fost Biblioteca oraşului, Casa de Cultură şi Casa Armatei. Mulţi râmniceni, printre care şi militarii Garnizoanei Vâlcea, au participat la petrecerile şi balurile organizate în clădirea fostului Palat al Justiţiei. Ultimul bal a fost organizat în 1996, de Primăria Râmnicu Vâlcea. Un an mai târziu, Garnizoana a fost evacuată din clădire. În urma unei hotărâri a Curţii de Apel Piteşti, edificiul a revenit în proprietatea Ministerului Justiţiei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite