Nicu Covaci (Phoenix): Românii trebuie să-şi regăsească şira spinării şi să înveţe să spună NU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rockul românesc se identifică fără doar şi poate şi cu cei de la Phoenix. Trupă rock românească care a scris istorie, printre altele, şi datorită pieselor cu mesaj care încă prind şi astăzi la publicul tânăr. Nicu Covaci în opinia multora înseamnă Phoenix.

Mesajul lui Nicu Covaci pentru români de Ziua Naţională a României a fost unul pe atât de simplu, pe atât de explicit şi anume să îşi regăsească şira spinării şi să înveţe să spună NU. Acea şiră a spinării, acea verticalitate care a cam dispărut la români, lăsând loc la lucruri mai puţin morale care fac ca interesul personal să fie mai presus de orice şi de oricine. 

“Publicul din Baia Mare l-am găsit cald, ca-ntotdeauna şi este mişcător să vezi public de la 10 ani la 100 de ani care cântă toate piesele noastre după 50 de ani de existenţă. Este mişcător şi te motivează clar. Eu zic că se îmbină cele trei generaţii care sunt acum în Phoenix. Phoenix-ul trebuie să renască, cineva trebuie să ducă steagul mai departe…. 

Problema e că aş vrea să stau în sală şi să aplaud o tânără formaţie şi am spus asta la un moment dat şi spuneau cum se poate să fie Phoenix fără tine…Da, se poate… Nu e fiecare important, ci ceea ce producem e important. Au trecut prin Phoenix 50 de oameni. Unii au şi murit. Contează ceea ce avem de spus”, a declarat Nicu Covaci, fondator Phoenix.  

Acesta a vorbit la Baia Mare şi despre noul disc care va fi lansat chiar la finele acestei săptămâni: “Discul acesta nou pe care l-am făcut şi care se cheamă Vino, Ţepeş este ca să îi ajutăm pe oameni să îşi regăsească şira spinării. Să înveţe să spună şi NU! Noul album Phoenix este terminat, va fi lansat pe data de 6 decembrie împreună cu volumul 2 al cărţii Phoenix şi presupun că va exista în toate oraşele. 

Am ales piesele de la scriitorii noştri cei mai mari, cei mai vestiţi, Macedonski, Eminescu, Creangă, Alecsandri şi am ales textele cele mai patriotice. Hai să ne apărăm ţara! Hai să nu ne-o vindem! Hai să nu ne-o dăm pe mâna altora! Sperăm să apară un Ţepeş modern, ştiu eu…”.

Într-un interviu acordat Adevarul, Nicu Covaci declara: Am avut o perioadă în care muream de foame în Germania, după fuga din 1977, nu mai aveam concerte. Am pictat mult atunci. 

Am rămas surprins să văd că oamenii îmi cumpără tablourile. Imaginează-ţi că eu am realizat cea mai mare pictură în pânză din lume, pe care autorităţile din Osnabrück n-au reuşit să o bage în „Guinness Book“. 

Tabloul are 46 de metri lungime şi 6 metri înălţime şi se numeşte „Gladiator 2000“ . Gândeşte-te că noi umpleam un stadion cu oameni. Se încasau 500.000 de lei pe vremea aceea, iar noi luam 10%, deci 50.000 de lei. Câte 10.000 de lei de fiecare. Erau cinci salarii bune în România, câştigate în două ore. Le-am făcut băieţilor carnete CEC, ne luam, dacă asta doream, maşină în câteva luni. Eu tot ce am câştigat am băgat în aparatură. 

O aduceam de afară. Cred că, la acea oră, eram singurul în stare să poată susţine un concert pe stadion. Nu mai exista o aparatură de acest fel în România. Inclusiv „Cenaclul Flacăra“ s-a bazat pe aparatura mea în perioada de început. Era atât de mare interesul să ţinem concerte, încât, la un moment dat, deşi oficial interzişi, organizam spectacole”.

Trebuie spus că la concertul Phoenix din Baia Mare de Ziua Naţională a României Piaţa Millenium a fost arhiplină. Persoane de toate vârstele, părinţi, bunici, copii, cu toţii au venit să vadă o legendă a rockului românesc. 

Citeste si: INTERVIU Nicu Covaci, fondator Phoenix: „Pentru mine, bătaia a fost ruptă din Rai“

Phoenix revine cu un nou album după zece ani: reîntoarcerea la rădăcinile arhaice, într-o componenţă nouă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite