FOTO Clanurile de romi care au transformat un oraş în câmp de război. Staborul cu bâte de baseball după o nuntă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două clanuri de romi din Râmnicu Vâlcea au încercat să-şi facă singure dreptate după o nuntă, pretinzând că nu s-au înţeles la dar. S-au urmărit cu maşinile în trafic şi s-au bătut cu bâtele de baseball în două parcări din municipiu. Mascaţii au reuşit să-i calmeze pe cei peste 30 de turbulenţi, dar judecătorul de caz a concluzionat că nu reprezintă un pericol social.

GALERIE FOTO

Zeci de romi din cartierele Colonie Nuci şi Morilor din Râmnicu Vâlcea au fost la un pas să se linşeze între ei duminică seara, 28 iulie. 

Mai întâi s-au luat la harţă în parcarea Maternităţii din Râmnicu Vâlcea, apoi s-au urmărit cu maşinile pe străzi, au continuat scandalul în parcarea Mall-ului Shopping City, după care s-au întors în zona Maternităţii ca să-şi regleze conturile. 

La o parte din scandal a fost martor ocular chiar şeful interimar al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, cms. de poliţie Sorin Oară. Comandantul Poliţiei se afla la cumpărături când i-a văzut pe romi cum se băteau în parcarea mall-ului. 

„I-am văzut, când am trecut pe lângă Maternitate şi am trimis un echipaj de poliţie să-i monitorizize, să nu se întâmple ceva. Apoi la vreo 20 de minute, au apărut la Mall. Se urmăreau unii pe alţii,. Ulterior, s-au întors la Maternitate unde a continuat scandalul. Sunt două clanuri care se află în atenţia noastră”, a precizat şeful IPJ Vâlcea, cms. de poliţie Sorin Oară, în cadrul unei discuţii pe această temă la Prefectura Vâlcea. 

Clanurile de romi au petrecut împreună săptămâna trecută la o nuntă, Neînţelegerile, au declarat ei, au survenit după ce una din părţi a dat mai puţin la dar decât se stabilise iniţial.

Aceasta este varianta oficială, pentru că adevărata poveste a acestor turbulenţe are în spate o legătură de iubire între doi copii. Fiica unuia dintre clanuri ar fi fost promisă unui alt băiat. Oamenii legii însă nu au vrut să intre prea mult în detalii, ca să nu împieteze ancheta.

    

Coincidenţă sau nu, în urma acestui scandal, doi tineri, minori, în vârstă de 16 şi respectiv 17 ani, au suferit diverse leziuni pentru care au ajuns la spital. Ambii au legătură cu adolescenta de care pomeneam anterior. Până la ora la care publicam acest material, niciunul dintre ei nu trecuse pe la Medicină Legală, pentru un certificat medico-legal (CML) care să ateste leziunile suferite şi numărul de zile pentru îngrijiri medicale necesare pentru tratarea acestora. În funcţie de CML, se va schimba şi încadrarea faptei de la loviri şi alte violenţe în vătămare corporală.  

Revenind la scandalul de duminică, a fost nevoie de intervenţia a 30 de poliţişti şi 12 jandarmi pentru a calma spiritele.Romii şi-au împărţit pumni şi picioare şi s-au lovit cu bâtele de baseball din dotare. Locuitorii din zonă şi cei care se aflau la mall-ul nou din Râmnicu Vâlcea s-au arătat terifiaţi de amploarea scandalului, de violenţa afişată, precum şi de limbajul folosit. 

Jandarmii au fost şi ei prezenţi cu cele două rezerve de intervenţie alocate pentru Zilele Imnului Naţional, sărbătoare care se desfăşura în paralel, în altă zonă a oraşului. Şeful Jandarmeriei Vâlcea, col. Grigore Ciauşescu a declarat că s-a luat în calcul şi posibilitatea ca din cauza intervenţiei forţelor de ordine, clanurile să-şi cheme întăriri în ajutor, dar în final nu a mai fost cazul.

Şase din cele 30 de persoane implicate în scandal s-au ales cu dosare penale, deocamdată pentru loviri şi alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Deşi au fost distruse mai multe maşini în timpul altercaţiei, nici una dintre părţi nu a dorit să depună plângere. 

În ciuda solicitării Poliţiei, toţi sunt cercetaţi acum în stare de libertate. Marţi, procurorul de caz a refuzat să-i considere pericol social. Majoritatea scandalagiilor au vârste între 22 şi 43 de ani. 

Cms. de poliţie Sorin Oară a recunoscut că, dacă ar fi stat în puterea sa de decizie, ar fi emis mandat de arestare preventivă, menţionând că dosarul a trecut prin mâna a doi procurori şi este posibil ca aceştia să nu fi vizionat întregul material probator, printre care şi nişte înregistrări surprinse de camerele mall-ului din Râmnicu Vâlcea. 

Există şanse să se dispună măsura reţinerii pentru 24 de ore a celor mai turbulenţi dintre membrii celor două clanuri, după scoaterea certificatelor medico-legale.

Ce s-a întâmplat duminică la Vâlcea este ceea ce se numeşte „stabor” sau „judecată ţigănească”. Din păcate, nu este un eveniment singular. Şi în trecut membrii acestei etnii au ales să-şi facă singuri dreptate neţinând cont de locul în care se află. Deşi cunosc legislaţia care le interzice să procedeze astfel, de obicei, ca să nu ajungă prin tribunale, aleg să se înţeleagă între ei şi să-şi retragă plângerile.

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite