Povestea lui Costin Adam, noul solist al trupei Phoenix: muzicianul care este şef la Spaţii Verzi în Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costin Adam, solistul trupei Phoenix, este, în timpul săptămânii, angajat al SGU Ploieşti. FOTO Phoenix Official
Costin Adam, solistul trupei Phoenix, este, în timpul săptămânii, angajat al SGU Ploieşti. FOTO Phoenix Official

Viaţa a luat o turnură spectaculoasă pentru Costin Adam, un bărbat de 33 de ani din Ploieşti, angajat al Societăţii locale de Gospodărie Urbană. După o întâlnire providenţială cu Nicu Covaci, a devenit solistul legendarei trupe Phoenix. În prezent, tânărul îşi împarte timpul între concerte, jobul de şef la Spaţii Verzi şi familie

Pe Costin Adam îl găseşti în timpul săptămânii la sediul viitorului Spital de Pediatrie din Ploieşti, unde se ocupă de întreţinerea imobilului. Clădirea este în conservare, în aşteptarea contractului de finanţare care va permite transformarea ei într-o viitoare unitate medicală de pediatrie de nivel regional.

Absolvent al Agronomiei, Costin Adam este de doi ani şi coordonatorul departamentului Spaţii Verzi din zona de centru a oraşului, fiind angajat al Societăţii de Gospodărire Urbană (SGU) Ploieşti. Pasionat de muzică, tânărul a făcut parte dintr-o trupă de metal-rock, NeXuS, alături de care a susţinut peste 100 de concerte. Datele biografice prezentate mai sus s-au dovedit providenţiale pentru Costin şi pentru statutul de acum, acela de solist al trupei Phoenix.

În mai 2013, administraţia locală a organizat la Ploieşti un concert caritabil Phoenix prin care s-au strâns fonduri pentru viitorul spital de pediatrie. În calitate de angajat al SGU şi pentru că aveam experienţă în organizarea unor astfel de evenimente, m-am ocupat de tot ceea ce a presupus concertul caritabil. În timp ce puneam la punct detaliile evenimentului, am luat contact pentru prima dată cu trupa Phoenix şi am interacţionat cu Nicu Covaci. Concertul a fost un succes, cu un public de peste 9.000 de persoane care au cântat alături de Phoenix pe stadionul din Ploieşti, şi, totodată, au fost strânse primele fonduri pentru spital“, povesteşte Costin Adam.

Viaţa bate filmul

Primul pas în schimbarea destinului său a avut loc în aceeaşi seară, când, la o întâlnire după concert „ca în studenţie“, la o bere şi multe chitare, Nicu Covaci i-a spus că are o voce foarte bună.

Au urmat câteva luni în care nu s-a întâmplat nimic, apoi, la finalul lui 2013 s-a produs scindarea trupei. În ianuarie, am fost prima persoană sunată de Nicu Covaci pentru a deveni solistul trupei. M-a chemat în Spania şi, în cinci zile, eram în faţa porţii lui. Am început imediat repetiţiile pentru albumul «Vino, Ţepeş!», o producţie impresionantă în care sunt invocaţi toţi marii voievozi români, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare, Mircea cel Bătrân şi Mihai Viteazul. Pentru ca totul să iasă perfect, repeţiile pentru acest album în formula nouă au durat câteva luni, până aproape de decembrie 2014, lucru rar sau chiar nemaintâlnit în muzica românească, unde albumele sunt scoase pe bandă rulantă“, povesteşte ploieşteanul care dă „voce“ legendarei trupe Phoenix. La fel de rar, şi pentru prima dată în istoria trupei, absolut toate vocile de pe noul album Phoenix sunt executate de ploieştean.

În paralel cu repetiţiile, Costin a susţinut, alături de trupă, peste zece concerte în ţară, dintre care cel mai important a fost cel de la Timişoara, în decembrie, care a marcat cei 25 de ani de la Revoluţie. „Am resimţit o responsabilitate imensă şi o emoţie puternică, aproape palpabilă, să cânt alături de Phoenix, după un sfert de veac, în primul oraş liber din România“, spune Costin.

Pe scenă, alături de idolul copilăriei

Chiar dacă nu se află la primul proiect muzical din viaţa sa, Costin Adam, care a avut prima trupă la numai 13 ani, în Ploieşti, iar apoi a pus bazele formaţiei NeXuS, consideră că adevărata sa experienţă muzicală a început odată cu Phoenix. „Colaborarea cu Nicu Covaci mi-a deschis o altă dimensiune în muzică. În primul rând pentru că este un stil radical schimbat faţă de ceea ce făceam eu până atunci, metal-rock, dar şi prin modul în care se face, efectiv, muzica Phoenix. Înseamnă muncă, disciplină, perfecţionism. La început, dar şi pe parcursul întregistrării albumului, făceam repetiţii şi câte 17-18 ore pe zi, zile la rând. Primeam de la Nicu «teme» pentru acasă, exersam, exersam, exersam până când totul ieşea perfect. Are un sistem infailibil, muncă multă, dar şi un talent imens“, povesteşte Costin despre viaţa din Phoenix.

De altfel, despre Nicu Covaci, considerat un „temperament dificil“ de către foştii colaboratori, Costin spune că au găsit, împreună, un mod perfect de a lucra.

Dacă înţelegi de la început faptul că Phoenix înseamnă munca la o trupă care marchează muzica românească din 1962, că lucrezi efectiv alături de un titan, un compozitor desăvârşit şi perfecţionist, cred că singura grijă ar fi să te ridici la acel nivel. Şi asta nu se poate realiza decât prin foarte multă muncă şi repetiţii până la epuizare. Pentru mine, numele Nicu Covaci vorbeşte de la sine. Îl admir enorm, atât ca om, cât şi pentru istoria pe care o reprezintă. Mi-a deschis un drum fără întoarcere, unul pe care orice muzician şi l-ar dori. Să lucrezi alături de idolul copilăriei tale. Şi nu pot spune decât că-i mulţumesc pentru încredere. Marea mea dorinţă este să aduc la optim ceea ce fac acum“, spune Costin.

Între spaţii verzi şi concerte

Costin este căsătorit şi are o fetiţă de 6 ani, Eva Adam, foarte pasionată de muzica tatălui său. Este poate şi motivul pentru care s-a ataşat enorm şi de Flavius Hosu, bateristul de 13 ani şi jumătate al trupei Phoenix. „Mă înţeleg foarte bine cu toţi membrii trupei, dar faţă de Flavius am o admiraţie nemărginită. Am convingerea că lucrez cu un geniu. Este ca un adult prins în tr-un trup de copil, care reuşeşte să mişte întreaga scenă la propriu. Îi spun ciocanul zeilor!“, povesteşte Costin Adam.

Şi, dacă destul de des, în weekend, Costin Adam este la repetiţii sau la concerte, în timpul săptămânii, fără aere de vedetă, solistul Phoenix îşi vede de serviciul de la Spitalul de Pediatrie şi compartimentul Spaţii Verzi. „În momentul în care am discutat aspectele financiare ale colaborării, Nicu mi-a spus că nu garantează că pot trăi din asta. Este motivul pentru care mi-am păstrat serviciul de la Ploieşti şi am reuşit să găsesc soluţia de a le îmbina foarte bine. Repetiţiile sunt după programul de muncă, iar atunci când avem concerte, ne întâlnim cu trei zile înainte pentru a pune totul la punct“, spune Costin.

Vă mai recomandăm

VIDEO "Rock pentru Revoluţie" după 25 de ani de când Timişoara se declara oraş liber de comunism

VIDEO Nicu Covaci, fondatorul Phoenix, a vorbit despre mesajul muzicii, publicul haiduc şi necazurile cu foştii colegi

Nicu Covaci (Phoenix): Românii trebuie să-şi regăsească şira spinării şi să înveţe să spună NU

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite