UPDATE Şeful Spitalului Judeţean Ploieşti, medic renumit, şi-a ruinat cariera pentru o mită de 6.500 de lei. Alexandru Băloi a fost arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Băloi a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită. FOTO Adevărul Ploieşti
Alexandru Băloi a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită. FOTO Adevărul Ploieşti

Alexandru Băloi, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA după ce, miercuri, 26 august, a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 3.000 de lei de la un om de afaceri, în centrul Bucureştiului.

UPDATE ORA 22.50

Alexandru Băloi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de judecătorii Tribunalului Bucureşti care au dat curs cererii procurorilor DNA. Decizia nu este definitivă.

ORA 15.20

Medic şi manager respectat în Prahova, director al unor instituţii cu greutate din domeniul medical şi al serviciilor sociale, Alexandru Băloi, în prezent director al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, şi-a pătat iremediabil cariera, după ce a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită.

După ce, miercuri, a fost prins în flagrant în Piaţa Română din Capitală în timp ce lua mită 3.000 de lei de la un om de afaceri care l-a denunţat, joi dimineaţă, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, iar procurorii au cerut, astăzi, arestarea sa preventivă magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti.

Ridicat imediat după flagrantul organizat în plină stradă şi dus la sediul central al DNA, Alexandru Băloi a fost reţinut joi dimineaţă, la ora 1.30, la capătul unor ore bune de audieri, managerul SJU Ploieşti fiind acuzat de luare de mită în formă continuată.

Mită de 6.500 de lei

Potrivit ordonanţei procurorilor, în perioada aprilie 2014 – iulie 2015, Alexandru Băloi, profitând de calitatea sa de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, a primit de la un om de afaceri, în mod repetat, sume de bani. Acestea reprezentau un procent de aproximativ 20% din valoarea facturilor emise de firma omului de afaceri pentru un contract de servicii încheiat cu SJU Ploieşti.

Pentru a determina plata sumelor, managerul spitalului a tergiversat efectuarea plăţilor respective pentru a-i determina pe reprezentanţii firmei să-i remită comisionul „convenit“.

În total, mita plătită în această perioadă se ridică la suma de aproximativ 6.500 lei (în jur de 1400 de euro), remisă în trei tranşe.

Miercuri, în momentul flagrantului, Alexandru Băloi a primit 3.000 de lei pentru a aproba efectuarea unor plăţi restante către firma denunţătorului, dar şi o prelungire a „colaborării“. Managerul SJU Ploieşti intenţiona să încheie un act adiţional, de mentenanţă, la contractul deja existent cu respectiva firmă sau un nou contract de service pentru unele aparate medicale din unitatea spitalicească.

La flagrantul organizat de procurorii DNA, asupra directorului SJU Ploieşti a fost găsită suma de 3.000 lei.

Interceptat şi denunţat

Pentru documentarea cauzei, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Potrivit surselor judiciare, Alexandru Băloi şi omul de afaceri care l-a denunţat ar fi fost interceptaţi în mai multe rânduri înainte de organizarea flagrantului, în timp ce negociau şpaga cerută de director.

Până acum, magistraţii Tribunalului Bucureşti nu s-au pronunţat în privinţa mandatului de arestare preventivă pentru managerul SJU cerut de procurori sau o măsură mai blândă de cercetare, precum arestul la domiciliu sau controlul judiciar. În cazul în care va fi arestat preventiv, managerul SJU va rămâne în arestul Poliţiei Capitalei.

O astfel de decizie va fi urmată şi de o alta în plan profesional. Alexandru Băloi va fi suspendat din funcţia de manager al SJU Ploieşti pe întreaga durată a cercetărilor.

Un medic respectat în Prahova

Înainte de a deveni managerul SJU Ploieşti, medicul Alexandru Băloi a fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi interimar la Direcţia Judeţeană pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

În martie 2014, Băloi a câştigat concursul de la Spitalul Judeţean Ploieşti pe funcţia de director devenită vacantă în urma unui control coordonat de Raed Arafat în 2013. Atunci, unitatea medicală a fost în mijlocul unui scandal naţional în urma acuzaţiilor chirurgului Dan Oprea care susţinea că medicii de aici ar fi expuşi zilnic malpraxisului din cauza ustensilelor vechi.

La preluarea mandatului de la SJU Ploieşti, Alexandru Băloi spunea că direcţiile prioritare pe care se axează mandatul său de manager sunt creşterea gradului de satisfacţie a pacienţilor, eficienţa actului medical, calitatea resursei umane şi „respectarea codului deontologic“.

Nici mandatul lui Alexandru Băloi la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, supranumit „Spitalul groazei“, nu a fost lipsit de probleme.

Pacienţii au reclamat în ultimele luni că sunt nevoiţi să stea câte doi în pat în anumite secţii, că trebuie să-şi aducă de acasă medicamentele, branulele şi perfuzoarele necesare, că spitalul este într-o stare de igienă precară sau că medicii le cer mită pentru a-şi face meseria.

Pe aceeaşi temă

Directorul SJU Ploieşti, Alexandru Băloi, a fost reţinut pentru 24 de ore pentru luare de mită

UPDATE Alexandru Băloi, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, prins în flagrant în timp ce lua mită. Directorul a fost reţinut

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite