VIDEO Poliţiştii locali, trimişi să păzească şcolile şi grădiniţele. Ministrul de Interne: „Au avut o explozie salarială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Vela, Ministrul de Interne FOTO Diana Frîncu
Marcel Vela, Ministrul de Interne FOTO Diana Frîncu

Ministrul Internelor, Marcel Vela, a anunţat, vineri, o serie de schimbări care vizează direct activitatea Poliţiei Locale. MAI are în vedere ca agenţii angajaţi ai primăriilor să aibă ca principală activitate paza unităţilor de învăţământ. În plus, Vela a precizat că administraţiile locale vor putea să angajeze mai mulţi poliţişti locali în funcţie de necesităţi.

 În prezent, legislaţia în vigoare impune ca o primărie să angajeze un poliţist local la o mie de locuitori.

”Vreau să precizez totuşi că Poliţia Locală, indiferent cu ce nume este sau va fi, este necesară pentru primării, dar trebuie să o adaptăm la realităţile de astăzi. Adică, în prezent, la o mie de locuitori se poate angaja un poliţist local. Cred că ar trebui să schimbăm legislaţia, ca să lăsăm primăriilor posibilitatea să poată angaja un număr suplimentar de poliţişti locali strict pentru şcolile sau grădiniţele din localităţile respective unde ar trebui ca Poliţia Locală să se implice în protecţia copiilor şi împreună să facem planuri de acţiune astfel încât şcolile să fie protejate. Aşadar ar trebui să facem o analiză pentru a echilibra cumva tot ce ţine de Poliţia Locală şi Poliţia Naţională”, a declarat Vela.

Acesta a adăugat că, începând de anul viitor, Poliţia Română îşi va schimba denumirea în Poliţia Naţională, tocmai pentru a se evita confuziile dintre cele două structuri. Ministrul a recunoscut că în prezent sunt cazuri în care un poliţist local are un salariu mai mare decât un agent al Poliţiei Române, chiar dacă ultimul are responsabilităţi mult mai importante.


”Diferenţele de salarii sunt generate de ceea ce s-a întâmplat la nivelul primăriilor. Sunt într-adevăr primării care şi-au evaluat salarizările la un nivel înalt şi, ei fiind funcţonari publici, se raportează la funcţiile din primării şi atunci, evident, au avut o explozie salarială aferentă legilor care au echilibrat sau, mă rog, au generat aceste creşteri de salarii din Poliţia Locală. În contextul acesta, evdient că trebuie analizată Poliţia Locală ce face strict pentru protecţia cetăţenilor în evaluarea salarială”, a mai spus Vela.

Ministrul de Interne a fost prezent, vineri 29 noiembrie, la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” din Câmpina, unde o nouă generaţie de poliţişti a depus jurământul.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite