Pârtiile din Alba, pregătite pentru schi, sanie şi snowboard

0
0

La Arieşeni şi în Muţii Şureanu se poate schia pe pârtiile amenajate cu teleschi. Din cele opt pârtii, la Şureanu, pentru acest weekend sunt funcţionale trei. Cele două pârtii de la Arieşeni, Vârtop 1 şi Vârtop 2 sunt, de asemenea, funcţionale. Pârtia Piatra Grăitoare (situată în judeţul Bihor) nu este încă deschisă.

Pârtiile de la Şureanu, la peste 2.000 m altitudine sunt perfect practicabile pentru acest început de sezon. 

Accesul spre Domeniul Schiabil Şureanu se poate face pe ruta Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţa faţă de Sebeş este de 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h. Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa este asfaltat aproape în totalitate (excepţie făcând o serie de porţiuni între lacul Tău şi lacul Oaşa) şi este practicabil oricărui tip de autovehicul. Zăpada măsoară peste 30 de cm.

Drumul între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu este accidentat şi îngust; deasemenea este deszăpezit şi practicabil pentru orice tip de autovehicul. Având în vedere ninsorile abundente din ultima perioadă, dar şi vremea rece, drumul este acoperit de zăpadă îngheţată, ceea ce îl va face mai uşor practicabil. Şoferii nu trebuie să uite să îşi doteze maşinile cu anvelope de iarnă şi lanţuri antiderapante, pentru care este bine să faceţi o probă de montare acasă. Teleschiul „Curmătura” funcţionează în regim normal, între orele 9.30 – 16.30.

Tarifele de la Şureanu

De serviciile turistice se vor ocupa salvamontiştii care pot fi găsiţi la baza pârtiilor; iar cei care nu s-au mai urcat pe schiuri sau snowboard pot apela la monitori de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoane, dar şi la monitori de schi & snowboard la baza pârtiilor. Centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor, trei après-ski¬-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu şi unităţi de cazare la Oaşa, în Luncile Prigoanei şi în Poarta Raiului sunt alte servicii turistice de care pot beneficia turiştii.

În ceea ce priveşte tarifele pornesc de la o urcare + o coborare cu telescaunul, 10 lei, iar cei care doresc să îşi facă abonamente cu puncte sau pe perioada zile în care se află pe pârtii vor plăti:

3 puncte: 15 lei adulti/10 lei copii

6 puncte: 25 lei adulti/20 lei copii

12 puncte: 45 lei adulti/40 lei copii

20 puncte: 60 lei adulti/55lei copii

1 zi: 85 lei adulti/80 lei copii

1 ora: 25 lei adulti/20 lei copii

2 ore: 45 lei adulti/40 lei copii

4 ore: 65 lei adulti/60 lei copii

În cazul abonamentelor cu puncte, pe fiecare instalaţie se punctează separat: teleschiuri – 1 punct, telescaun – 2 puncte . Este interzisă păstrarea cartelelor magnetice lângă telefoanele mobile, existând riscul demagnetizarii. Cartelele demagnetizate sau nefolosite în întregime nu se schimbă. Persoanele cu vârsta de maxim 12 ani beneficiază de abonamentele pentru copii.

Ambele pârtii deschise la Arieşeni

La Arieşeni, la o altitudine de 1.400 de m cu o lungime a pârtiilor de 3 km, sezonul de iarnă s-a deschis săptămâna trecută la pârtiile Vârtop 1 şi Vârtop 2. Stratul de zăpadă este suficient pentru această perioadă, astfel vremea va fi rece, cu cer senin, ideală pentru schi şi snowboard. Accesul se face pe traseul Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75), astfel că distanţa de 120 km poate fi parcursă în

image

 aproximativ 2 ore şi jumătate. Stratul de zăpadă bătătorită atinge aproximativ 15 cm, fiind potrivit pentru practicarea sporturilor de iarnă.

La Arieşeni va fi vreme frumoasă în weekend, cu cer senin. Temperaturile se vor încadra între -12 şi 1 grad Celsius. Ca atare, vremea va fi potrivită pentru schi. Vizibilitatea pe pârtie este maximă, nefiind afectată de condiţiile meteo. Cele două teleschiuri funcţionează în regim normal, de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalaţie de nocturnă, asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.

Partia Vârtop 1 cu o suprafaţă schiabilă de 80.000 mp medie, iar lungimea de înclinare, 1.000 m

Program: luni-duminica 9:00-17:00

Nocturna: vineri-sâmbătă 17:00-20:00

Preţ teleschi – adulti: 5 lei, copii: 3 lei (copii până la 14 ani ), fără abonament

Pârtia Vârtop 2 are o lungime de 430 m

Program: luni-joi 10:00-17:00

Nocturnă: vineri-duminică 10:00-20:00

Preţ teleschi: adulţi 3 lei (1-10 urcari), copii 2 lei (1-10 urcări)

Accesul se face şi pe baza cartelei magnetice: peste 10 urcări, preţul poate ajunge la 2.5 lei/adult sau 1.5 lei/copil.

Se recomandă să evitaţi vitezele mari şi alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire, să vă respectaţi reciproc pe pârtie şi reduceţi viteza când vă deplasaţi pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecţiilor de schi/snowboard şi să folosiţi echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală). Sursa: Serviciul Turism, CJ Alba

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri