Schior intrat în stop cardio-respirator la pârtia Sorica. A fost resuscitat și salvat miraculos, la fața locului

0
Publicat:

Un schior în vârstă de 44 de ani, din Roşiorii de Vede, care a intrat în stop cardio-respirator la pârtia Sorica din staţiunea Azuga, a fost resuscitat la faţa locului, fiind preluat apoi de un elicopter SMURD.

Schior salvat de la moarte, în Azuga. FOTO Salvamont Prahova
Schior salvat de la moarte, în Azuga. FOTO Salvamont Prahova

Potrivit datelor publicate de Salvamont Prahova, salvatorii aflaţi la Baza Salvamont din Azuga au fost anunţaţi că o persoană şi-a pierdut starea de conştienţă la pârtia Sorica, joi 22 februrie 2024.

Ajunşi imediat la faţa locului cu echipamentul de prim-ajutor medical, unde erau deja prezenţi doi paramedici SMURD şi un medic rezident aflaţi în vacanţă, salvatorii au constatat că victima se afla în stop-cardio respirator şi au început manevrele de resuscitare. Între timp, ţinând cont de gravitatea cazului, Dispeceratul Judeţean Salvamont Prahova a solicitat elicopterul de la POA Braşov. După aplicarea protocolului de resuscitare, inclusiv administrarea a 4 şocuri cu ajutorul defibrilatorului aflat în dotarea echipei Salvamont, pacientul a fost readus la viaţă. Ulterior, în sprijin a sosit şi un echipaj de pe ambulanţa SAJ. Pacientul a fost predat cu semne vitale echipajului aeromedical IGAv - SMURD, care l-a transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov”, arată Salvamont Prahova.

Statisticile mondiale spun că procentajul ca un pacient să fie scos dintr-un stop cardio-respirator este de sub 10%, precizează Salvamont Prahova.

„De aceea putem spune că astăzi am contribuit în mod decisiv la o mică minune. Acest cumul de întâmplări fericite, în care oameni bine pregătiţi au intervenit rapid şi o colaborare foarte bună între instituţii, a făcut ca viaţa acestui om de 44 de ani să nu se oprească aici!”, mai spun salvatorii.

Turiști înghețați și epuizați fizic, salvați de la 2.000 de metri, în zona Șaua Bătrâna din Bucegi 

Necunoașterea traseelor montane și îmbrăcămintea neadecvată au fost la un pas să îi omoare. Mai mulți turiști care s-au aventurat în Bucegi, la peste 2.000 de metri altitudine, au cerut sprijinul salvamontiștilor pentru a putea pleca acasă în siguranță.

Turiști salvați de la îngheț, în Munții Bucegi. FOTO Salvamont Dâmbovița
Turiști salvați de la îngheț, în Munții Bucegi. FOTO Salvamont Dâmbovița

Echipa Salvamont Salvaspeo Dâmbovița aflată la Baza de salvare montană Peștera a fost chemată să intervină, duminică, 18 februarie 2024, în sprijinul unui grup de șapte turiști care se aflau în Șeaua Bătrână la o altitudine de 2.000.

Două persoane din cadrul grupului erau epuizate fizic și ușor hipotermice, fiind în imposibilitatea de a se deplasa.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite