15 cuvinte sau expresii pe care românii le scriu sau le pronunţă greşit. De ce este incorect să spunem „servici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Unele dintre cuvintele folosite greşit în vorbirea curentă nu există în dicţionar, în timp ce altele, în special neologismele, sunt pronunţate greşit din obişnuinţă sau din ignoranţa vorbitorului.

1. “Inopinant”- forma corectă a cuvântului este inopinat şi înseamnă, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX), “neprevăzut”, “neaşteptat”, o acţiune la care nu te gândeşti. 

2. “Bleumaren”- forma corectă a cuvântului este “bleumarin”. Termenul a fost împrumutat din limba franceză (bleu marine) şi precizează nuanţa de albastru închis.  

3. “Flebeţe” este forma greşită a cuvântului “febleţe” (înclinaţie, slăbiciune, atracţie pe care o simte cineva pentru o persoană, o activitate -DEX 1998). În ultima vreme, specialiştii au constatat că numărul celor care folosesc greşit cuvântul preluat din limba franceză este destul de mare.

4. “Vroiam”. Potrivit Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfoologic (DOOM), cele două verbe din limba română care exprimă voinţa sunt “a vrea” şi “a voi”, nu “a vroi”, deci formele corecte sunt “vream” şi “voiam”. 

5. “Bacnotă”. Corect este  “bancnotă”, dar foarte mulţi vorbitori de limba română folosesc forma greşită atunci când se refera la banul de hârtie.

6. “Repercursiune”- forma corectă este “repercusiune”. Dacă în cazul cuvântului “bancnotă” mulţi dintre vorbitori au tendinţa să excludă o literă, în cazul cuvântului “repercusiune” apare în plus, în mod greşit, un R. 

7. “Monstră” –forma corectă a cuvântului este “mostră”, dar foarte multi vorbitori de limba română obişniesc să folosească forma greşită, care include în plus litera N.

8. “Hilar”- forma corectă a cuvântului este “ilar” atunci când este folosit cu sensul de “amuzant”, “hazliu”. Cuvântul “hilar” are mai multe sensuri, unul dintre acestea este specific anatomiei şi se referă la “hil”, “porţiunea de la suprafaţa unui organ pe unde pătrund vasele sangvine şi nervii” -DEX 2009..

9. “Renumerat” – forma corectă a cuvântului este “remunerate” (a retribui, a plăti).

10. “Dragele mele” – formularea corectă este “dragile mele”. Forma feminină a adjectivului “drag” este “dragă”, iar pluralul cuvântului este “dragi”, nu “drage”.

11. “Aşează”. Forma corectă a verbului “a aşeza” la indicativ prezent, persoana a III –a, singular, este “aşază”, nu “aşează”. Conjugăm el, ea (se) aşază, nu el, ea (se) aşează.

12. “Servici”. Acest cuvânt nu există în DEX, forma corectă este “serviciu”.

13. “Nu fii corupt”. Forma corectă este “nu fi corupt”, căci imperativul negativ se formeaza cu infinitivul verbului a fi. Doar forma de conjunctiv negativ a verbului,  persoana  a II-a, singular, se scrie cu doi ii:  “tu să nu fii “ 

14. “Ţigare”. Potrivit DEX, corect este “ţigară”, nu “ţigare”. Greşit este şi “ghiuvetă”, forma corectă a cuvântului fiind “chiuvetă”. 

15. “Mi-ar place” –forma corectă este “mi-ar plăcea”. Modul conditional- optatitiv se formează din terminaţiile aş, ai, ar, am, aţi, plus infinitivul verbului (a plăcea). Verbele la infinitiv care au terminaţia –ea îşi păstrează forma şi la conditional-optativ.  

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite