Sărbătoare a culorii la Pelişor. Expoziţie Marilena Murariu cu „Amintiri de la Balcic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atmosfera de la Balcic, prin culorile vibrante alte picturilor Marilenei Murariu. FOTO peles.ro
Atmosfera de la Balcic, prin culorile vibrante alte picturilor Marilenei Murariu. FOTO peles.ro

Expoziţia „Casele de vis ale reginei Maria – Castelul Balcic”, organizată la Peleş în această perioadă, este completată fericit de o alta, cu lucrările pictoriţei Marilena Murariu, un omagiu adus oraşului de suflet al Reginei Maria

Situat la aproximativ 120 de kilometri de Bucureşti, în Cadrilater, Balcicul dispune de o splendidă aşezare naturală, pe Coasta de Argint a Mării Negre.

În anii 1920, vizitând Balcicul – un oraş bulgăresc care aparţinea României, la sfârşitul Primului Război Mondial, regina Maria a iniţiat aici o colonie de artişti.

Fermecată de peisajul pestriţ şi exotic, „o aglomerare de căsuţe portocalii, galbene şi verzi, ruinele unei mori vechi cu un plop uriaş înclinat deasupra apei, o regiune de vis aflată în paragină”, regina a convins un vechi prieten să îi vândă o proprietate şi a construit un castel alb, cu minaret, numit Cuibul solitar, un domeniu romantic, cu loc de rugăciune crestină.

Astfel, la Balcic se crease la începutul secolului al XX-lea o atmosferă de emulaţie artistică, generată de pictorii, arhitecţii, scriitorii şi muzicienii ce frecventau zona.

Membrii Tinerimii artistice, patronaţi de regina Maria, vrăjiţi de frumuseţea peisajelor de aici, soseau în fiecare vară: Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Popescu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Ştefan Dumitrescu, Ion Ţuculescu, Nicolae Tonitza s.a. Balcicul devenise o localitate în care boema artistică se resimţea până târziu, în toamna fiecărui an.

După anul 1990, artiştii plasticieni din România au fost atraşi de magia Coastei de argint şi au reorganizat la Balcic colonia artistică într-un proiect privat de artă contemporană românească, intitulat, Pictori de azi la Balcic.

Balcicul ni se oferă acum, peste timp, în lucrările pictoriţei Marilena Murariu, iniţiatoarea proiectului.

Dincolo de peisajele luminoase, fermecătoare transpuse de artistă în acuarelele sale, transpare în lucrările în ulei, în culori vibrante, de la albastru la violet – un Balcic al nopţii, al visului, al fantasmelor de lumini line, al poeziei. Balcicul oniric, creat dintr-o împletire de iubire şi mister şi Balcicul dimineţilor însorite, clocotind de viaţă şi optimism. De fapt, „Balcicul mon amour ”, aşa cum numeşte artista una dintre lucrări, este în continuare locul binecuvântat în care creaţia şi imaginaţia sunt la ele acasă.

Această sărbătoare a culorii intitulată „ Amintiri de la Balcic ” este o completare fericită a expoziţiei temporare organizate în Castelul Peleş, „Casele de vis ale reginei Maria – Castelul Balcic”, pe care va invităm să o vizitaţi.

Expoziţia se viziteaza în perioada 20 iulie – 29 septembrie 2013.

Programul de vizitare:

Joi: 12:00 – 19:00
Vineri – Duminică: 11:00 – 19:00
Ultima intrare la ora 18:15.

Expoziţia se vizitează gratuit, fiind inclusă în vizitarea Castelului Pelişor.

Mai puteţi citi

FOTO VIDEO Decalog de turist la Sinaia, staţiunea regală: legende cu Moise, controversele tezaurului dacic şi poveşti de amor cu regi şi domnişoare de onoare

Tu de ce mai iubeşti România? 125 de însemnări din primul jurnal de vacanţă scris de o ţară întreagă

Orga Reginei Elisabeta a fost restaurată şi va răsuna din nou la Castelul Peleş

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite