Cluburile şi restaurantele din Râmnicu Vâlcea, zeci de sancţiuni pentru încălcarea normelor de securitate în caz de incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii valceni au emis în ultimul an 105 autorizaţii de securitate la incendiu. Foto arhiva Adevarul
Pompierii valceni au emis în ultimul an 105 autorizaţii de securitate la incendiu. Foto arhiva Adevarul

Pompierii au aplicat zeci de avertismente şi amenzi în urma controalelor inopinate efectuate în 21 de cluburi şi restaurante din Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani. Legea nu permite Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea nu poate închide un local care nu respectă normele de securitate în caz de incendiu.

În prima jumătate a acestui an, pompierii au efectuat 21 de controale inopinate la cluburi şi restaurante din Râmnicu Vâlcea. Potrivit lui Cătălin Popescu, purtător de cuvânt al ISU Vâlcea, în urma verificărilor nocturne în cluburi, restaurante şi discoteci au fost identificate 72 de deficienţe, pentru care s-au aplicat 39 de avertismente şi 16 amenzi. Cu două excepţii, toate unităţile din Râmnic verificate inopinat de pompieri au fost amendate pentru încălcarea normelor de securitate în caz de incendiu, cuantumul contraveţiilor fiind de 9 600 de lei. 

Potrivit reprezentanţilor ISU Vâlcea, printre problemele identificate în cluburi se numără blocarea căilor de evacuare sau reducerea gabaritului căilor de evacuare, precum şi existenţa unor instalaţii electrice cu defecţiuni sau improvizaţii. 

Primăria nu cunoaşte numărul unităţilor autorizate

Primăria Râmnicu Vâlcea nu are în prezent o situaţie a localurilor care îndeplinesc sau nu condiţiile de autorizare. În 2008, Consiliul Local Râmnicu Vâlcea a adoptat o hotărâre prin care se obligă doar să elibereze o autorizaţie de desfăşurare a unor activităţi, preocuparea autorităţilor locale fiind legată strict de încasarea unei taxe de la cele aproximativ 900 de baruri, restaurante, discoteci şi magazine de pe raza municipiului. 

„Primăria Râmnicu Vâlcea nu eliberează autorizaţii de funcţionare, singurul document eliberat de noi care se referă la funcţionare este orarul. Celelalte activităţi conexe nu sunt de competenţa noastră. Noi eliberăm doar autorizaţii de desfăşurare a unor activităţi contra unei taxe, care se stabileşte în funcţie de suprafaţa localului. În alte localităţi există autorizaţie de funcţionare eliberată în baza unei hotărâri de Consiliul Local, dar la noi nu există o reglementare în acest sens, singura reglementare se referă mai mult la încasarea unei taxe. Până în 2008, agentul economic se ducea la Registrul Comerţului- atunci nu exista declaraţia pe propria răspundere- depunea nişte documente, iar cele cinci instituţii abilitate, printre care PSI, DSV, DSP, efectuau verificări şi abia apoi emiteau autorizaţia de funcţionare”, a declarat Vasile Avram, şeful Corpului de Control din cadrul primăriei.   

Potrivit legislaţiei, categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt stabilite prin HGR nr. 1739/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care:

 - au destinaţia de alimentaţie publică şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp; - au funcţiunea de comerţ şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 400 mp; 

- sunt sali aglomerate (mai mult de 200 persoane la parter şi o suprafaţa ce revine unei persoane mai mică de 4 mp). 

În ultimul an, ISU Vâlcea a emis 156 de avize de securitate la incendiu şi 105 de autorizaţii de securitate la incendiu. Odată obţinute autorizaţiile, pompierii nu mai pot închide un local în cazul în care constată că unitatea respectivă nu respectă normele ori patronul a minţit în declaraţia pe propria răspundere. Pompierii pot face o propunere în acest sens, dar decizia închiderii poate fi luată doar de Registrul Comerţului. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite