Terapiile pentru pacienții cu tulburări din spectrul autist ar putea fi decontate de la 1 noiembrie, anunță directorul CAS Prahova

0
Publicat:

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Prahova, Cătălin Măguleanu, a anunțat vineri că terapiile pentru pacienții cu autism ar putea fi decontate de la 1 noiembrie.

Terapiile pentru pacienții cu autism ar putea fi decontate
Terapiile pentru pacienții cu autism ar putea fi decontate

Decontarea ar urma să fie realizată în cadrul unui program naţional de sănătate curativ şi va acoperi două şedinţe pe zi, susține Directorul CAS Prahova, citat de Agerpres.  

"Sperăm că de la 1 noiembrie se va demara procedura pe programul naţional de sănătate curativ pentru pacienţii cu autism, mai ales în zona de copii. (...) Aşteptăm criteriile de evaluare care se vor finaliza prin act normativ după ce actul normativ stă în transparenţă decizională. (...) Trebuie să îndeplinească nişte criterii de eligibilitate, iar de la 1 noiembrie, sperăm noi, sau 1 decembrie se vor deconta două şedinţe pe zi de 50 de minute, a căror valoare este de 130 de lei pe şedinţă", a spus Măguleanu.  

Pentru acest lucru  vor fi încheiate contracte cu cabinetele de psihologi autorizaţi de către Colegiul Psihologilor.  

 În județul Prahova sunt peste 1.500 de copii cu autism, însă mulţi nu sunt declaraţi, a completat directorul CAS Prahova. 

La nivelul întregii țări nu există statistici publice privind problematica persoanelor cu tulburări din spectrul autist. Datele arată doar că există o creștere continuă a numărului de persoane diagnosticate cu tulburări din spectru autist, după cum susțin asociațiile pentru pacienții cu astfel de probleme. 

Costurile medii lunare pentru terapiile unui singur copil sunt estimate la 6.000 de lei pe lună de unele ONG-uri.  

Costul mediu lunar doar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1.500-2.000 de euro. Suportul financiar pe care îl oferă statul este unul mult mai mic, în jurul sumei de 200-250 de euro, în baza unui certificat de încadrare în grad, după o evaluare a unei comisii multidisciplinare”, spunea Lavinia Chican, mamă şi membru onorific în board-ul ASPERA, în 2022, pentru Ziarul Financiar

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite