Singurul muzeu al ceasului din ţară se închide pentru reparaţii. Orologiile valoroase se mută pentru doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Ceasului din Ploieşti va intra timp de doi ani în reparaţii. FOTO Adevărul Ploieşti
Muzeul Ceasului din Ploieşti va intra timp de doi ani în reparaţii. FOTO Adevărul Ploieşti

Clădirea monument istoric care adăposteşte Muzeul Ceasului din Ploieşti intră în lucrări de consolidare şi restaurare. Reparaţiile vor dura 24 de luni şi vor costa peste 4,3 milioane de lei

Contractul de lucrări restaurarea şi consolidarea Muzeului Ceasului „Nicolae Simache“ din Ploieşti a fost semnat vineri, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Clădirea în care funcţionează Muzeul Ceasului, din 1971, este un monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XIX-lea (1890), care a aparţinut magistratului şi politicianului Luca Elefterescu.

Acoperişul şi structura de rezistenţă a clădirii au fost afectate de infiltraţii, instalaţiile s-au degradat, iar repertoriul de finisaje şi decoraţii a fost afectat de timp.

Contractul prevede executatrea unor lucrări de consolidare, construcţii şi instalaţii, şi de restaurare, componente artistice, executantul fiind asocierea formată din S.C. Proconstruct SRL, SC Conti SA şi SC Uti Grup SA. Durata lucrărilor de execuţie este de 24 luni iar valoarea contractului 4. 352.955,73 lei din care TVA  842.507,56 lei.

Muzeul Ceasului din Ploieşti este unic în reţeaua muzeelor din România şi evidenţiază evoluţia mijloacelor de măsurare a timpului. Lucrările de orologerie găzduite în acest muzeu sunt opera unor vestiţi meşteri ceasornicari, dar şi a unor oameni de artă, care au contribuit la prezentarea lor cât mai atrăgătoare.

Pe timpul lucrărilor, colecţiile de ceasuri – unele au aparţinut unor mari personalităţi româneşti, de la regi, până la scriitori şi pictori - vor fi mutate la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Pe aceeaşi temă

FOTO Muzeul Ceasului va fi consolidat şi restaurat până în 2015. Orologiile lui Cuza, Carol şi Titulescu se mută temporar

FOTO Ceasurile lui Carol I, Alecsandri, Averescu, Titulescu şi Aman fac istorie la Ploieşti


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite