Revoluţia Zăpezii. Campania unui tânăr ploieştean care a reuşit să ieftinească ski-passul pentru toţi împătimiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Constantinescu, un tânăr pasionat de schi din Ploieşti, a reuşit o iniţiativă unică în România. Susţinut de prietenii de pe Facebook, a negociat şi a obţinut o reducere a tarifelor de schi, la Azuga, pe 19 decembrie. Orice persoană care ajunge joi în staţiune schiază o zi întreagă cu 90 de lei, în loc de 140 de lei

„Revoluţia Zăpezii“, aşa cum a fost numită de Mihai lupta de câteva zile pentru negocierea tarifelor de schi, dar şi evenimentul în sine care se va desfăşura pe 19 decembrie la Azuga, este cel mai bun exemplu că, atunci când există perseverenţă, rezultatele nu se lasă foarte mult aşteptate.

Cel puţin 300-400 de schiori din Prahova, din Bucureşti şi din alte zone apropiate Văii Prahovei vor fi pe 19 decembrie în staţiune şi vor schia, de la ora 9.00 la 16.30 cu un skipass care va costa, doar în această zi, 90 de lei în loc de 140 de lei. Copiii vor plăti 50 de lei.

Chiar dacă această reducere a fost negociată de Mihai Constantinescu în numele unui grup de persoane, orice alt schior care va dori să alunece pe zăpadă, pe 19 decembrie, la Azuga, va plăti tot un skipass de 90 de lei.

O cerere democratică

Povestea acestei iniţiative este, însă, mult mai lungă şi nu ar fi fost posibilă dacă tânărul de 29 de ani din Ploieşti nu ar fi pierdut câteva zile şi nopţi pentru negocierile dure cu operatorul instalaţiilor de cablu din staţiune, SC Azuga Turism SA.

Prima dată mi-a venit ideea când am observat că pe pârtia Vidra Transalpina se înghesuiau sute de oameni, printre care şi unii din Ploieşti, Bucureşti, Braşov. Preferau să străbată până acolo câteva sute de kilometri pentru a schia cu 60 de lei întreaga zi pentru că, pe Valea Prahovei, de exemplu, un skipass costă şi 150 de lei pentru o zi. Sunt o fire mai analitică şi am sesizat imediat oportunitatea pentru schiori. Mi-am zis că, fiind democraţie în ţara asta, dacă ne strângem mai mulţi care cerem acelaşi lucru, trebuie să fim luaţi în seamă“, povesteşte Mihai.

Aşa că a creat pe Facebook un eveniment la care a invitat prietenii să adere, iar pe baza a aproximativ 500 de semnături virtuale a pornit negocierile la Azuga.

Au fost câteva nopţi nedormite, zeci de telefoane, dar într-un final am obţinut ceea ce am vrut, o reducere de 35% o zi întreagă. Târgul pe care l-am propus mi s-a părut foarte rentabil. Oricum nu s-ar fi adunat pe 19 decembrie atât de mulţi turişti care să ia abonamente de o zi, prin urmare există profit pentru ambele părţi, transportatorul pe cablu şi schiori“, spune Mihai raţionamentul.

400 de schiori la Azuga pe 19 decembrie

Între 300 şi 400 de oameni dintre cei care l-au susţinut pe Mihai pe Facebook vor fi joi la Azuga. Printre ei, şi copii de doi sau trei ani care vor fi purtaţi în cârcă de părinţii pasionaţi care schiază de ani de zile.

Am nişte prieteni minunaţi şi trebuia să fac şi eu ceva extraordinar pentru ei, o astfel de zi. Mai degrabă îmi fac probleme că operatorul domeniului schiabil nu-şi va face treaba, în sensul că nu va pune la treabă tunurile de zăpadă şi nu vom avea cele mai bune condiţii de schiat sau că telegondola nu va face faţă oamenilor decât de faptul că noi nu vom fi acolo în număr foarte mare“, este sigur tânărul.

Data aleasă pentru eveniment nu este întâmplătoare. În primul rând este vorba despre o zi din timpul săptămânii, negocierile excluzând din start perioada de weekend când staţiunile sunt aglomerate, şi, în al doilea rând va fi o perioadă suficientă până atunci ca pârtiile să ajungă în cea mai bună stare.

După botezul de foc al Revoluţiei Zăpezii, de pe 19 decembrie, deja mă apuc de negocieri pentru evenimente similare în Sinaia şi Buşteni. Şi mi-am propus să obţin şi o reducere pentru o zi de duminică, pentru schiorii care nu pot ajunge la munte în timpul săptămânii“, sunt planurile ploieşteanului.

„Credeam că schiul este un sport de snobi“

Deşi ar putea da impresia că s-a născut pe schiuri, Mihai s-a apucat de acest sport abia în urmă cu doi ani. Este barman într-un club din Ploieşti şi tot auzind o clientă vorbind despre schi, s-a hotărât să încerce.

Sincer, mi se părea un sport de snobi şi cam scump. Dar când am alunecat prima dată, îmi amintesc cum strigam de pe schiuri «De ce am făcut asta aşa târziu?» Este o senzaţie unică. Dacă ştii ce să-ţi cumperi, nici echipamentul nu este foarte costisitor, iar dacă negociezi tarifele, iată că poate fi şi mai ieftin să stai o zi întreagă pe pârtii“, povesteşte Mihai, al cărui principiu este că „şi cea mai proastă zi pe munte este oricum mai frumoasă decât cea mai bună în oraş“.

image

Mihai a început să schieze în urmă cu doi ani şi aproape că nu există pârtie din România pe care să nu o fi testat. FOTO Facebook / arhiva personală 

Pe viitor, Mihai şi-a propus să organizeze săptămânal astfel de evenimente, şi nu doar în staţiunile de pe Valea Prahovei, ci şi din Braşov.

Sportul ar trebui să fie pentru toţi, iar patronii firmelor angrenate în turism, de la cel care îţi pune în faţă o ciorbă la Sinaia şi până la cel care îţi taie o cartelă de o zi pentru schi, ar trebui să înţeleagă faptul că profitul trebuie să fie pentru ambele părţi, nu doar pentru una dintre ele. Altfel nu ar trebui să se mire de ce românii preferă să-şi cheltuiască banii în Austria şi nu în România“, îşi explică Mihai demersurile. 

Şapte pârtii la Azuga şi şapte instalaţii pe cablu

Staţiunea Azuga, unde se va desfăşura „Revoluţia Zăpezii“ are două domenii schiabile principale, Sorica şi Cazacu, împărţite în 7 pârtii, cu o lungime totală de 7 kilometri, cu dificultate uşoară şi medie: Cazacu Teleski, Cazacu Variantă, Babyski Cazacu, Sorica, Sorica Teleski, Sorica Sud şi Sorica La Stână.

Toate pârtiile dispun de instalaţii de produs zăpadă artificială, tunuri şi lănci, iar Sorica Teleschi are şi nocturnă.

Pârtiile sunt deservite de 7 instalaţii pe cablu cu o lungime totală de 4 kilometri: telegondola, teleski Sorica, teleski Cazacu, babyski Cazacu, babyski Sorica, banda rulantă Sorica şi teleski Sorica Sud (La Stână). Tarifele pentru instalaţiile de transport pe cablu din acest sezon sunt aceleaşi de anul trecut. O călătorie simplă costă 20 de lei, pentru adulţi şi de 15 lei pentru copii, iar o cartelă de o zi costă 135 lei. La Azuga se schiază încă din weekend-ul 7-8 decembrie.

Alte articole recomandate

Peste 700 de schiori, pe pârtiile din Buşteni şi Azuga. Stratul de zăpadă artificială atinge 40 de centimetri

Pârtiile din Alba, pregătite pentru schi, sanie şi snowboard

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite