Legătura dintre autism și modificările microbiomului prin axa intestin-creier. Studii privind transplantul fecal

0
Publicat:

Un nou studiu internaţional, publicat în iunie de Nature Neuroscience, corelează autismul cu modificări ale microbiomului prin axa intestin-creier, deschizând noi oportunităţi de tratament, transmite marţi agenţia israeliană TPS, citată de Agerpres.

75 de milioane de oameni suferă de tulburări din spectrul autist. FOTO Shutterstock
75 de milioane de oameni suferă de tulburări din spectrul autist. FOTO Shutterstock

Desfăşurat de o echipă internaţională de experţi în microbiom, studiul a identificat dovezi convingătoare care corelează microbiomul intestinal cu tulburări din spectrul autismului. Cercetătorii au concluzionat că schimbările de microbiom sunt o caracteristică comună asociată autismului după ce au identificat diferenţe importante în ceea ce priveşte microbiomul indivizilor cu autism din diferite grupuri de studiu din întreaga lume.

Studiul a identificat corelaţii între modificările de microbiom şi factori imunitari, printre care şi markerul inflamator IL-6, la indivizi cu autism.

Studii pilot privind tratamentul cu transplant fecal

Mai multe studii pilot privind tratamentul cu transplant fecal (sau bacterioterapie) au demonstrat capacitatea de a acţiona asupra dereglărilor de faună bacteriană intestinală specifice autismului.

Cca. 75 de milioane de oameni suferă de tulburări din spectrul autist, sau ASD. Mulţi dintre ei au probleme de a comunica şi de a interacţiona cu alţi oameni şi manifestă comportamente restrânse şi/sau repetitive. Persoanele din spectrul autist pot avea modalităţi diferite de învăţare, mişcare sau de a-şi concentra atenţia.

„Corelaţia dintre modificările microbiomului şi markerii sistemului imunitar oferă informaţii valoroase despre modul în care microbiomul poate influenţa sănătatea indivizilor diagnosticaţi cu autism", a declarat Prof. Evan Elliott de la Universitatea Bar-Ilan, care a avut un rol important în acest studiu.

„O cale promiţătoare pentru viitoare intervenţii terapeutice” 

Potrivit acestuia, „succesul tratamentului cu microbiom fecal în modularea speciilor microbiene relevante reprezintă o cale promiţătoare pentru viitoare intervenţii terapeutice”.

Studiul susţine ideea că ţintind axa intestin-creier, semnalele biochimice care se produc între tractul gastrointestinal şi sistemul nervos central pot deschide o nouă abordare terapeutică pentru un subgrup specific de indivizi cu autism, dat fiind că, încă de la naștere, substanţele chimice eliberate în intestine de microbiom influenţează dezvoltarea creierului.

O abordare personalizată are potenţialul de a îmbunătăţi semnificativ rezultatele şi calitatea vieţii pentru indivizii din spectrul autist.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite