FOTO Ceasurile lui Carol I, Alecsandri, Averescu, Titulescu şi Aman fac istorie la Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conservatorul Carmen Banu, de la Muzeul Ceasului din Ploieşti, ştie frumoasele poveşti ale orologiilor. FOTO Dana Mihai
Conservatorul Carmen Banu, de la Muzeul Ceasului din Ploieşti, ştie frumoasele poveşti ale orologiilor. FOTO Dana Mihai

La 50 de ani de viaţă, singurul muzeu al ceasurilor din România, cel din Ploieşti, întoarce pentru vizitatori resorturile timpurilor şi le aduce aproape ceasuri care au aparţinut unor mari personalităţi din România, precum regele Carol I, poetul Vasile Alecsandri, generalul Averescu, pictorul Theodor Aman sau politicianul Nicolae Titulescu

Înfiinţat de „părintele muzeelor din Prahova“, profesorul Nicolae Simache, Muzeul Ceasului din Ploieşti a împlinit, zilele acestea, 50 de ani de existenţă. În jumătatea de secol de la înfiinţare, în zestrea muzeului s-au adunat peste 4.000 de piese, de la cadrane solare, clepsidre, nisiparniţe, ceasuri de mobilier, de şemineu, de perete, de buzunar şi de călătorie.

Fragile şi valoroase, multe nu pot fi expuse din lipsă de spaţiu, dar semicentenarul sărbătorit acum i-a determinat pe muzeografi să uite de impedimente şi să prezinte, într-o formulă modernă de expunere, numeroşilor vizitatori din toată România şi din străinătate câteva piese de colecţie excepţionale, cu tema „Ceasuri pentru România“.

Este vorba despre orologii comandate de personalităţi din viaţa politică şi culturală a ţării, la firme elveţiene de mare prestigiu, precum Patek Philippe, I.W.C. Shaffhausen sau Le Coultre, cărora li se adaugă ceasuri comandate pentru anumite domenii militare – Corpul Grănicerilor, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Aerului şi Marinei, de importante societăţi ale statului român – Căile Ferate Române, Societatea de Tramvaie Bucureşti (STB), dar şi de către comercianţii de ceasuri, ca o formă de promovare a propriilor afaceri.

Ceasurile datează din primele decenii ale secolului al XIX-lea, când societatea românească intra într-un proces de schimbare şi modernizare, iar ceasurile deveniseră obiecte accesibile unor categorii sociale mai largi. În perioada interbelică, de exemplu, CFR şi STB au comandat la Omega, Zenith, Longines sau Movado ceasuri de buzunar pentru dotarea personalului. Era o practică a acelor vremuri, un fel de „prime“ venite din partea acestor societăţi pentru angajaţii valoroşi.

Ceasuri –bijuterii ale unor mari personalităţi

În colecţia Muzeului Ceasului din Ploieşti există un număr semnificativ de ceasuri de personalităţi culturale şi politice, româneşti şi străine: ceasuri care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, lui Mihail Kogălniceanu, regilor Carol I şi Mihai I, ţarului Alexandru al II-lea, Marelui Duce Nicolae sau istoricului Nicolae Iorga. 

„Vedetele“ expuse în colecţia de la semicentenar sunt ceasuri care au aparţinut lui Carol I, poetului Vasile Alecsandri, generalul Averescu, pictorul Theodor Aman, politicianul Nicolae Titulescu şi primei femei avocat din România, Ella Negruzzi.

Ceasul de buzunar al regelui Carol I, de la Patek Philippe, are carcasă din aur, cu un desen din email care înfăţşiează portretul în tinereţe al regelui, îmbrăcat în uniformă militară.

Interesant este şi orologiul poetului Vasile Alecsandri, tot din aur, al cărui lanţ de susţinere este decorat cu diamante şi rubine, iar la capăt are cheiţă de întoarcere. Este un tip de ceas care a fost folosit până în 1848, când a fost inventat butonul remontor, mecanism utilizat şi astăzi.

Pe ceasul de buzunar al generalului Alexandru Averescu, de la renumita firmă I.W.C. Shaffhausen, este gravată inscripţia «General Alexandru Averescu, 30 august 1912» şi este, probabil, un dar făcut generalului de Sfântul Alexandru. La fel, pe ceasul de mână al lui Nicolae Titulescu, cu capac reversibil, este inscripţionat numele acestuia şi anul 1931, cel mai probabil anul achiziţiei“, ne-a explicat conservatorul Carmen Banu.

Ceasurile din aur ale pictorului Theodor Aman şi Ellei Negruzzi, prima femeie avocat din România, militantă pentru drepturile femeilor, sunt tot de provenineţă elveţiană, de secol XIX.

Expoziţia „Ceasuri pentru România“ va fi deschisă timp de două luni şi prezintă 95 de ceasuri care aparţin muzeului ploieştean şi pasionatului colecţionar Dan Cătălin Buzdugan din Braşov.

Clădirea din Ploieşti în care funcţionează Muzeul Ceasului, din 1971, este un monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XIX-lea (1890), care a aparţinut magistratului şi politicianului Luca Elefterescu. Din vară, va intra în ample lucrări de consolidare şi restaurare prin care vor fi refăcute finisajele şi decoraţiunile originale. Valoarea proiectului este de peste 8 milioane de lei, majoritatea fonduri europene.

Pe aceeaşi temă

FOTO Muzeul Ceasului va fi consolidat şi restaurat până în 2015. Orologiile lui Cuza, Carol şi Titulescu se mută temporar
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite