Satul din România cu un singur locuitor. „Stăpânul“ din Merdeala, județul Prahova

0
Publicat:

Satul Merdeala, aflat în comuna Posești din județul Prahova, este o așezare pitorească ce pare să fi fost uitată de timp. Cu toate acestea, când ajungi în Merdeala, te întâmpină o liniște asurzitoare și o priveliște asemănătoare cu cea dintr-un tablou.

Ion Săraru a rămas singurul suflet din satul Merdelea, în județul Prahova / Foto: captură, Observato
Ion Săraru a rămas singurul suflet din satul Merdelea, în județul Prahova / Foto: captură, Observato

În acest sat, astăzi, mai trăiește un singur suflet în acte - Ion Săraru, în vârstă de 71 de ani. Aici s-a născut și aici vrea să moară. Pentru el, singurătatea a fost mereu cel mai de încredere tovarăș de drum. Nu mai vede țipenie de om pe ulițe sau pe la porți.

Merdeala este locul unde timpul a încremenit, iar fiecare zi este o continuare a celeilalte, potrivit observatorulph.ro

Nea Ion, cum îi spun localnicii din satele vecine, nu are apă curentă în casă. Își gătește la o sobă cu lemne și își luminează încăperea cu lumina zilei. Curentul electric nu a fost niciodată o parte a vieții sale. Nu a știut niciodată ce înseamnă să dai drumul la un radio sau să aprinzi o lumină în casă.

De cum se întunecă, bărbatul care reprezintă cât un sat întreg se retrage în casa sa modestă și îi mulțumește lui Dumnezeu pentru încă o zi petrecută pe pământul unde a văzut lumina zilei și pe care nu a vrut să îl părăsească.

Satul Merdeala, de unde nea Ion nu s-a lăsat dus. FOTO observatorulph.ro
Satul Merdeala, de unde nea Ion nu s-a lăsat dus. FOTO observatorulph.ro

În liniștea Merdelei, nea Ion trăiește o existență simplă, dar împăcată. A renunțat la agitația lumii moderne și a ales să rămână în acest colț de paradis uitat de timp. Pentru el, fiecare zi este o binecuvântare, iar tăcerea este un limbaj pe care îl înțelege cel mai bine.

Nu și-a dorit asta mereu, însă, spune tuturor că lui „așa i-a fost scris, iar acum e prea târziu să mai dea pagina”.

Nea Ion are un porc, o văcuță și câteva găini și de pe urma lor trăiește, spune primarul de la Posești, Valentin Spătărelu. 

Ca să ajungă la „civilizație”, nea Ion trebuie să meargă trei kilometri pe jos, până în comună. Trei dus, trei întors, ca să mai ia o pâine și să schimbe o vorbă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite