Nouă persoane, la audieri în dosarul blocului White Tower: zeci de apartamente au fost construite în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă persoane au fost duse cu mandat la audieri la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti în dosarul privind realizarea a zeci de apartamente în plus faţă de numărul prevăzut în autorizaţia de construire a blocului White Tower din municipiul Ploieşti.

Primăria Ploiești
Primăria Ploiești

Potrivit datelor comunicate de PCA Ploieşti, în acest dosar au fost efectuate, joi, 10 percheziţii pe raza judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi a municipiului Bucureşti la sediul unor instituţii publice şi la domiciliile unor funcţionari publici şi persone fizice, fiind puse în executare nouă mandate de aducere.

"În fapt, în perioada 2018 - 2022, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti a edificat un imobil cu destinaţia de locuinţe colective în municipiul Ploieşti, fără a respecta prevederile autorizaţiilor de construire şi documentaţiilor tehnice aferente, încălcând totodată regulile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, fiind construit un etaj în plus, cu 30 apartamente. Ulterior, pentru intabularea imobilului, cu sprijinul unor funcţionari publici din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul urbanismului şi cadastrului au întocmit în fals o serie de documente care atestau recepţia lucrărilor de construcţie şi pe care dezvoltatorul le-a folosit la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară", spun anchetatorii.

De asemenea, dezvoltatorul imobiliar a încheiat o serie de promisiuni şi contracte de vânzare-cumpărare, prin care a indus în eroare cumpărătorii, de la care a încasat contravaloarea a 24 apartamente, deşi acestea erau construite şi intabulate ilegal, valoarea prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 705.000 euro, arată sursa citată.

"În urma cercetărilor declanşate, în anul 2023, reprezentanţii autorităţilor locale au dispus aducerea construcţiei la forma autorizată, respectiv desfiinţarea celor 30 apartamente edificate ilegal", precizează PCA.

Astfel, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti efectuează cercetări: faţă de reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de complicitate la fals intelectual, infracţiunea de uz de fals, 2 infracţiuni de uz de fals în formă continuată (cu câte 15 acte materiale), fals în declaraţii, 8 infracţiuni de înşelăciune; faţă de 4 funcţionari publici pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi 8 infracţiuni de complicitate la înşelăciune; - faţă de 2 funcţionari pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de fals intelectual şi 8 infracţiuni de complicitate la înşelăciune; - faţă de alte persone pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la fals intelectual şi complicitate la înşelăciune.

Știrea inițială

Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că printre persoanele duse la audieri se află şi arhitectul-şef al municipiului Ploieşti.

În acest dosar au mai fost efectuate o serie de percheziţii anul trecut, arhitectul-şef al Ploieştiului, Veronica Rădună, declarând, la acel moment, pentru AGERPRES, că dezvoltatorul imobiliar ar fi realizat zeci de apartamente în plus faţă de numărul prevăzut în autorizaţia de construire.

Potrivit sursei citate, autorizaţia iniţială a fost emisă pentru realizarea, în zona de sud a municipiului Ploieşti, a unui imobil de birouri cu regimul de înălţime P+8. Ulterior, în 2020, dezvoltatorul a cerut modificarea autorizaţiei iniţiale, cu nivelul cotei de fundare şi cu modificarea înălţimii interioare a nivelelor.

"Nu au respectat autorizaţia pentru că etajul 8 nu a avut înălţimea de 3,40, fapt pe care l-am constatat pe teren. În plus, nici etajul tehnic nu avea înălţimea de 1,80, cum era prevăzut, ci ambele etaje aveau 2,50 m. De asemenea, etajul 9, care trebuia să fie tehnic, este compartimentat şi i s-a dat o utilitate, aici fiind realizate, cel mai probabil, 30 de apartamente, fiind vorba despre un bloc cu două scări", a explicat arhitectul-şef al Ploieştiului.

"În certificatul de atestare parţială a construcţiei noi avem 270 de apartamente, însă la Oficiul de Cadastru au fost înscrise 300, dar şi un regim de înălţime diferit, care nu corespunde PUZ-ului", a mai precizat Veronica Rădună.

În acest dosar se află în arest preventiv avocatul Vlad Nichita şi doi reprezentanţi ai dezvoltatorului imobiliar, care sunt membri ai aceleiaşi familii (mamă şi fiu) - Mărioara Lupu şi Mihai Lupu, iar notarii George-Radu Tudose şi Maria Tudose sunt în arest la domiciliu.

Potrivit unui comunicat emis anterior de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, în acest dosar au mai fost efectuate 15 percheziţii domiciliare la sediul unor dezvoltatori imobiliari din complexurile de locuinţe White Tower şi City Gate din Ploieşti, birouri notariale şi cabinete de avocatură, fiind puse în executare opt mandate de aducere.

"În fapt, în perioada 18.10.2016 - 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenţii scrise autentificate de către trei notari publici din Ploieşti, au indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro). În concret, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică altor persoane", spuneau procurorii.

În continuarea activităţii infracţionale, un avocat din cadrul Baroului Prahova, prin înţelegere cu reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, a folosit două societăţi comerciale, pe care le controla în fapt, pentru a declanşa procedura falimentului dezvoltatorului imobiliar, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-şi recupera prejudiciul, explicau anchetatorii.

"Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, împreună cu avocatul şi alte persoane, au urmărit lichidarea frauduloasă a activelor din patrimoniu, prin cesiunea cu titlu gratuit a unor bunuri imobile şi retrageri considerabile de sume de bani din conturile entităţii economice. Reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar au fost asociaţi cu avocatul în cadrul edificării Complexului de locuinţe City Gate din Ploieşti. În prezent, reprezentanţii dezvoltatorului s-au retras din acest proiect de dezvoltare imobiliară, locul acestora fiind luat de către o altă societate comercială care a devenit asociatul în afaceri al avocatului", se mai arăta în comunicat.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite