Cum explică un psiholog lipsa totală de reacție a oamenilor în cazul tânărului care și-a dat foc în Vâlcea și a murit

0
Publicat:

Un tânăr de 19 ani a ales să-și pună capăt zilelor marți, 23 mai, la primele ore ale dimineții, în văzul tuturor, într-un loc public din Râmnicu Vâlcea, fără ca nimeni să intervină.

Alexandru tânărul de 19 ani care și-a dat foc în Râmnicu Vâlcea Foto Colaj
Alexandru, tânărul de 19 ani care și-a dat foc în Râmnicu Vâlcea Foto Colaj

Imaginile cu un puternic impact emoțional imortalizate de o cameră de luat vederi, ce surprind ultimele clipe din viața băiatului, au făcut înconjurul țării și au iscat vii reacții legate atât de posibilele cauze care ar fi putut să-l determine să recurgă la un astfel de gest extrem, cât și despre lipsa de implicare a celor din jur. Tragedia s-a petrecut sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor.

Un psiholog bucureștean, originar din Vâlcea, Angelo Gabriel Oteșanu, membru al Societății Europene de Psihologia Sănătății (EHPS), acreditat de Colegiul Psihologilor din România, este de părere că în acest caz se poate vorbi despre „Sindromul Genovese”.

În mulțime, așteptăm ca alții să reacționeze primii

Așa-zisul „efect de spectator“ se referă la lipsa de reacție și de intervenție a celor din jur. Studiile au scos la iveală că în situații de urgență, tiparul obișnuit de răspuns al martorilor este afectat: când suntem în mulțime, așteptăm ca alții să dea primii o mână de ajutor unei persoane aflate în pericol. Este vorba atât despre urgențele care implică pericol de vătămare sau daune pentru martor, cât și cele situațiile neobișnuite și rare, ori care necesită o acțiune promptă, imediată, la fel cum a fost cazul în Râmnicu Vâlcea.

La fel ca în cazul lui Kitty Genovese, petrecut în 1964 în New York, înjunghiată în plină stradă sub privirile a 38 de martori, Alexandru, tânărul de 19 ani, din Vâlcea, a ars ca o torță și a murit în chinuri, fără ca nimeni să încerce să-l salveze.  

Efectul martorului, spectatorului care nu ia atitudine

„Efectul martorului sau al spectatorului se referă la prezența unei persoane în fața unei situații critice, care nu o vizează direct și față de care nu ia atitudine. Efectul a fost numit astfel de către psihologii sociali Bibb Latane si John Darley, aceștia popularizându-l în urma unei crime devenite celebră. Transpus în realitate, este exact ceea ce a surprins, în Râmnicu Vâlcea, o cameră de supraveghere - evenimentul critic / tragic al adolescentului în vârstă de 19 ani, care și-a dat foc! Și-a dat foc într-un loc public!, a explicat psihologul Angelo Oteșanu.

Imaginile arată că, deși în momentul tragediei prin zonă au trecut mai mulți oameni pe trotuar și nenumărate mașini pe bulevardul principal al orașului – Calea lui Traian, absolut nimeni nu a avut vreo reacție.

Alexandru a ales să se sinucidă în văzul tuturor, peste drum de colegiul în care învățase, în fața unei case de pariuri sportive. A turnat pe el benzină și și-a dat foc. Va fi înmormântat vineri, 26 mai.

„Țipetele, durerea, suferința, frica acelui tânăr… au trecut neobservate”

„Doar imaginați-vă țipetele, durerea, suferința, frica acelui tânăr… Nu au fost auzite / văzute de nimeni! Nici fumul negru, nici mirosul de substanță, pur și simplu au trecut neobservate”, a mai spus psihologul, cu ironie amară.

Profund dezamăgit de societatea „educată” din care face parte, specialistul a mai menționat: „Mă rezum doar la aceste cuvinte pentru că nu pot să nu empatizez cu acest caz! Doar adaug că pe sub ochii „noștri” trec zilnic persoane care sunt în suferință, durere, vid emoțional, iar soluția comună aleasă este aceea de a-i marginaliza, de a îi îndepărta, de a le pune etichete de „nebuni” sau chiar (de puține ori) de-ai încuraja, prin faptele noastre, spre a recurge la astfel de gesturi, tragice!”.

Alexandru tânărul de 19 ani care și-a dat foc în Râmnicu Vâlcea Foto Arhiva personală
Alexandru tânărul de 19 ani care și-a dat foc în fața colegiului din Râmnicu Vâlcea în care învățase

S-a sinucis în fața școlii în care învățase și a unei case de pariuri

Locul ales de tânăr pentru fatalul său gest era unul extrem de familiar pentru el. Învățase la școala de peste drum: Colegiul Economic. Plecase de acasă dimineața, din cartierul Goranu, situat în estul orașului, iar pe drum s-a oprit la o benzinărie din vecinătatea unui centru comercial, pentru a cumpăra 1,5 litri de benzină, după cum aveau să dovedească ulterior imaginile surprinse de camerele de luat vederi verificate de către polițiști, ceea ce dovedește premeditarea gestului.

Liceul menționat se află în sudul orașului, la aproximativ patru kilometri depărtare de casă și la câțiva zeci de metri de sediul Poliției Județene. 

În imaginile surprinse de sistemul de supraveghere al blocului în fața căruia s-a petrecut tragedia se observă elevii cum se îndreaptă spre școală, chiar dacă profesorii sunt în grevă, dar și persoane mai în vârstă.

În fața casei de pariuri sportive din care s-a speculat că a ieșit - deși la ora respectivă, cu puțin timp înainte de 09:00, aceasta era închisă - s-a stropit cu benzină pe haine, a aruncat resturile la coșul de gunoi, iar mai apoi și-a dat foc. Cel mai probabil, urcase pe scările laterale pentru a ajunge în zonă. Totul s-a derulat extrem de repede din momentul în care a acționat.

„Te îmbrățișa și te pupa și pe mâini, și pe cap”

Mama băiatului a recunoscut că nu își poate explica ce s-a întâmplat și că, înainte de a pleca de acasă, Alexandru i-ar fi spus: „Mami, plec, mă întâlnesc cu niște băieți. După aia, mă duc”, fapt ce a făcut-o să creadă că va merge mai apoi la un interviu pentru un post la un restaurant.

Îndurerată, femeia a exclus din start supoziția jocurilor de noroc, menționând că singurul viciu al fiului ei era fumatul, iar în rest era un copil extrem de atent și iubitor: „Te îmbrățișa și te pupa și pe mâini și pe cap”.

Nici pe conturile sale de socializare, Alexandru nu a lăsat vreun semn despre ce avea să se întâmple. Ultima sa postare, de acum două săptămâni, îl surprinde într-o ipostază în care pare fericit, se uită zâmbitor în sus, spre cer. 

Alexandru tânărul de 19 ani care și-a dat foc în Râmnicu Vâlcea Foto Arhiva personală jpg
Alexandru tânărul de 19 ani care și-a dat foc în Râmnicu Vâlcea Foto Arhiva personală jpg

„Ne-ai distrus... Zâmbetul tău a apus astăzi!”

„Zâmbetul tău a apus astăzi! Vei rămâne in inimile noastre toată viața! Îngerii să te vegheze, acolo sus! Nu te vom uita niciodată! Ne-ai distrus! Te iubim sufletul nostru, frățiorul meu mai mic!”, au postat apropiații pe Facebook.

Familia a mulțumit celor care și-au exprimat condoleanțele și a anunțat pe rețelele sociale că înmormântarea va avea loc vineri, dimineața, 26 mai, ora 12:00 la cimitirul din cartierul Goranu. „Vă rugăm, încetați cu speculațiile! Presa aberează, nefiind adevărat nimic!”, a mai spus familia, referindu-se, cel mai probabil, la speculațiile potrivit cărora băiatul s-ar fi sinucis din cauză că pierduse în seara anterioară 3.000 de lei la jocurile de noroc.

Tot pe rețelele sociale s-a mai menționat că Alexandru ar fi fost în depresie în urma pierderii tatălui care ar fi suferit de o boală necruțătoare sau / și că nu-și găsea de lucru.

Ajutor în caz de suicid

Există o linie telefonică Telverde Antisuicid pentru consiliere în situații de criză suicidară. Alianța Română de Prevenție a Suicidului poate fi contactată între orele 19:00 și 7:00, la numărul de telefon 0800 801 200, apelabil gratuit la nivel național din orice rețea) sau prin e-mail la sos@antisuicid.ro.

De asemenea, pentru sprijin și prim-ajutor psihologic poate fi contactat hub-ul antidepresie Helpline DepreHUB, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420, apelabil gratuit la nivel național din orice rețea. Linia este deschisă non-stop. În cazul de sinucidere iminentă, apelați de urgență 112!

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite