Turiști înghețați și epuizați fizic, salvați de la 2.000 de metri, în zona Șaua Bătrâna din Bucegi VIDEO
0Necunoașterea traseelor montane și îmbrăcămintea neadecvată au fost la un pas să îi omoare. Mai mulți turiști care s-au aventurat în Bucegi, la peste 2.000 de metri altitudine, au cerut sprijinul salvamontiștilor pentru a putea pleca acasă în siguranță.
Echipa Salvamont Salvaspeo Dâmbovița aflată la Baza de salvare montană Peștera a fost chemată să intervină, duminică, 18 februarie 2024, în sprijinul unui grup de șapte turiști care se aflau în Șeaua Bătrână la o altitudine de 2.000.
Două persoane din cadrul grupului erau epuizate fizic și ușor hipotermice, fiind în imposibilitatea de a se deplasa.
„Date fiind condițiile meteo nefavorabile (temperatura scăzută și vânt), salvatorii au intervenit într-un timp foarte scurt pentru acordarea primului ajutor și transportarea celor două victime la Baza Peștera. Echipa de prim răspuns, formată din doi salvatori montani pe un ATV cu șenile, a pornit către zona specificată de turiști, alegând cel mai rapid traseu. Turiștii au reușit să coboare de pe munte în siguranță, după câteva ore. Oamenii sunt sfătuiți să se informeze la punctele Salvamont sau telefonic despre starea traseelor și condițiile meteo”, a precizat Salvamont Dâmbovița.
Din cauza intemperiilor și a stratului de zăpadă, salvatorii au ajuns la victime după o jumătate de oră. A doua echipa de salvare formată din trei salvatori a însoțit restul grupului până la Baza Peștera.
„Acțiunea de salvare s-a încheiat când tot grupul împreună cu salvamontiștii au coborât de pe munte și au fost duși la o unitate de cazare. Specificam faptul că turiștii sunt în afară oricărui pericol urmând că astăzi să își continue deplasarea către casă. Îi rugăm pe turiştii ce doresc să ajungă în zona montană a județului Dâmbovița, să se informeze la punctele Salvamont sau telefonic despre starea traseelor și condițiile meteo”, au mai spus salvatorii.
Munții Bucegi atrag ca un miraj mii de turiști anual. Cel mai cunoscut eveniment este „Ziua Sfinxului”, sărbătorită în fiecare an, la data de 28 noiembrie. Pasionații de paranormal „pândesc” razele soarelui, care formează un efect de lumină, interpretat drept o „piramidă magică” plină de energii puternice pe care doar „iniţiaţii” le pot simți.